STSJ Cataluña 445/2007, 21 de Mayo de 2007

PonenteJORDI MORATO-ARAGONES PAMIES
ECLIES:TSJCAT:2007:8841
Número de Recurso1756/2003
Número de Resolución445/2007
Fecha de Resolución21 de Mayo de 2007
EmisorSala de lo Contencioso

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

SALA CONTENCIOSA ADMINISTRATIVA

SECCIÓ SEGONA

Recurs núm. 1756/2003

Part recurrent: Ajuntament de Barcelona

Procurador: Carlos Arcas Hernandez

Advocat: Román Miró Miró

Part recurrent: Eugenia i Almudena

Procurador: Ivo Ranera Cahís

Advocat: Jordi Miró Fruns

Part contra la qual es recorre: Jurat d'Expropiació de Catalunya

Procurador: Lletrat de la Generalitat

Advocat: Lletrat de la Generalitat

SENTÈNCIA NÚM. 445

Magistrats:

Maria Pilar Rovira del Canto

Javier Aguayo Mejía

Joaquín Herrero Muñoz Cobo

Magistrat suplent i ponent:

Jordi Morató Aragonés Pàmies

Barcelona, vint-i-u de maig de dos mil-set

ANTECEDENTS DE FET

Primer

Els procuradors esmentats, en representació de les parts actores, van interposar sengles recursos contenciosos administratius contra l'acord del Jurat de 4 de febrer de 2003 que fixava el preu just de la finca número NUM000 - NUM001 del carrer DIRECCION000 de Barcelona propietat de les germanes Almudena i Eugenia que és afectada per l'ampliació del carrer de Maignon. La provisió de 4 d'abril de 2005 va fixar la quantia del recurs en 743.274,54€.

Segon

Es van incoar aquestes actuacions i se'ls hi va donar el curs processal previst a la Llei d'aquesta jurisdicció. Les parts van evacuar els tràmits conferits de demanda i contestació, en els quals, en virtut dels fets i fonaments de dret que hi consten, van sol·licitar, respectivament, que s'anul·lessin els actes objecte del recurs i que aquest fos desestimat en els termes que apareixen en els escrits esmentats.

Tercer

La interlocutòria d'1 de setembre de 2005 va obrir a prova les actuacions i es va practicar la prova admesa i, tot seguit, es va continuar pel tràmit de conclusions succintes, que les parts van evacuar fent-hi les al·legacions que van considerar aplicables. Finalment, es va assenyalar dia i hora per a la votació i decisió, que va tenir lloc el dia 10 de maig de 2007.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Les representacions de les parts actores, Ajuntament de Barcelona i Almudena i Eugenia impugnen en aquest recurs contenciós administratiu l'acord del Jurat d'Expropiació de Catalunya, de 4 de febrer de 2003, expedient núm. 203-02, que fixava el preu just de la finca número NUM000 - NUM001 del carrer DIRECCION000 de Barcelona, propietat de les germanes Almudena i Eugenia que és afectada per l'ampliació del carrer de Maignon. Demanen, respectivament, l'anul·lació de l'acord del jurat i que es fixi el preu just de la finca que és objecte d'expropiació d'acord amb els paràmetres que respectivament consideren adients, l'un per rebaixar i l'altre per augmentar el preu just fixat pel jurat.

El lletrat de la Generalitat s'hi oposa al·legant la presumpció d'encert que es predica de les resolucions dictades pels jurats d'expropiació; l'esterilitat del dictamen de part per enervar l'eficàcia de la presumpció d'encert de la resolució impugnada; l'infracció de la doctrina dels propis actes per part de la recurrent propietària; la motivació suficient de la resolució del jurat; la no- aplicabilitat de la ponència de valors cadastrals de Barcelona per recercar el valor de repercussió del sòl; la inexistència d'infracció pel jurat de la vinculació de les fulles d'apreuament presentades per la part que recorre. Per tot això, demana la desestimació dels dos recursos.

Segon

Cal, en primer lloc, centrar l'objecte d'aquest recurs i així, encara que la part actora propietària en la pètita demana que al preu just s'hi afegeixin els interessos legals, el fet és que aquesta qüestió excedeix de l'àmbit del recurs per tractar-se de l'aplicació d'una norma legal -circumstància que no és objecte de controvèrsia per les parts- i que la seva determinació només serà possible un cop estigui completament satisfet el preu just que resulti d'aquest procediment i, a més, l'acord impugnat no té cap pronuncia ni identifica l'Administració responsable, en el seu cas, de la demora.

Tercer

Abans d'entrar a examinar els motius d'impugnació de l'acord del jurat en fixar el preu just de la finca del número NUM000 - NUM001 del carrer DIRECCION000 , direm que hem d'atendre a la data de fixació definitiva del preu just en via administrativa i referida la valoració del sòl, resulten d'aplicació les disposicions contingudes als títols II i IV de la Llei 6/1998, de 13 d'abril, sobre règim del sòl i valoracions (BOE, de 14 d'abril de 1998 ), tal i com es fa en la resolució impugnada i de conformitat amb allò que preveu la seva disposició transitòria cinquena "en los expedientes expropiatorios, serán aplicables las disposiciones sobre valoración contenidas en esta ley siempre que no se haya alcanzado la fijación definitiva del justiprecio en vía administrativa"; en el seu article 23.1 "a los efectos de expropiación, las valoraciones de suelo se efectuarán con arreglo a los criterios establecidos en la presente ley, cualquiera que sea la finalidad que la motive y la legislación, urbanística o de otro carácter, que la legitime"; en el seu article 25 "el suelo se valorará según su clase y situación, en la forma establecida en los artículos siguientes" i en el seu article 36 "el justiprecio de los bienes y derechos expropiados se determinará conforme a lo establecido en el Título III de la presente ley, mediante expediente individualizado o por el procedimiento de tasación conjunta".

El projecte que legitima l'expropiació és l'ampliació del carrer de Maignon, entre l'avinguda de l'Hospital Militar i el carrer de la Mare de Déu del Coll, d'acord amb el que preveu el Pla General Metropolità que va ser aprovat el 14 de juliol de 1976. Les normes de valoració de la Llei 6/1998 s'assenten en tres pressupòsits: classificació del sòl, aprofitament i mètodes de valoració. Quant a aquests, i tractant-se, com és el cas, de sòl classificat com a urbà, amb qualificació de vial -clau 5- actuació aïllada i de l'entorn de clau...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 24 de Junio de 2011
    • España
    • 24 Junio 2011
    ...por la Sala de lo Contencioso Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en el recurso contencioso administrativo número 1756/03 , sobre justiprecio de finca expropiada, siendo partes recurridas el Excmo. Ayuntamiento de Barcelona y la Generalitat de ANTECEDENTES DE HECHO......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR