STSJ Cataluña 29/2005, 30 de Junio de 2005

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
ECLIES:TSJCAT:2005:14224
Número de Recurso30/2005
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución29/2005
Fecha de Resolución30 de Junio de 2005
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 30/2005

SENTÈNCIA NÚM. 29

Excma. Sra. Presidenta:

Il·lma. Sra. Mª Eugenia Alegret Burgues

Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu Llança

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 30 de juny de 2005

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per Gabriela , Daniela , María Teresa i Super Begur S.L., representat davant aquest Tribunal

pel procurador Sr. Joan Rodes Durall i dirigit per l'advocat Sr.Xavier Hors i Presas, contra la

Sentència dictada per la Secció 2ª de l'Audiència Provincial de Girona el 29 de novembre de 2004

en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera

instància núm. 3 de La Bisbal el 28 de juny de 2004 en el procediment de judici ordinari

núm.273/03. El Sr. Alexander , Esperanza i Sergio , aquí part

recorreguda, ha estat representat en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Beatriz de Miquel

Balmes i dirigit per l'advocat Sr.David Jurando Beltran .

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr.Joan Monterde i Ferrándiz, en representació Gabriela , Daniela , María Teresa i SUPER BEGUR S.L. va formular demanda de judici ordinari núm. 273/03 davant el Jutjat de 1a Instància núm.3 de La Bisbal. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 29 denovembre de 2004, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"SE DESESTIMA la demanda interpuesta por la representación procesal de la parte actora Gabriela , Daniela y María Teresa y Super Begur S.L., contra Esperanza , Alexander y Sergio , con imposición de las costas a la misma parte actora.

SE ESTIMA la demanda reconvencional formulada por la representación procesal de Esperanza , Alexander y Sergio contra Gabriela , Daniela , María Teresa y Super Begur, S.L. y DECLARO la plena eficacia y vigencia del contrato privado de compraventa suscrito en fecha de 4 de agosto de 1999 entre Gabriela como vendedora y Esperanza , Alexander y Sergio como compradores.

Asimismo CONDENO a la parte actora reconvenida (vendedora en el contrato de compraventa) Gabriela , María Teresa y Daniela y Super Begur, S.L.:

-al otorgamiento de la escritura pública de la compraventa que tiene por objeto "porción de terreno, compuesto por las parcelas nº 10, 11, 12, 13. 14 y 15 del Polígono 3 del Sector de Begur, de unas superficie total de 10.128 metros cuadrados, situado en el paraje Son-Rich-Font de la Salut, término municipal de Begur, determinadas en conjunto por los siguientes linderos: al norte con calle Plaça dels Dipòsits-carrer Font de la Salut; al Sur con camino vecinal; al este con finca propiedad del Sr. Ayer y al Oeste con calle Travessera de la Font de la Salut", para lo que dispondrá del plazo de 2 meses a contar desde la notificación de esta sentencia, procediéndose subsidiariamente al otorgamiento judicialmente y a instancia de parte. En el acto de otorgamiento de la escritura, la parte compradora ( Sres. Esperanza , Alexander y Sergio ) deberán abonar a la vendedora la suma de 263.453,66 euros, cantidad que resulta de deducir al precio pactado 287.494,14 la suma de 24.040,48 euros ya abonada al tiempo de firmarse el contrato.

-a pasar por todas las obligaciones asumidas en el contrato privado de compraventa, entre ellas las entrega de la finca objeto de la venta, libre de cargas, gravámenes, arrendatarios u otros ocupantes, segregándose la porción de terreno adquirida de la finca de procedencia para formar una o varias fincas independientes as solicitud de los compradores, quienes determinarán los límites y cabida de la o las fincas. Los gastos de segregación, impuestos, notaria y registro, serán de cargo de la parte vendedora, asi como las cargas urbanísticas correspondientes a las parcelas objeto de la compraventa que deriven del proyecto de compensación, de manera que no se produzcan cesiones sobre las fincas objeto de estos autos, ni puedan verse afectadas ni su superficie ni edificabilidad.

-los gastos de urbanización, aún después de otorgada la escritura, tales como la instalación de los servicios necesarios de agua, electricidad, alcantarillado hasta el pie de las parcelas.

-al pago de las costas derivadas de la demanda reconvencional."

Segon

Contra aquesta Sentència, la part recurrent va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 2ª de l'Audiència Provincial de Girona la qual va dictar Sentència amb data 29 de novembre de 2004, amb la següent part dispositiva:

"PRIMERO.Desestimamos el recurso de apelación presentado por el Procurador D. Carlos Javier Sobrino Cortés, en nombre y representación de Dña. Gabriela , Dña. Daniela , Dña. María Teresa y Super Begur S.L., contra la sentencia dictada en primera instancia en el curso del presente proceso y la confirmamosíntegramente.

SEGUNDO

Se imponen las costas de esta segunda instancia a la parte apelante".

Tercer

Contra la Sentència anterior, el Sr. Carlos Javier Sobrino Cortés va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 5 de maig de 2005, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 27 de juny de 2005 , en què es varen celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Ponç Feliu Llança.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

La sentència de l'A.P. de Girona (Secció 2ª) de 29-11-2004 , desestima íntegrament el recurs d'apel·lació interposat pels demandants Doña. María Teresa , Sra. Daniela , Doña. Gabriela i laSocietat " Super Begur, S.L." i confirma la del Jutjat de 1ª Instància nº 3 de la Bisbal, la qual rebutjà les pretensions dels referits demandants. Aquest darrers interposen el present recurs de cassació, el qual abasta dos motius, denunciant-se, en el primer, la infracció de l' art. 1.504 del C.Civil i, en el segon, la vulneració de l' art. 323 de la Compilació del Dret Civil de Catalunya , així com la de l' art. 348 de la L.E.C .

SEGON

En no haver-se interposat recurs extraordinari d'infracció processal, ha de restar incòlume el relat històric de la sentència combatuda, del qual convé destacar-ne la següent realitat fàctica ( derivada dels referits fets provats o d'haver estat pacífic per a les parts):

a).- En data 4 d'agost de 1999, la Sra. Gabriela vengué als cònjuges Sra. Esperanza i el Sr. Alexander , així com al súbdit alemany Sergio una determinada finca. El preu pactat fou el de 47.835.000 pts ( 287.494'14 eur). D'aquesta total suma, es lliuraren el mateix dia de la signatura del contracte 4.000.000 de pts ( 24.040'48 eur.) El pagament de la resta quedà ajornat pel dia de l'atorgament de la corresponent escriptura pública, que es fixà, com a molt tard, pel 22-12-1999. S'estipulà expressament que "el incumplimiento de las obligaciones contraídas en el presente contrato por parte de los compradores presupone la renuncia de sus derechos con las mejoras y entregas realizadas. El incumplimiento por parte de la vendedora comportará la facultad por parte de los compradores de poder elegir entre exigir su cumplimiento a la vendedora o bien solicitar una indemnización equivalente al doble de la suma entregada como primer pago".

b).- Pocos dies abans del termini previst per a l'atorgament del document públic esmentat, concretament, el 18-12-1999, les parts, signaren un anomenat "Anexo del contrato suscrito en fecha 4-8-1999", en el que manifestaren literalment que "por dificultades surgidas a los Srs. Esperanza Alexander y Sergio para la firma de la escritura pública que tenía que ser el día 22 de Diciembre de 1999, las partes acuerdan aplazar dicha firma para antes del próximo día 27 de Febrero del 2000".

c).- Un dia abans del 27 de Febrer esmentat, les parts signaren un altre annex al contracte, idèntic al transcrit, si bé amb l'única variant de manifestar que "las partes acuerdan aplazar dicha firma para el próximo día 4 de Marzo del 2000".

d).- Arribada aquesta última data, ni la part compradora abonà la resta del preu pactat ni, en conseqüència, s'atorgà la corresponent escriptura pública. Cap més acte entre les parts contractants es documentà fins el dia 12 de Juliol del 2003, en què els compradors requeriren notarialment a la Sra. Gabriela " a fin de que se persone en fecha 19 de Julio de 2003 a las 11 horas en la Notaría de D. Juan Antonio Noguera sita en Palafrugell, calle Mestre Sagrera, nº 40 y a fin y efecto de formalizar la mencionada escritura en los términos y condiciones pactadas en el documento privado de 4 de Agosto de 1999"; requeriment que fou contestat per Doña. Gabriela i les seves filles Daniela i María Teresa , així com per "Super Begur, S.L.", en el sentit, que el contracte privat de 4 d'Agost de 1999 "quedó resuelto y sin ningún efecto a partir del dia 4 de Marzo del año dos mil", és a dir, vençut el dia del darrer ajornament per a satisfer la resta del preu i atorgar escriptura pública; que "alternativamente y para el supuesto de que pudiera entenderse que no se ha producido la alegada resolución contractual existe la causa de rescisión del contrato por lesión en más de la mitad del justo precio ( lesión ultradimidium o "engany a mitges"), afegint-se que no atorgaria la referida escriptura de compravenda atès que "el precio pactado en el contrato de 4 de Agosto de 1999, 47.835.000 pts, equivalentes a 287.494'14 euros con gastos de urbanización a cargo del vendedor es inferior a la mitad del justo precio, que es de 654.380'00 euros ( incluídos gastos de urbanización)". Per això, s'oferia als comprador que, o bé complementessin el preu en la indicada xifra o que acceptessin la devolució dels 4.000.000...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 49/2017, 26 de Octubre de 2017
    • España
    • 26 Octubre 2017
    ...dels drets fonamentals de l' art. 24 CE , segons que ha estat recollit per aquest tribunal en reiterades resolucions (STSJ Catalunya 29/2005, de 30 de juny , 34/2007; de 22 novembre ; 22/2008, de 9 de juny , 17/2009, de 30 d'abril , 27/2010, de 19 de juliol i 44/2010, de 20 de desembre , en......
  • STSJ Cataluña 69/2014, 30 de Octubre de 2014
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
    • 30 Octubre 2014
    ...de la vulneració dels drets fonamentals de l' art. 24 CE , que ha estat recollit per aquest TSJC en reiterades resolucions - STSJ Catalunya 29/2005, de 30 de juny , 34/2007; de 22 novembre ; 22/2008, de 9 de juny , 17/2009, de 30 d'abril , 27/2010, de 19 de juliol i 44/2010, de 20 de desemb......
  • SAP Barcelona 608/2007, 22 de Noviembre de 2007
    • España
    • 22 Noviembre 2007
    ...(17.865'60 metros cuadrados) con todas sus edificaciones. Ahora bien, tal como pone de manifiesto la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 30 de Junio de 2.005, que ha de servir analógicamente, para la valoración de la determinación del justo precio en parecidos supuest......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR