STSJ Cataluña 4/2002, 28 de Enero de 2002

PonenteLLUIS PUIG I FERRIOL
ECLIES:TSJCAT:2002:1038
Número de Recurso60/2001
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución4/2002
Fecha de Resolución28 de Enero de 2002
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

RECURS DE CASSACIÓ Núm. 60/2001

SENTÈNCIA NÚM. 4

President:

Ilma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Magistrats:

Ponç Feliu i Llansa

Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 28 de gener de 2002.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats que

s'expressen més amunt, ha vist el recurs de cassació núm. 60/01 contra la sentència dictada en

grau d'apel·lació per la Secció 14ª de l' Audiència Provincial de Barcelona en el rotllo 181/2000 com

a conseqüència de les actuacions de major quantia núm. 1032/96 seguides davant el Jutjat de 1a

Instància 44 de Barcelona. La Sra. Encarna ha interposat aquest recurs

representada pel procurador Sr. Francisco Javier Manjarín Albert. És part contra la qual es recorre la Sra. Almudena , representada pel procurador Sr. Jorge Martorell Puig.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

El procurador dels Tribunals Sr. Jordi Martorell Puig, que va actuar en nom i representació de Doña. Almudena , va formular demanda de major quantia núm. 1032/96 en el Jutjat de 1a Instància núm. 44 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el jutjat indicat va dictar sentència amb data 30 d´octubre de 1999, la part dispositiva de la qual diu el següent: "Que estimando la demanda presentada por el Procurador Sr. Jordi Martorell Puig en la representación que tiene acreditada de Almudena representada por el Procurador Francisco Javier Manjarín. Debo declarar y declaro la nulidad del contrato de compraventa otorgado el día 9 de diciembre de 1992 y su escritura complementaria de igual fecha, declarando que las 8/11 avas partes indivisas del inmueble sito en la CALLE000 NUM000 de Barcelona pertenecen a la comunidad hereditaria formada por la sucesión de Dª Antonia y se condena a la demandada a restituir laposesión mediata del referido inmueble a la comunidad hereditaria, declarándose la posesión de mala fe por parte de la demandada desde la fecha de fallecimiento de la Sra. Antonia . Condenando a la demandada a restituir a la masa de la herencia los frutos y utilidades percibidas respecto a las porciones indivisas del inmueble de la CALLE000 NUM000 desde la fecha de fallecimiento de la Sra. Antonia hasta la efectiva restitución posesoria en la cantidad que se acredite en ejecución de sentencia.

Que debo desestimar y desestimo la demanda reconvencional formulada por el Procurador Sr. Francisco Javier Manjarín en la representación que tiene acreditada de Encarna contra Almudena representada por el Procurador Sr. Jordi Martorell Puig. Debo absolver y absuelvo a la demandada de los pedimentos contenidos en la misma."

SEGON

Contra aquesta Sentència, el procurador Sr. Francisco Javier Manjarín en nom i representació de Doña. Encarna va interposar recurs d'apel·lació, que es va admetre i que es va substanciar a la Secció 14ª de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar sentencia amb data 31 de juliol de 2001, amb la següent part dispositiva: "Estimando en parte el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de Dª Antonia y también en parte la adhesión planteada por la actora frente a la sentencia dictada por el Juzgado de 1ª Instancia núm. 44 de Barcelona, en autos de Declarativo Mayor Cuantía núm. 1032/96, debemos confirmar como confirmamos la misma a excepción de la condena a entregar frutos y utilidades del inmueble de la C/ CALLE000 , NUM000 de esta ciudad, que se amplía con los frutos dejados de percibir y la imposición de las costas de la demanda principal que no se imponen a ninguna de las partes

No se verifica especial pronunciamiento en cuanto a las costas de la apelación."

TERCER

Amb data 27 de setembre de 2001 el procurador Sr. Francisco Javier Manjarín Albert va presentar escrit de preparació de recurs de cassació. Tan mateix el procurador Sr. Gorga Martorell Puig amb data 28 de setembre de 2001 va presentar escrit de preparació de recurs de cassació i de recurs extraordinari per infracció processal. Per provisió de data 4 d´octubre de 2001 es van tenir per preparats els recursos de cassació interposats contra la sentència de data 31 de juliol de 2001dictada per la Secció 14ª de la l´Audiència Provincial de Barcelona.

Per mitjà d´escrit de data 30 d´octubre de 2001 el procurador Sr. Jorge Martorell Puig va desistir i renunciar a formalitzar els recursos de cassació i extraordinari per infracció processal contra la Sentència de 31 de juliol de 2001. En data 6 de novembre de 2001 es va dictar una interlocutòria en la qual es va tenir per desistit i renunciat al procurador Sr. Martorell Puig en nom i representació de la Sra. Almudena a formalitzar els recursos de cassació i extraordinari per infracció processal.

QUART

El procurador Sr. Francisco Javier Manjarín Albert en nom i representació de Doña. Encarna , va interposar aquest recurs de cassació davant la Sala 14ª de la Audiència Provincial de Barcelona, que va fonamentar en els motius següents:

PRIMER

" Se denuncia la infracción del artículo 1.253 del Código Civil, pues los hechos que la sentencia considera probados se deduce, según las reglas del criterio humano, que el negocio jurídico cuya nulidad postula la demanda disimula una donación remuneratoria válida y eficaz."

SEGON

"Se denuncia la infracción del artículo 1.281, párrafo 1º del Código Civil y, subsidiariamente, de su párrafo segundo".

TERCER

"Se denuncia la infracción de los artículos 1.259 y 1.727 del Código Civil".

QUART

"Se denuncia la infracción del artículo 633 del Código Civil.".

CINQUÈ

"Se denuncia la infracción del artículo 1.276 del Código Civil"

SISÈ

" Se denuncia la infracción del artículo 1 de Codi de Successions (Ley de la Generalitat de Catalunya núm. 40/91, de 30 de Diciembre).

CINQUÈ

Per mitjà de provisió de la Secció catorzena d'aquesta Audiència es va tenir per interposat aquest recurs de cassació i d'acord amb l'art. 482 de la LLEC de 1/2000, es van remetre les actuacions a aquesta Sala. Per provisió d'aquesta Sala de 15 de novembre de 2001 , d'acord amb l'articles 483 de la Llei 1/2000 d'enjdiciament civil, van passar les actuacions al magistrat ponent per tal de resoldre sobre la seva admissió o no. Per altra provisió de data 22 d enovembre de 2001 s'admetè el recurso de cassació i deconformitat amb l'art. 485 Llec es donà trasllat per 20 dies a la part recorreguda perque formalitzés la seva oposició al recurs, la qual cosa va realitzar el procurador Sr. Jorge Martorell Puig mitjaçant escrit de data 20 de desembre de 2001 ; d'acord amb l'art 486.1 de la Llec 1/200 s' asssenyalà per a la votació i la decisió el proppassat dia 14 de gener a les 11.30 hores , la qual va tenir lloc.

Ha estat designat ponent l' IlAlm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

FONAMENTS DE DRET

.

PRIMER

Amb la finalitat de centrar les qüestions que planteja el recurs de cassació que ara s´ha de resoldre, interessa fer una referència breu als fets següents, que s´han acreditat de forma escaient a les actuacions:

A.El dia 22 de desembre de 1986 la senyora Antonia va vendre en escriptura pública a la seva neboda senyora Encarna dues onzenes parts de la finca que es troba al carrer CALLE000 núm. NUM000 de Barcelona; i el dia 29 de desembre de 1988 la mateixa senyora Antonia va vendre en una altra escriptura pública a la seva neboda senyora Almudena una onzena part de la finca esmentada.

  1. El dia 14 de febrer de 1992 la senyora Antonia va atorgar a la notaria de Sant Feliu de Guixols una escriptura pública de poders generals indistints a favor de les seves nebodes senyores Encarna i Almudena per a administrar i disposar dels bens de la poderdant i també amb la facultat de "incidir en la figura jurídica de la autocontratación y contraprestación de intereses"

  2. El dia 9 de desembre de 1992 la senyora Encarna , que actuava en nom propi i com a representant de la seva tia senyora Antonia , va atorgar una escriptura pública de compra-venda, en la qual la senyora Encarna comprava les vuit onzenes parts que tenia la seva tia i poderdant sobre la finca esmentada del carrer CALLE000 , NUM000 de Barcelona pel preu de 101.120.828 pessetes amb renuncia per part de la venedora a l´exercici de l´acció de rescissió per lesió en més de la meitat del preu just; i amb el pacte de subjectar-se la transmissió del dret de propietat a favor de la compradora a la condició suspensiva d´obtenir la venedora un habitatge de les característiques que tenia l´habitatge que tenia en la finca objecte del contracte.

  3. El mateix dia 9 de desembre de 1992 es va atorgar una escriptura pública, autoritzada per un altre notari de Tafalla, atorgada igualment per la senyora Encarna , en nom propi i la representació de la seva tia senyora Antonia , en la qual la senyora Encarna cedia en precari a la senyora Antonia el pis sisè de la casa que es troba en el carrer CALLE000 , NUM000 de Barcelona per tal de poder-hi establir el seu habitatge; amb la precisió que amb aquest fet s´hauria de considerar complerta la condició suspensiva que s´havia pactat a l´escriptura pública de compra-venda de la mateixa data.

  4. Apareix també a les actuacions còpia d´un document privat signat per la senyora Antonia de data 15 de desembre de 1993, en el que manifesta: "La suscrita Antonia hace constar que su sobrina apoderada general Encarna le tiene rendidas cuentas de las cantidades por ella recibidas como mandataria de la suscrita, incluso del precio que le correspondió por la venta de las participaciones indivisas que tenía la suscrita en la propiedad de la casa núm. NUM000 de la calle CALLE000 de esta ciudad y de las participaciones que en la propiedad de la finca de la CALLE001 de Sant Feliu de Funcols y que vendió a dicha apoderada. Por ello, por haber abonado el saldo resultante y cuanto le correspondía,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 188/2012, 27 de Marzo de 2012
    • España
    • Audiencia Provincial de Barcelona, seccion 13 (civil)
    • 27 Marzo 2012
    ...es doctrina constante, uniforme, y reiterada ( Sentencia del Tribunal Supremo de 19 de junio de 1999, y Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 28 de enero de 2002;RJA 4613/1999, y 7882/2002), que, de acuerdo con el artículo 633 del Código Civil, y el artículo 531.12 del ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR