STSJ Cataluña 4416/2014, 17 de Junio de 2014

PonenteADOLFO MATIAS COLINO REY
ECLIES:TSJCAT:2014:6294
Número de Recurso1447/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4416/2014
Fecha de Resolución17 de Junio de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2010 - 0015742

EL

Recurso de Suplicación: 1447/2014

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMA. SRA. SARA MARIA POSE VIDAL

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

En Barcelona a 17 de junio de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4416/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Daniela frente a la Sentencia del Juzgado Social 9 Barcelona de fecha 11 de octubre de 2013, dictada en el procedimiento Demandas nº 850/2010 y siendo recurrido/a Auto Central S.A., General Electric Capital Bank S.A., -F.G.S.- Fondo de Garantía Salarial y Profit Solutions, S.L.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ADOLFO MATIAS COLINO REY.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de octubre de 2013, que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar íntegrament la demanda i els posteriors escrits d'aclariment interposats per Doña. Daniela

- DNI NUM000 en contra General Electric Capital Bank, SA -CIF A-08149007, Profit Solutions, SL -CIF B-62752753, Auto Central, SA i contra el Fons de Garantia Salarial, i absoldre lliurement les entitats demandades de les reclamacions formulades per la part actora.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- La demandant va prestar serveis laborals a jornada completa per G.E. Capital Bank, SA amb una antiguitat de 01-04-07, amb la categoria professional de 301, grup III, nivell A, i percebent un salari anual amb la prorrata de pagues extraordinàries de 54.954,40 # (folis 649-661 i 1382-1422) 2n.- L'actora no va ostentar durant el darrer any de prestació de serveis la condició de representant unitari ni sindical dels treballadors de l'empresa (fets no controvertits).

3r.- El mes de novembre de 2009 l'empresa G.E. Capital Bank, SA va anunciar la necessitat de tramitar un expedient de regulació d'ocupació i va iniciar negociacions amb els representants dels treballadors, les quals van finalitzar amb acord signat el dia 04-03-10 en què es van fixar les condicions en què es produirien les extincions de contracte. Aquest acord col lectiu -que en aquest punt es dóna per íntegrament reproduïtpreveia l'extinció de 130 contractes des de la data de l'aprovació de l'ERO fins el 30-06-10, i establia una indemnització bruta de 61 dies de salari per any de serveis, sense topalls de mensualitats. A més establia una millora d'indemnització de 1.200 # bruts per cada any d'antiguitat i, finalment, preveia pels treballadors acomiadats un servei de recol locació o, alternativament, l'abonament de 1.500 # (folis 678-689).

4t.- Per resolució de 26-03-10 la Dirección General de Trabajo del Ministerio de Trabajo es va autoritzar, previ informe favorable de la Inspecció de Treball, l'ERO tramitat amb el número 64/2010 i l'extinció de 130 contractes de treball de l'empresa G.E. Capital Bank, SA. Aquesta resolució administrativa incorporava la relació detallada dels treballadors afectats per l'expedient així com les seves circumstàncies professionals, entre els quals hi figurava la treballadora demandant amb l'antiguitat, categoria professional i salari que s'han fet constar a l'ordinal fàctic 1r. (folis 673-677).

5è.- Amb data d'efectes del 16-04-10 es va extingir el contracte de treball de la Sra. Daniela a l'empara de l'autorització concedida a l'empresa, i se li van abonar en concepte d'indemnització la suma total de

32.017,83 #, quantitat que comprenia els 61 dies de salari per any d'antiguitat reconeguda més la indemnització voluntària de 1.200 # per any treballat. A més, també es va abonar la liquidació de parts proporcionals. L'actora va fer constar en el rebut de saldo i quitança la seva disconformitat amb les quantitats percebudes. No obstant, no va formular contra la resolució que autoritzava l'ERO ni recurs administratiu ni jurisdiccional davant els òrgans del ordre contenciós administratiu (fets no controvertits).

6è.- G.E. Capital Bank, SA és una entitat financera dedicada al serveis financers i hipotecaris i entre la seva activitat empresarial hi figura la de concessió de préstecs i crèdits per al finançament de productes de consum, entre ells els automòbils. Auto Central, SA era una companyia concessionària de venda d'automòbils de la marca Honda, la qual oferia als seus clients la possibilitat de finançar la compra del vehicle amb alguna financera i, concretament amb G.E. Capital Bank, SA. A conseqüència d'aquesta col laboració, l'entitat financera abonava una comissió al concessionari per cada préstec o crèdit concedit amb la seva mediació. Per facilitar aquesta col laboració amb els concessionaris de cotxes, GE Capital Bank va implementar el programa informàtic Carplus (reconeixement de les codemandades i fets no controvertits).

7è.- La Sra. Daniela va iniciar la prestació de serveis i va causar alta a la Seguretat Social amb Auto Central, SA en data 20- 09-99, prestant serveis en una de les botigues d'aquest concessionari i encarregant-se de la tramitació dels productes financers sol licitats pels clients que adquirien vehicles. En el moment d'iniciar aquests serveis va rebre de G.E. Capital Bank, SA un curs de formació per a la venda dels productes financers d'aquesta entitat, que va tenir una durada de 10 dies. Tot i que el salari l'abonava Auto Central, SA, G.E. Capital Bank, SA liquidava a la Sra. Daniela una comissió per la col locació dels seus productes. El 8-05-02 la demandant va causar baixa voluntària a Auto Central i el 15-05-02 va concertar contracte laboral i va causar alta a la Seguretat Social amb Profit Solutions, SL. Aquest canvi d'empresa va comportar una millora salarial per la treballadora. A la nova empresa la Sra. Daniela va continuar desenvolupant la mateixa activitat de formació de venedors i intermediació per a la venda dels productes financers a compradors de vehicles en concessionaris a qui prestava serveis Profit Solutions (folis 119-134, 160-270, 507-578 i interrogatoris de la demandant i del legal representant de Profit Solutions).

8è.- Profit Solutions, SL es va constituir el 27-12-02 a Barcelona amb tres socis fundadors i amb un capital social de 20.706 #. La companyia tenia per objecte social - segons els estatuts de la societat- treballs propis de consultoria. No obstant, l'activitat econòmica desenvolupada per l'empresa era la d'intermediació en la venda de productes financers per a l'adquisició de vehicles així com la de formació de personal dels concessionaris en aquesta matèria. Aquesta activitat es portava a terme a les botigues dels concessionaris d'automòbils. Profit Solutions, SL desenvolupava aquesta activitat empresarial mitjançant el treball personal prestat pels socis -com autònoms- així com mitjançant la contractació d'alguns treballadors assalariats com la Sra. Daniela . Tot i que Profit Solutions feia intermediació en la col locació de productes financers de GE Capital Bank, SA, també tenia concertats contractes d'intermediació amb altres financeres com Hispamer Servicios Financieros, BMW Financial Services, etc. En funció dels productes financers col locats en el mercat pel personal de Profit Solutions, aquesta empresa facturava a GE Capital Bank i a la resta de financeres les quantitats resultants de les comissions pactades en els contractes d'intermediació (folis 355-484, 489-501, 579-591, 610-638, i fets no controvertits).

9è.- Profit Solutions, SL va posar a disposició de la Sra. Daniela un automòbil d'empresa per als seus desplaçaments als concessionaris on col locava els productes, un telèfon mòbil i un ordinador per al desenvolupament de la seva activitat comercial i formativa. La demandant prestava serveis presencials en els locals dels concessionaris on captava i atenia els destinataris del finançament; no obstant, també part de la seva activitat la desenvolupava en el seu domicili particular mitjançant l'ordinador facilitat per l'empresa. Mentre va prestar serveis per aquesta empresa, la Sra. Daniela també va percebre -amb autorització de Profit Solutions- comissions de GE Capital Bank pels productes venuts d'aquesta financera, pràctica empresarial que és habitual d'aquest sector. Finalment, el 23-03-07 l'actora va cessar voluntàriament en la seva prestació de serveis per Profit Solutions quan va obtenir una oferta salarial més favorable de G.E. Capital Bank, SA, incorporant-se a aquesta companyia el dia 01-04-07, signant el corresponent contracte laboral -amb un període de prova pactat de 6 mesos- i alta a la Seguretat Social (folis 119-134, 160-270, 643-648, 1484-1700, interrogatori de Profit Solutions i fets no controvertits).

10è.- En data 18-05-10 la demandant va presentar papereta de conciliació a la Secció de Conciliacions de Barcelona del Departament de Treball de la Generalitat i el dia 04-06-10 es va celebrar l'acte de conciliació amb la compareixença d'ambdues parts i finalitzant l'acte amb el resultat de sense avinença (foli 14). "

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que las partes demandadas General Electric Capital Bank y Profit Solutions SL, impugnaron, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia, que desestimó la demanda interpuesta por la demandante, sobre reclamación de cantidad, se interpone el presente recurso de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR