STSJ Cataluña 953/2009, 3 de Febrero de 2009

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2009:2034
Número de Recurso8914/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución953/2009
Fecha de Resolución 3 de Febrero de 2009
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

fc

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN FIGUERAS CUADRA

ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

En Barcelona a 3 de febrero de 2009

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 953/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por S.A. Ingenieria y Construccion Mecanica y Liberty Insurance Group, Cía. de Seguros, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 31 de Mayo de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 198/2004 y siendo recurrido/a Cristobal. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 23 de Marzo de 2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Indemnización daños y perjuicios, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 31 de Mayo de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo l'excepció de manca de legitimació passiva oposada per Liberty Insurance Group, Cia. Seguros, S.A..- Estimo la demanda presentada per Cristobal en contra de S.A. Ingenieria y Construcción Mecánica i Liberty Insurance Group Cia. Seguros, S.A., sobre reclamació de quantitat per danys i perjudicis derivats d'accident de treball i declaro el dret de la part actora a percebre una indemnització per les lesions derivats d'accident de treball per import de 60.000,00 euros i condemno a les societats de S.A. Ingenieria y Construcción Mecánica i Liberty Insurance Group, Cia Seguros S.A. al pagament de la citada quantitat a la part actora deforma conjunta i solidària".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El treballador demandant Cristobal, nascut el 20.12.57, amb DNI núm. NUM000, prestava serveis per compte de l'empresa S.A. Ingenieria y Construcción Mecánica, amb la categoria professional d'oficial 2a electricista, en virtut de contracte de treball d'obra amb l'objecte de: "fabricación y premontaje eléctrico de 2 líneas de corte LCL de una aplanadora, de un apilador y de un cabezal cortadora para nuestro cliente Aceros Bergara. Montaje de las partes eléctricas de una línea de pintura en. Fuente del Maestre (Badajoz) para nuestro cliente Alumasa. El fin de esta obra se determinará mediante "Acta de Realización" del responsable de obra". -

Segon

El treballador demandant i el seu company Matías, amb categoría d'oficial 1a montador, a primers del mes de novembre de 2001 van ser desplaçats a Goa (India) amb I'objecte de realitzar treballs per compte de I'empresa demandada consistents en la supervisió final del muntatge ¡ posta en marxa d'un "laminador en frío de Inco" per al client Meta Strips Limited. El muntatge el realitzaven treballadors del client i el demandant i el Sr. Matías s'encarregaven de la correcta execució de les tasques.

Tercer

El dia 16.11.01 quan els dos treballadors estaven realitzant tasques de comprovació del funcionament del suport del "mandrino de la laminadora", el treballador demandant va patir un accident al quedar atrapada la seva mà dreta amb un element móbil de la maquina. L'accidént va tenir lloc de la següent manera: El treballador demandant amb el seu company Matías efectuaven treballs de comprovació del funcionament de la palanca de bloqueig del mandrino. Quan l'actor estava junt a la zona del mandrino, l'altre treballador va accionar, de forma imprevista en el quadre de comandaments de la maquina, el botó de posta en marxa de la màquina, de manera que la palanca de la maquina va colpejar la cama de l'actor i aquest per evitar caure en un forat d'unes dimensions de 1,5 metres de amplada per 4 metres de llarg existent en el hoc en que es trobava, es va agafar de forma instintiva a la palanca amb la seva ma dreta, moment en que al estar en funcionament la dita palanca va atrapar la ma dreta amb els elements mòbils de la mateixa que es van tancar al final del recorregut amputant-li els quatre dits de la mà (informe de la Inspecció, fet provat 7 de la sentencia del Jutjat Social 3).

Quart

Corn a conseqüència de l'accident el treballador va patir lesions consistents en pèrdua dels dits 2n, 3r i 4t i anquilosis de les articulacions del 5è dit de la mà dreta. Va estar en situació d'incapacitat temporal des del 6.02.02,

O se Ii va estendre h'alta amb proposta d'incapacitat permanent i per resolució de l'INSS va ser declarat en situació d'incapacitat permanent total per a la seva professió habitual amb efectes del 6.02.02 ¡ una base reguladora de 22.564,34 euros anuals (sense controversia).

Cinquè

La Inspecció de Treball i Seguretat Social va emetre informe que consta en les Actuacions i es dóna per reproduït, sobre l'accident de treball en base a l'entrevista realitzada a la representació de l'empresa, al treballador accidentat i a l'altre treballador Matías i no va estendre Acta d'infracció, ni va realitzar proposta de recàrrec de prestacions per manca de mesures de seguretat al considerar que les causes de I'accident eren imputables a l'actuació del treballador accidentat i de l'altre treballador (informe de la inspecció).

Sisè

El treballador va sol.licitar la declaració d'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat ¡ el recàrrec de prestacions, que Ii va ser denegat per resolució de 19.05.03 de l'INSS. Per sentencia del Jutjat Social 3 de Barcelona de data 18.12.03 es va declarar l'existència de responsabilitat empresarial per manca de mesures de seguretat i el recàrrec del 30 % sobre les prestacions de la Seguretat Social. La citada sentencia va ser confirmada pel Tribunal Superior de Justicia de Catalunya en sentencia de 5.09.06 que desestima el recurs de suplicació interposat per l'empresa (sense controversia).

Setè

L'empresa demandada disposa d'un pla d'avaluació de riscos de llocs de treball en el que s'avaluen amb caràcter general els riscos de les diferents categories. Al treballador accidentat no consta que s'hi hagués facilitat formació en materia de prevenció de riscos. La laminadora que estaven installant a Goa havia estat construIda de manera que els equips elèctrics i electrónics s'adeqüessin a la normativa de seguretat de la Comunitat Europea. (sentencia del Jutjat. Social 3).

Vuitè

Amb anterioritat al desplaçament a India l'empresa demandada va donar als dos treballadors instruccions tecniques sobre la laminadora de la que anaven a comprovar el muntatge I posada en funcionament (sentencia del Jutjat Social 3).

Nove.- La causa de l'accident va ser la manca d'un protocol de posada en marxa de la maquina així corn la manca de protecció de les parts mòbils de la màquina i l'absència de formado i informació especifiques en materia de prevenció de riscos sobre les tasques a realitzar pels trebaliadors.

Desè

Corn a conseqüencia de les lesions patides en i'accident de treball, el demandant pateix les següents seqüeles a l'extremitat superior dreta:

"Amputación completa de los dedos 2, 3 ¡ 4. Anquilosis de interfalángicas del 50 dedo. Rigidez parcial del Ir dedo. Cicatrices de injertos cutáneos en región

O metacarpofalángica del 2,3 i 4 dedos. Cicatrices de injerto en todo el dorso del 5° dedo. Heridas quirúrgicas en antebrazo, secundarias a extracción de vena para injerto."

Onzè

L'empresa S.A. Ingenieria y Construcción Mecánica, té subscrita amb la cornpanyia Liberty Insurance Group, Cia Seguros, S.A., una pOiissa que consta en vigor i al corrent del pagament de la prima, amb un limit maxim de 100.000.000 ptas. per sinistre i un sublimit de 25.000.000 ptas. per victima, que assegura la cobertura de la responsabilitat civil de i'empresa derivada del risc assegurat de "diseny, construcció...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 19 de Noviembre de 2009
    • España
    • 19 Noviembre 2009
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 3 de febrero de 2009, en el recurso de suplicación número 8914/07, interpuesto por S.A. INGENIERÍA Y CONSTRUCCIÓN MECÁNICA I LIBERTY INSURANCE GROUP, CÍA SEGUROS, S.A. y por LIBERTY INSURANCE GROUP, CÍA SEGUROS,......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR