STSJ Cataluña 9861/2005, 21 de Diciembre de 2005

PonenteANGEL DE PRADA MENDOZA
ECLIES:TSJCAT:2005:13336
Número de Recurso6523/2005
Número de Resolución9861/2005
Fecha de Resolución21 de Diciembre de 2005
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 9861/2005

En los recursos de suplicación interpuestos por Integra MGSI, S.A. e -I.C.S.-(Institut Català de la Salut) frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 23.12.2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 456/2004 y siendo recurrido/a Salvador , Temps Consultores de Empleo, S.A. ETT, -F.G.S.- Fondo de Garantía Salarial y Ministeri Fiscal. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 23.06.04 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23.12.2004 que contenía el siguiente Fallo:

  1. Estimar en part l'excepció de caducitat de l'acció i absoldre a Temps Consultores de Empleo, S.A. ETT, en la instància.

  2. Estimar en part la demanda presentada per Salvador contra Integra MGSI S.A., Institut Català de la Salut, Fons de Garantia Salarial, i declarar la cessió il.legal de mà d'obra i la improcedència de l'acomiadament realitzat per la primera mercantil a l'actor, amb efectes del dia 6.05.04.3.- Declarar el dret del demandant, a la seva opció, a ser fix de plantilla en l'empresa demandada integra MGSI S.A. o Institut Català de la Salut. Condemnar solidàriament a les demandades a opció del demandant, el readmetin en el seu lloc de treball.

  3. Es condemna també solidàriament a les dues demandades Integra MGSI S.A. i Institut Català de la Salut al pagament dels salaris de tramitació des de la data de l'acomiadament fins a la readmissió efectiva.

  4. - Absoldre al Fons de Garantia Salarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - El demandant Salvador ha prestat els seus serveis a l'empresa demandada Integra MGSI S.A. des del dia 2.01.04, en virtud de un contracte laboral de duració determinada, eventual per circumstàncies de la producció, concertat amb Temps Consultores de Empleo, SA ETT, La seva categoría professional era d'Oficial de 1ª, el salari mensual, amb inclusió de prorrata de pagues extres de 2.335,93 euros, segons la nómina del mes de març de 2004. L'actor no ha estat representant dels treballadors ni delegat sindical.

  2. - El demandant va cessar en la plantilla de la ETT el dia 27.02.04, per comunicació de finalització del contracte eventual.

    Sense solució de continuïtat en la prestació del servei, el dia 28 de febrer de 2004, el demandant va ser contractat per la usuària, Integra MGSI , S.A., mitjançant contracte laboral de duració determinada modalitat d'Obra o servei determinat, per l'empresa usuaria, fent-se constar en la clàusula sexta que la realització de la obra determinada era el manteniment integral de diversos centres d'atenció primària de l'ICS , durant l'adjudicació del servei.

  3. -El dia 6.05.04, l'empresa Integra MGSI, S.A., va notificar per Burofax al demandant la sanció d'acomiadament, basada en els fets que consten en el document 248 de la part actora, que es dóna per reproduït, en resum, una conducta de disminució notable en el seu rendiment en el treball, de forma continuada i preocupant, indicant que havia estat amonestat en diverses ocasions.

    En una carta annexa en la mateixa data es comunicava que es procedia a reconèixer la improcedència de l'acomiadament i es consignava en el termini legal de 48 hores la quantiqa corresponent a la indemnització per valor de 615.89 euros.

  4. - L'empresa demandada Integra MGSI S.A., el dia 2.01.04, havia concertat amb Temps Consultores de Empleo, SA ETT un contracte de posada a disposició, l'objecte del qual era "el manteniment integral dels centres d'atenció primària de l'ICASS de los lotes 1,5 i 6". El periode de duració pactat de 21.01.04 a

    27.02.04.

    Coincidia el periode i la causa amb el contracte de treball concertat entre el demandant i la ETT.

  5. - L'empresa Integra MGSI SA, havia resultat adjudicatària del Servei de manteniment dels centres de salut i atenció primària de la zona "Coste de Ponent" de l'ICS, que engloba un total de 110 centres amb la inclusió de 67 CAPS. L'empresa INtegra no tenia suficients treballadors a la plantilla fer front al servei contractat amb l'ICS i realitzar les funcions de manteniment que se'n derivaven. Per aquest motiu va contractar a treballadors de la ETT per fer front a la necessitat del servei adjudicat. El contracte d'adjudicació tenia una clàusula que establia la responsabilitat de l'empresa contractista "Integra". El periode de contractactació era per dos anys, del 2004 al 2005.

  6. - Integra tenia un local de negoci al C/ Selva de Mar 140, de Barcelona. Aquesta empresa era la que donava les ordres de treball a l'actor i a altres treballadors de la companya. També subministrava els aparells i eines per tal que els treballadors realitzessin el servei de manteniment, que no teniem emmagatzemats, i havien de donar encarrec de compra de material, improvitzat segons les necessitats dels centres per atendre a les necessitats immediats, ja que no disposaven d'utillatge elemental.

  7. - Les nombrosos irregularitats constatades per l'ICS en la prestació del servei concertat amb Integra, van donar lloc a queixes dels diferents responsables dels centres i a que el responsable de infraestructures de l'Area de Ponent denunciés la situació d'incompliment del contracte per part de la concessionària, des del mes de febrer de 2004.

  8. Per resolució de l'ICS de data no acreditada es va acordar la rescisió del contracte amb "Integra", acausa de l'incompliment contractual reiterat que s'expressa en la resolució administrativa que consta en els folis 160 i següents, que es dónen per reproduïts.

  9. - En el plec de clàusules de l'adjudicació "Integra" es va comprometre a realitzar el servei de manteniment integral amb personal propi, d'acord amb el plec de condicions del contracte.

  10. - El demandant va treballar a diferents centres, sóta les ordres de "Integra" i portant a terme els encàrrecs de manteniment que li derivaven els diversos centres del ICS, sense rebre ordres directes dels responsables del centres de salut.

  11. - Es va presentar reclamació prèvia, que va ser desestimada per resolució de l'ICS de data

    18.08.04.

  12. - L'acte preceptiu de conciliació a la SCI es va dur a terme amb el resultat de sense avinença en data 18.06.04, respecte de "Integra" i sense efecte respecte de la ETT. La demanda s'havia presentat el dia

    03.06.04 al registre de la SCI del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya dirigida contra Temps consultores de Empleo SA ETT INTEGRA MGSI S.A.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunciaron sendos recursos de suplicación las partes codemandadas "INTEGRA MGSI S.A." e "I.C.S.", que formalizaron dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado, los impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por la representación letrada de la empresa INTEGRA MGSS. S.A., y por la representación d el Institut Català de la Salut, recurren la sentencia de instancia que: 1) Estima en parte la excepción de caducidad de la acción y absuelve a Temps Consultores de Empleo S.A. ETT, en la instancia;

2) Estima en parte la demanda presentada por Salvador contra Integra MGSI S.A., Institut Català de la Salut, Fons de Garantia Salarial y declara la cesión ilegal de trabajadores y la improcedencia del despido realizado por la primera mercantil al actor, con efectos del día 6.05.04; 3) Declarar el derecho del demandante a su opción, a su fijo de plantilla en la empresa demandada INTEGRA MGSI SA, o Institut Català de la Salut. Condenando solidariamente a las demandadas a opción del demandante, le readmitan en su lugar de trabajo; 4) Condenar también solidariamente a los dos demandados Integra MGSI S.A. e

I.C.S., al abono de los salarios de tramitación desde la fecha del despido hasta la readmisión efectiva y 5) Absolver al FGS .

Ambos recursos han sido impugnados por la parte actora.

SEGUNDO

En un primer motivo del recurso interpuesto por la empresa INTEGRA MGSI S.A., está redactado al amparo procesal de la letra b) del art. 191 de la LPL , al que se ha adherido plenamente la representación del ICS, se solicita: a ) la modificación del hecho declarado probado quinto de la relación fáctica de la sentencia de instancia que inicialmente expone: "L'empresa Integra MGSI SA, havia resultat adjudicatària del Servei de manteniment dels centres de salut i atenció primària de la zona "Coste de Ponent" de l'ICS, que engloba un total de 110 centres amb la inclusió de 67 CAPS. L'empresa INtegra no tenia suficients treballadors a la plantilla fer front al servei contractat amb l'ICS i realitzar les funcions de manteniment que se'n derivaven. Per aquest motiu va contractar a treballadors de la ETT per fer front a la necessitat del servei adjudicat. El contracte d'adjudicació tenia una clàusula que establia la responsabilitat de l'empresa contractista "Integra". El periode de contractactació era per dos anys, del 2004 al 2005", para que se introduzcan las siguientes modificaciones: "L'Empresa INtegra MGSI S.A. havia resultat adjudicatària del servei de manteniment dels centres de salut i atenció primària dels lots 1, 5 i 6 de L'ICS, que engloba un total de 110 centres, amb la inclusió de 67 CAPS, durant un periode de dos anys (2004-2005). L'empresa Integra tenia durant el periode d'1 de gener de 2004 a 31 de març de 2004, 21 treballadors en la plantilla de la provincia de Barcelona. Per circumstàncies de producció l'empresa Integra va contractar els serveis d'una ETT qui va posar a diposició d'Integra la contractació de l'actor durant...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STS, 27 de Septiembre de 2007
    • España
    • 27 Septiembre 2007
    ...dictada el 21 de diciembre de 2005 por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, en el recurso de suplicación nº 6523/2005, interpuesto contra la sentencia de fecha 23 de diciembre de 2004, dictada por el Juzgado de lo Social nº 25 de los de Barcelona, en autos núm......
  • ATS, 8 de Marzo de 2011
    • España
    • 8 Marzo 2011
    ...de la actora a elegir a qué empresa desea pertenecer, para lo que selecciona de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 21 de diciembre de 2005 (Rec. 6523/2005 ), respecto de la que no cabe apreciar la existencia de contradicción. Consta en dicha sentencia qu......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR