STSJ Cataluña 6967/2008, 23 de Septiembre de 2008

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
ECLIES:TSJCAT:2008:14159
Número de Recurso4241/2008
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución6967/2008
Fecha de Resolución23 de Septiembre de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08121 - 44 - 4 - 2007 - 0001367

F.S.

ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. ANDREU ENFEDAQUE MARCO

ILMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

En Barcelona a 23 de septiembre de 2008

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6967/2008

En el recurso de suplicación interpuesto por Caixa d'Estalvis Laietana frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Mataró de fecha 15 de febrero de 2008 dictada en el procedimiento Demandas nº 431/2007 y siendo recurrido/a Fondo de Garantia Salarial y Sr. Horacio. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 24-8-07 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 15 de febrero de 2008 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar íntegrament la demanda presentada pel Sr. Horacio -NIF NUM000 - en contra Caixa d'Estalvis Laietana -CIFG08169823 - i declarar la improcedència de l'acomiadament de les demandants comunicat el dia 26-7-07 i condemnar l'empresa demandada a què, en el termini de cinc dies comptadors des de la notificació d'aquesta sentència, opti entre la readmissió del treballador en les mateixes condicions que regien abans de l'acte extintiu amb l'abonament de salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva o el pagament en concepte d'indemnització de la suma de 125.039,29 euros més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la notificació d'aquesta sentència.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- El demandant ha prestat serveis per l'entitat demandada des del dia 01-04-83, amb la categoria professional de Cap 6è B (Grup 1. Nivell V) i percebent un salari diari de mitjana i amb prorrata de pagues extraordinàries de 114,26 euros (fets incontrovertits i folis 42-44 i 77-92).

2n.- L'accionant no és representant unitari ni sindical dels treballadors de l'empresa demandada ni ho ha estat el darrer any (fet incontrovertit).

3r.- El dia 26-07-07 l'empresa va comunicar a l'actor, mitjançant una epístola punitiva del mateix dia, el seu acomiadament per raons disciplinàries. En l'extensa carta d'acomiadament, que es dóna en aquest punt per íntegrament reproduïda, l'empresa imputava en concret els següents incompliments contractuals:

...Nuestra Entidad había realizado diversos préstamos hipotecarios sobre varias plantas de parking, sitos en la C/ Ripollès 87-89 de Barcelona, propiedad de Candanchú Confort.

De dichas plazas de parking, al constar como unidades indivisas de cada una de las plantas en que se hallaban, se cancelaba la carga hipotecaria no en el momento en que se vendía, sino en el momento en que se completaba la venta de la planta entera.

La operatoria consistía en que cobrada la plaza vendida por Candanchú Confort, ésta ingresaba el importe en la cuenta 3000.041.003096.2, se expedía certificado de cancelación administrativa al comprador y, cuando se completaba la venta de todas las plazas de parking de una planta, se aplicaba la suma de las cantidades recibidas al pago de Caixa Laietana y a la consiguiente cancelación de la carga hipotecaria, como se hizo con la mayoría de las plantas.

En el caso de la planta "-1", se actuó de la misma forma, pero llegado el momento, usted consintió que Candanchú Confort, en lugar de aplicar el pago a CEL del préstamo hipotecario concedido sobre dicha planta por un importe de 756.000 euros, dispusiera nuevamente de las cantidades recibidas por las plazas de parking vendidas de la planta "-1".

Usted consintió dicha disposición ocultándola a la Entidad, y además, el 11 de julio de 2005, otorgó carta de pago y cancelación de hipoteca a Candanchú Confort ante el Notario de Barcelona D. Enrique Beltrán Ruíz, pese a que la Entidad no había percibido ninguna cantidad al respecto.

Para ocultar todo lo actuado a la Entidad, Candanchú Confort, pese a tener en su poder la "Carta de Pago", continuó satisfaciendo a CEL el importe de las cuotas del préstamo hipotecario, lo que ha venido efectuando hasta la fecha.

Su actuación está absolutamente en desacuerdo con el cumplimiento de las más elementales normas de la buena práctica bancaria y de hecho, en el mejor de los casos, comprometen severamente la imprescindible relación de confianza entre usted y la Entidad...

(folis 40-41)

4t.- La carta d'acomiadament notificada a l'actor va anar precedida de la incoació d'un expedient disciplinari, amb incoació de plec de càrrecs, tràmit d'al·legacions del treballador i comunicació prèvia a les Seccions sindicals (folis 93-99).

5è.- El treballador demandant va ostentar la condició de Delegat de l'oficina 041-Pineda de Mar-Centre de Caixa Laietana des de l'any 2002 fins el mes d'octubre de 2005, data en què va presentar la seva dimissió per l'esmentat càrrec i després d'haver estat en situació d'incapacitat temporal com a conseqüència d'haver patit una depressió major. Les raons al·legades davant de l'empresa per a justificar aquesta dimissió van ser motius de salut i per prescripció mèdica (folis 45-46 i 253-254).

6è.- L'empresa Candanchú Confort era un client d'importància de Caixa d'Estalvis Laietana -CEL- que va ser captat pel Sr. Evelio, empleat d'aquesta entitat que havia estat delegat d'oficina de Pineda de Mar-Centre. Aquest empleat va ser posteriorment ascendit a Cap de Zona. El Sr. Evelio més tard -a mitjans de 2007- va ser acomiadat precisament per pràctiques de banca paral·lela amb el mateix client Candanchú Confort (confessió judicial del legal representant de la demandada i folis 250- 252).

7è.- Candanchú Confort va ser beneficiari de diversos préstecs hipotecaris concedits per CEL per construir plantes de soterrani de pàrking situades al carrer Ripollès núm. 87-89 de Barcelona. Per raons no aclarides a judici, els expedients d'aquests préstecs es portaven des de l'oficina de Pineda de Mar. Un cop es van posar a la venda les places de pàrking de cada planta, l'import de cadascuna de les places que s'anaven venent s'ingressava en un compte del client obert a CEL i del qual el client no en tenia la lliure disposició. Un cop venudes totes les places d'una planta, la suma de les vendes ingressada s'aplicava a saldar una part del préstec i es lliurava una certificació per a la cancel·lació de la hipoteca sobre la planta. Aquesta era la operativa bancària prescrita per a aquestes operacions de crèdit i aquesta va ser la que es va aplicar en el cas de la planta -3 i -2 del mateix immoble (interrogatori d'ambdues parts i testifical).

8è.- En el cas de la planta -1, el client Candanchú Confort va sol·licitar disposar del saldo del compte bancari on havien estat ingressats els imports de les vendes de les places d'aparcament per tal de poder realitzar una operació de compra immobiliària amb el compromís de reintegrar les quantitats disposades en un breu termini. Després de consultar aquesta petició amb el Sr. Evelio, el demandant -en la seva condició de delegat de l'oficina de Pineda de Mar-Centre- va accedir a desblocar el compte bancari per facilitar la disposició del ròssec per part del client i fer possible l'execució de l'operació de compra i venda que tenia en perspectiva. Paral·lelament, el Sr. Horacio va expedir davant de notari carta de pagament i cancel·lació d'hipoteca a favor de Candanchú Confort. Transcorregut el termini acordat amb el client, Candanchú Confort no va reintegrar la suma retirada en el termini acordat amb el delegat al·legant que s'havia frustrat una de les vendes immobiliàries previstes. Davant d'aquests fets el demandant es va posar en contacte de nou amb el Sr. Evelio i amb el client per intentar resoldre la qüestió, obtenint la contesta del Sr. Evelio que li enviés l'expedient a Barcelona i que el continuaria tramitant ell personalment i que no calia donar compte de l'operació a la central de CEL i que, com que el client era complidor, el problema hauria de tenir bona solució. Des d'aquell moment -a mitjans de 2005-, el demandant va deixar de tenir coneixement de les incidències posteriors d'aquest...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 8 de Septiembre de 2009
    • España
    • 8 Septiembre 2009
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 23 de septiembre de 2008, en el recurso de suplicación número 4241/2008, interpuesto por CAIXA D'ESTALVIS LAIETANA, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 1 de los de Mataró de fecha 15 de febr......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR