STSJ Cataluña 3717/2014, 21 de Mayo de 2014

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2014:5298
Número de Recurso1633/2014
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución3717/2014
Fecha de Resolución21 de Mayo de 2014
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2012 - 8059429

RM

ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL

ILMO. SR. DANIEL BARTOMEUS PLANA

ILMO. SR. FÉLIX V. AZÓN VILAS

En Barcelona a 21 de mayo de 2014

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 3717/2014

En el recurso de suplicación interpuesto por Eduardo, Héctor y Marino frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 28 de octubre de 2013 dictada en el procedimiento Demandas nº 1244/2012 y siendo recurridos Ministerio Fiscal, Artys, S.A.S., Potentiel, S.A.S., Juan Manuel (Administrador Concursal), Benigno (Administrador Concursal), Artys Security, S.A.S., Artys Seguridad, S.L., Fondo de Garantia Salarial y Artys Madrid 2007, S.L. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de octubre de 2013 que contenía el siguiente Fallo:

1.- Amb prèvia desestimació de l'acció per acomiadament tàcit, estimar les accions acumulades d'extinció de contracte, quantitat i en impugnació d'acomiadament disciplinari interposades per Eduardo, Héctor i Marino contra ARTYS SEGURIDAD SL, declarar l'extinció del seu contracte amb efectes de

8.1.13, per concurrència de justa causa extintiva a tenor de l' art. 50 b) ET, i declarar la improcedència de l'acomiadament disciplinari de data 8.1.13, i condemnar la demandada a abonar als demandants els imports que a continuació s'especifiquen en concepte, respectivament, d'indemnització i de salaris deguts (mensualitat de novembre i paga extra de nadal, ambdues de 2012):

Eduardo : 201.456,59# i 24.677,18#. Héctor : 141.002,35# i 19.048,86#.

Marino 202.587,75# i 24.830,43#

2.- Absoldre a la resta de codemandades, POTENTIEL SAS, ARTYS SAS, ARTYS SECURITY SAS, ARTYS MADRID 2007 SL i FONS DE GARANTIA SALARIAL, sense perjudici, en aquest darrer cas, de les seves responsabilitats legals en cas d'insolvència empresarial.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- Els demandants han treballat per la demandada ARTYS SEGURIDAD SL amb les circumstàncies d'antiguitat, categoria i salari (anual, corresponent a l'any 2012, segons certificacions IRPF, doc. 4 actors), que s'especifiquen a continuació:

Eduardo : 1.10.03, Director comercial, 179.784,60#.

Héctor : 23.1.04, Director Tècnic, 130.624,10#.

Marino : 1.10.03, Director operaciones, 180.793,47#.

  1. - En l'organigrama d' ARTYS SEGURIDAD SL, els tres demandants, en les seves respectives responsabilitats directives, depenien de Director General, Patricio, qui no estava donat d'alta com a empleat, sinó que cobrava la seva retribució per mitjà d'una societat pròpia, TORLA CONSULTING, SL (fet conforme, doc. 20 ddda.).

  2. - ARTYS SEGURIDAD SL, empresa dedicada a la venda i instal.lació de sistemes de seguretat i actualment en situació concursal, està participada majoritàriament per la codemandada ARTYS, SAS (actualment en situació concursal), en un 59,8%, i, com a socis minoritaris, el Director General de ARTYS SEGURIDAD SL, Patricio, amb el 9,48% i, entre d'altres socis minoritaris, els tres demandants (amb el 6,7%, tret de Héctor, que participa amb el 5,82%). (Doc. 2 actors). ARTYS SEGURIDAD SL està integrada en un grup empresarial integrat per les codemandades POTENTIEL SAS, ARTYS SAS, ARTYS SECURITY SAS, i ARTYS MADRID 2007 SL (fet conforme).

  3. - El Director General de ARTYS SEGURIDAD SL, Patricio, i dos dels demandants, Eduardo y Marino, participaven conjuntament en la societat TCA SEGURIDAD PROTECCIÓN Y VIDEOVIGILANCIA SL, l'objecte social de la qual era l'intermediació de comerç d'aparells i sistemes de seguretat. Aquesta societat actuava com agent comercial extern d' ARTYS SEGURIDAD SL, és a dir, es dedicava a la captació de clients per la mateixa segons contracte signat entre ambdues empreses en data 1.5.10, que es dona aquí per íntegrament reproduït (folis 432-438).

  4. - La gestió diària de l'empresa TCA, inclosos cobraments, pagaments, pagaments de nòmines i seguretat social, comptabilitat, control de clients, etc. es desenvolupa -des del moment de la constitució de TCA- per personal d'ARTYS, i des de la dependències de la mateixa (fet dotzè de les demandes per acomiadament, incontrovertit).

  5. - En data 3.10.12 El Director General de ARTYS SEGURIDAD SL, Patricio, vengué als dos demandants, Eduardo y Marino, la seva participació a l'esmentada societat TCA SEGURIDAD PROTECCIÓN Y VIDEOVIGILANCIA SL, decisió que ja havia decidit a finals de juliol del mateix any, a rel d'un conflicte que tingueren en una tercera empresa de participació conjunta, SERNET, dedicada a la neteja (doc. 22 ddda., declaració de la ddda.).

  6. - L'endemà, el 4.10.12, el Director remeté als demandants Marino y Eduardo, per correu electrònic, "una primera aproximación de lo que deberíamos empezar a vender a los agentes", document que es reprodueix a continuació (folis 425-428):

    "Nueva situación Agentes Autorizados Artys.

    La ausencia de una financiera solvente y con garantias debe llevarnos a cambiar el rumbo sobre la relación que hasta hoy teníamos con nuestros agentes autorizados. Es por ello que en nuestro proceder futuro debe de ser nuerstra obligación darles una fórmula que pueda salvar su negocio.

    Esta fórmula debería de permitirles trabajar vendiendo contratos por cuenta propia pero, lógiamente, al amparo legal de Artys como empresa de seguridad homologada. En esta nueva situación el Agente tendría sus propios clientes, conectados a la central de Artys y esta además le conseguiría financiación (sin obligación) trato ventajoso con proveedores, soporte técnico y asesoramiento comercial para sus ventas.

    Intento resumir de que manera, 1. El cliente vende contratos por su cuenta (tal y como hicimos nosostros en un principio con Punto y Control).

  7. El Agente instala y da soporte a sus clientes. Es por ello que debe de habilitar un número a tal efecto y facilitarselo al cliente.

  8. El Agente organiza su estructura para tratar con financiera y proveedores. Recibe el dinero de la financiera y se organiza con los proveedores.

  9. Los contratos firmados por el Agente deben de estar conectados, durante al menos tres años, a la central receptora de Artys, por un precio que Artys marcará y que será, como máximo, el de mercado.

  10. Hay dos alternativas:

    1. El agente sigue bajo la marca Artys con un compromiso firmado para la recuparación de los contratos en el momento que decida (pasados los tres años preceptivos). En este caso venderá con la tarifa de precios de Artys y los materiales y equipos homologados por Artys.

    2. El Agente organiza una estracutura empresarial con su marca, sus contratos y utiliza a Artys como receptora. En este caso el Agente podría instalar el material elegido por él, al precio que decidiera, y con su propia marca. Obviamente esto comportaria que Artys no prestara ni el sopornte ni el asesoramiento antes citados.

    Las dos alternativas son válidas y una pueda ser al inicio y acabar siendo la segunda a medida que al empresa crezca.

  11. Los contratos del Agente estarán directamente conectados sobre una linea exclusiva para que, cuando lo desee (siempre que hayan pasados los tres años mínimos) pueda llevarlos a la Central receptora que le convenga).

  12. Las condiciones de venta deberían de ajustarse bajo dos parámetros:

    1. contratos vendidos con financiera, con el precio actual marcado por Artys.

    2. Contratos vendidos sin financiera donde se marcaría un precio máximo de venta y una cuota mínima mensual.

  13. El precio del contrato sería, en ambos casos, íntegro para el agente. Este sólo debería de pagar a Artys un precio inicial por conexión y el importe de un año por adelantado en concepto de conexión.

  14. - La causa principal d'aquest nou sistema de treball fou que les societats financeres es negaven ja a col.laborar amb ARTYS SEGURIDAD SL -en una situació econòmica molt difícil- per tal que la mateixa pogués oferir als potencials clients el finançament necessari per la instal.lació del servei de seguretat. Amb el nou sistema aplicat a partir del 4.10.12, per decisió de la direcció de la demandada, els agents comercials -TCA i altres societats que desenvolupen aquesta funció- passen de ser simples venedores dels sistemes de seguretat d'ARTYS per compte de la mateixa, a vendre el mateixos sistemes i amb la mateixa marca, ARTYS, però ja per compte pròpia, assumint la gestió del finançament i l'instal.lació del sistema. Amb aquest nou model, el negoci d'ARTYS quedava reduït al cobrament de les connexions a la seva CRA (central d'alarmes).

  15. - En congruència amb aquest nou model, pocs dies després, en data 16.10.13, la direcció de ARTYS SEGURIDAD SL promogué un ERE del que resultà una reducció de la plantilla de 60 a 41 empleats. En el context del mateix ERE la demandada intentà fos acceptada la reducció del sou base dels directius (els demandants entre ells) en un 50%, així com l'eliminació d'incentius, paga extra de beneficis i sou en espècie. No consta que aquesta reducció retributiva fos acceptada pels demandants, ni pels seus representants, ni que els hi hagi estat aplicada (doc. 23 ddda., doc. 4 actors).

  16. - El 14.11.12 el Director General, per indicació de la sòcia majoritària, ARTYS, SAS, ordenà al responsable d'informàtica que es restringís a tots els empleats de l'empresa, els demandants inclosos, l'accés a determinat tipus d'informació considerada estratègica o...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR