STSJ Cataluña 4352/2014, 16 de Junio de 2014

PonenteMARIA DEL PILAR MARTIN ABELLA
ECLIES:TSJCAT:2014:6253
Número de Recurso2643/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4352/2014
Fecha de Resolución16 de Junio de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8010431

F.S.

Recurso de Suplicación: 2643/2014

ILMO. SR. FELIPE SOLER FERRER

ILMO. SR. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO

ILMA. SRA. MARIA PILAR MARTIN ABELLA

En Barcelona a 16 de junio de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4352/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Pilar frente a la Sentencia del Juzgado Social 21 Barcelona de fecha 20 de diciembre de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 203/2011 y siendo recurrido/ a Reale Seguros Generales, S.A., Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., Agueda, Packaging Color Manufactoring, S.L., Chubb Insurance Company of Europe, Sucursal en España y Barnizados y Pinturas Plastcrimet, S.L.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. MARIA PILAR MARTIN ABELLA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 3-3-11 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclamación cantidad, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 20 de diciembre de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

En la demanda interposada per Pilar, contra Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L., Chubb Insurance Company of Europe, Sucursal en España, Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., Reale Seguros Generales, S.A., Packaging Color Manufactoring, S.L., i Agueda, accepto les excepcions de manca de legitimació passiva oposades per Packaging Color Manufactoring, S.L. i Agueda, als que absolc en la instancia, i refuso la mateixa excepció de manca de legitimació passiva oposada per les asseguradores Chubb Insurance Company of Europe, Sucursal en España, Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., i Reale Seguros Generales, S.A., i accepto en part la demanda, per tant : 1- Condemno a la demandada Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L. a abonar a la demandant, en concepte de danys i perjudicis reclamats, la suma de 7.224,86#, i l'absolc de la resta del reclamat.

2- Absolc lliurement a les asseguradores codemandades Chubb Insurance Company of Europe, Sucursal en España, Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A., i Reale Seguros Generales, S.A., de les pretensions de la demanda .

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

La demandant Pilar, acredita les següents circumstancies laborals en la prestació de serveis per la l'empresa Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L.:

- Antiguitat des de 02/05/2007.

- Categoria professional de Peó.

l'activitat de la demandant consistia en atendre la maquina Sprinter III i tambe la IV, en tasques d'alimentació de la cadena col· locant producte en els suports adients, aixi com enretirant i encaixant el producte elaborat, i la retirada i substitució de l'utillatge necessari en cada moment.

Segon

L'activitat desenvolupada pels operaris que treballen tant en la maquina Sprinter III com en les altres, no porten cap EPI, solament uns guant decoto per a no deixar ditades als envasos que dificulta la imprimació, i sols usen mascaretaquant entren a la cabina de pintura.

Tercer

La Inspecció de Treball va formular proposta de recàrrec per manca de mesures de seguretat en un 40%, que va donar lloc a la formació del corresponent expedient administratiu.

Quart

Per resolució de 12/7/2010 del Departament de Treball de la Generalitat, es va imposar a l'empresa Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L. una sanció per import de 4.092# conforme a l'acta d'infracció aixecada per la Inspecció de treball.

Cinquè

Per resolució de l'Institut Nacional de la Seguretat Social 19/3/2009, prèvia tramitació de l'expedient administratiu corresponent, es va declarar a la demandant en situació d'incapacitat permanent en rau de total, derivada de malaltia professional, per causa de les següents lesions: "Dermatopatia ocupacional (por exposición aerotransportada de isocianatos)", i va reconèixer una prestació de 735,26# mensuals, derivada d'una base reguladora anual de 16.041,96#, amb efectes econòmics de 19/3/2009.

Sisè

La capitalització a data 27/5/2009 de la prestació d'incapacitat permanent total reconeguda a la demandant, importa un total de 211.314,61#, i les percepcions de la demandant en concepte d'incapacitat temporal en el període de 28/4/2008 a 18/3/2009 sumen 10.828,08#.

Setè

La demandant reacciona amb erupcions maculo-papuloses i pruriginoses amb afectació sistèmica quant te contacte amb isocianats, degut a la sensibilització desenvolupada, sense que millori sensiblement amb els tractaments farmacològics assajats a base de antihistamínics, havent de recórrer a tractaments amb cortisona.

Vuitè

Els isocianats es un component d'us freqüent en activitats pròpies de la indústria del moble, la industria de l'automòbil, la industria d'electrodomèstics, en activitats de recobriment de superfícies, pintures i adhesius, la construcció, la industria química i farmacèutica, i en la industria del calçat, i es present en bona part dels productes elaborats en aquestes activitats.

Novè

Les empreses codemandades estan domiciliades en el mateix polígon industrial, aixi la demandada Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L. es troba domiciliada al carrer Juan Ramon Jiménez nº 6 de Sant Juts Desvern, i la codemandada Packaging Color Manufactoring, S.L., esta domiciliada al l'Avinguda de la Riera nº 34 de la mateixa localitat. Ambdós carrers es creuen i ambdues empreses estan situades molt pròximes a la cantonada comuna formada pels dos carrers, sense que consti si els corresponents locals estan comunicats o son compartits per ambdues empreses, o si es tracta d'un únic local amb dues adreces postals.

Desè

Allianz Compañia de Seguros y Reaseguros, S.A. va concertar amb Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L., pòlissa 026221408 de responsabilitat civil, per al període de 18/1/2010 a 17/1/2011 que defineix el personal assegurat com els administradors i directius de la Societat i les persones que exerceixin en societats participades càrrecs d'administrador, conseller o alt càrrec directiu per mandat exprés de la Societat.

Onzè

Chubb Insurance Company of Europe, Sucursal en España va concertar amb Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L., pòlissa 82184351, concertada per al període de 19/1/2009 a 19/1/2010, denominada de responsabilitat civil de administradors i directius, tanmateix en l'apartat "asegurado" de les condicions particulars, indica: "Asimismo, quedan incluidos en la definición de "Asegurado": ..... c)

cualquier Empleado pasado, presente o potencial de la Sociedad Asegurada pero unicamente en relación con Reclamaciones en Materia Laboral.". La pòlissa es per a una cobertura de 600.000# per període d'assegurança i sense franquícia.

Dotzè

Reale Seguros Generales, S.A. va concertar amb Barnizados y Pintados Plastcrimet, S.L., pòlissa 8420700002134, denominada de "multiriesgo industrial", per al període de 1/8/2007 a 1/8/2008, que entre les garanties contactades inclou responsabilitat civil patronal amb un capital assegurat de 300.000#, amb un límit per víctima de 150.000#.

Tretzè

La part actora ha intentat, sense èxit, la preceptiva conciliació administrativa prèvia, que finalitzà el dia 29/03/2010 amb el resultat de sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó (Packaging...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Andalucía 2893/2019, 12 de Diciembre de 2019
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Andalucía (Granada), sala social
    • 12 Diciembre 2019
    ...un conjunto de medios organizados a fin de llevar a cabo una actividad económica esencial o accesoria ( art. 44. 2 ET; STSJ de Cataluña, num. 4352/2014 de 16 junio). Aún cuando no se especifique por el recurrente, se entiende que lo postulado sería la sucesión de empresa con motivo de una suc......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR