STSJ Cataluña 31/2001, 19 de Noviembre de 2001

PonenteLLUIS PUIG I FERRIOL
ECLIES:TSJCAT:2001:14307
Número de Recurso14/2001
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución31/2001
Fecha de Resolución19 de Noviembre de 2001
EmisorSala de lo Civil y Penal

SENTENCIA NÚM. 31

Ilmo. Sr. D. Guillem Vidal i Andreu

Ilmo. Sr. Dña. Núria Bassols i Muntada.

Ilmo. Sr. D. Lluís Puig i Ferriol.

Barcelona, 19 de Novembre de 2001.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que

s´expressen més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 14/2001 contra la sentència dictada en

grau d´apel.lació per la Secció 15ª de l´Audiència Provincial de Barcelona, en el rotllo 578/93 com a

conseqüència de les actuacions de judici declaratiu de menor quantia núm. 48/91 seguides davant

el Jutjat de 1ª Instància núm. 2 de Berga. La Sra. Milagros , el Sr. Valentín i la Sra. Julia han interposat aquest recurs representats per el

procurador Sr. Jaume Gasso i Espina i defensats per el lletrat Sr. Climent Fernandez Forné . És

part contra la qual es recorre el Sr. Everardo

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El procurador dels Tribunals Sr. Jaume Gasso i Espina que va actuar en nom i representació de Doña. Milagros , Don. Valentín i Doña. Julia van formular demanda de judici declaratiu de menor quantia número 48/91, del Jutjat de 1ª Instància i Instrucció número 2 de Berga. Seguida la tramitació legal, el jutjat indicat va dictar sentència amb data 29/04/93, la part dispositiva de la qual diu el següent:" FALLO: Que estimando plenamente la demanda interpuesta por el Procurador D. Ramon Corominas en nombre y representación de Milagros , Valentín Y Julia debo declarar y declaro nulo el contrato suscrito entre los hermanos Luis María y Everardo el día 3 de enero de 1976, y las escrituras de fecha 3 de enero de 1976 en renuncia del legado realizado por Luis María y la escritura de reconocimiento de deuda otorgada el día 3 de enero de 1976 entre el Notario Eulalio Sánchez Martín, imponiéndole al demandado el pago de las costas en este procedimiento."

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar recurs d´apel.lació, que es va admetre i que es va substanciar a la Secció 15ª de l´Audiència Provincial de Barcelona, la qual va dictar sentencia amb data 9/11/94, amb la següent part dispositiva: "ESTIMEM EL RECURS INTERPOSAT pel Sr. Everardo contra la sentència que el dia 29 d´abril de 1993 va dictar el jutge de Primera Instància del Jutjat de Primera Instància núm. dos de Berga, la part dispositiva de la qual ha estat transcrita en el primer dels antecedents de fet d´aquesta resolució. DESESTIMEM LA DEMANDA que va interposar la Procuradora Sr. Immaculada Lasala Buseres en nom del demandants el Sr. Valentín , la Sra. Julia i la Sra. Milagros contra la part recurrent esmentada. No s´imposen les costes en cap de les dues instàncies".

TERCER

Contra aquesta Sentència, el procurador D. Enrique Sorribe Torra en nom i representació de Dña. Milagros y D. Valentín y Dña. Julia va interposar aquest recurs de cassació davant la Sala Primera del Tribunal Supremo, que va fonamentar en els motius següents:

"PRIMERO.- Al amparo del artículo 1.692.3 de la Ley de Enjuiciamiento Civil, por quebrantamiento de las formas esenciales del juicio por infracción de las normas reguladoras de la sentencia, y en concreto, del artículo 359 de la Ley de Enjuiciamiento Civil al haber omitido la sentencia pronunciarse respecto de la pretensión ejercitada sobre la existencia de un enriquecimiento injusto en el supuesto de no estimarse la nulidad radical planteada, también del art. 11.3 de la Ley Orgánica del Poder Judicial, y del propio derecho a la tutela judicial efectiva reconocido en el artículo 24.1 de la Constitución, al haberse dejado de pronunciar el Tribunal respecto a esta importante cuestión.

SEGUNDO

Al amparo del artículo 1.692.4, por violación por inaplicación de la doctrina legal relativa al enriquecimiento injusto, recogida con valor de auténtico Principio General del Derecho, entre otras en las sentencias de éste Alto Tribunal de 13 de enero de 1.943, 23 de noviembre de 1.962, 1 de diciembre de

1.980, 25 de enero de 1.984, 9 de julio de 1.984, 4 de julio de 1.985 y 25 de noviembre de 1985.

TERCERO

Al amparo del artículo 1.692.4 de la Ley de Enjuiciamiento Civil, por violación por inaplicación de los artículos 1.281.2 y 1.282 del Código Civil, en relación con el 1.285, y la doctrina jurisprudencial que interpreta tales preceptos.

CUARTO

Al amapro del artículo 1.692.4 de la Ley de Enjuiciamiento Civil, por violación del artículo

97.1 de la Compilación de Derecho Civil de Cataluña de 21 de julio de 1.960

QUINTO

Al amparo del artículo 1692.4 de la Ley de Enjuiciamiento Civil, por violación por aplicación indebida del artículo 999 del Código Civil y 99 de la Compliación Catalana, y de la doctrina jurisprudencial respecto a la legitimación para el ejercico de la acción de nulidad."

QUART

La Sala Primera del Tribunal Suprem en data 20 de març de 2001, va dictar sentència, la part dispositiva de la qual diu: "FALLAMOS: Que, con la desetimación del motivo primero del recurso de casación interpuesto por doña Milagros , don Valentín y doña Julia contra la sentencia dictada por la Sección Decimoquinta de la Audiencia Provincial de Barcelona en fecha de nueve de noviembre de mil novecientos noventa y cuatro, debemos declarar y declaramos que no concurre la infracción del precepto constitucional invocado en dicho motivo primero; y, por haberse fundado además el recurso en infracciones de norma de Derecho civil común y de Derecho civil foral o especial, remítanse las actuaciones al Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en el plazo de quince días, con emplazamiento de las partes por plazo de diez días".

CINQUÈ

Un cop rebudes les actuacions, per mitjà de provisió d´aquesta Sala de data 6 de setembre de dos mil ú, es va tenir interposat aquest recurs de cassació contra la sentència dictada per la Secció 15 de l´Audiència Provincial de Barcelona de data 9/11/94. I s´acordà passar les actuacions al Ministeri Fiscal, amb la finalitat del que preveu l´art. 1709 de la Lei d´enjudiciament civil, si és el cas, als efectes de l´art. 1731 de la mateixa llei, per un termini de DEU DIES, qui va evacuar el trasllat mitjançant un escrit de data 3 d´octubre de 2001 en el sentit de considerar procedent l´admissió parcial a tràmit d´aquest recurs de cassació. Per mitjà de provisió de data 25 d´octubre s´assenyalà per a la votació i decisió el dia 5 de novembre a les 10 hores del matí.

Ha actuat com a ponent l´Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Amb la finalitat de centrar les qüestions que planteja el recurs de cassació que ara s´ha de resoldre, interessa esmentar els fets següents:Els consorts senyors Carlos José i Amanda van tenir dos fills, els senyors Everardo i Luis María .

La senyora Amanda va atorgar testament notarial obert el dia 13 de juny de 1969, en el qual ordenava un llegat de 3.000 pessetes a favor del marit; ordenava un altre llegat a favor del seu fill Luis María de la finca anomenada " DIRECCION000 " en pagament dels seus drets de llegítima materna i, finalment, instituïa hereu el seu fill Everardo . La testadora va morir el dia 6 de setembre de 1974.

Amb data 3 de gener de 1976 els germans senyors Everardo i Luis María van atorgar un document privat, que tenia per objecte transigir les discrepàncies que havien sorgit entre ells a l´hora de valorar els drets legitimaris del senyor Luis María sobre l´herència materna i amb aquesta finalitat es va convenir que el mateix dia s´atorgaria una escriptura pública, en la qual el senyor Luis María renunciaria el llegat ordenat a favor seu per la mare; que el mateix dia el senyor Everardo atorgaria una escriptura pública, en la qual, i com a contraprestació a la renúncia del llegat, reconeixeria un deute a favor del seu germà de 4.000.000 de pessetes...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SAP Huesca 366/2021, 10 de Noviembre de 2021
    • España
    • 10 Noviembre 2021
    ...o descendientes de éstos, o de los contrayentes mutuamente entre ellos. En este sentido, la reciente Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 19 de noviembre de 2001 (RJA 6962/2002 ) declara que el contrato que tiene por objeto establecer unos convenios sobre la herencia ......
  • SAP Barcelona 697/2007, 21 de Diciembre de 2007
    • España
    • 21 Diciembre 2007
    ...o descendientes de éstos, o de los contrayentes mutuamente entre ellos. En este sentido, la reciente Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 19 de noviembre de 2001 (RJA 6962/2002 ) declara que el contrato que tiene por objeto establecer unos convenios sobre la herencia ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR