STSJ Cataluña 61/2013, 31 de Octubre de 2013

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2013:11583
Número de Recurso171/2011
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución61/2013
Fecha de Resolución31 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i per infracció processal núm. 171/2011

SENTÈNCIA núm. 61

President:

Excm. Sr. Miguel Angel Gimeno Jubero

Magistrats:

Il·lm. Sr. José Francisco Valls Gombau

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Barcelona, 31 d'octubre de 2013

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per TIERRA VIRGEN SL, representada davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Octavio Pesqueira Roca i dirigida per l'advocat Sr. Eduard Arce Llupià, contra la Sentència dictada per la Secció 17a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 23 de maig de 2011 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 30 de Barcelona el 11 de febrer de 2011 en el procediment ordinari núm. 982/09. La COMUNITAT DE PROPIETARIS DEL CALLE000 núm. NUM000 de BARCELONA, aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest Tribunal pel procurador Sr. Antonio de Anzizu Furest i dirigida per l'advocat Sr. José Maria Aguila Bonfill.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

El procurador Sr. Marco Antonio Bonaterra Silvani, en representació de Tierra Virgen SL, va formular demanda de judici ordinari núm. 982/09 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 30 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 11 de febrer de 2011 , la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Estimando parcialmente la demanda interpuesta por el Procurador Sr. Bonaterra Silvani, en representación de la entidad "TIERRA VIRGEN, S.L.", contra la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA, DEBO DECLARAR Y DECLARO la obligación de la demandada de efectuar la distribución de ingresos y el reparto de gastos comunitarios con arreglo a las cuotas o coeficientes e propiedad relativos a tal Subcomunidad, en proporción a los que figuran en el título constitutivo de la comunidad en régimen de propiedad horizontal que consta inscrito en el Registro de la Propiedad, con efectos a partir del ejercicio del 2009.

Asimismo, DEBO DECLARAR Y DECLARO la obligación de la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA de eximir a la actora del pago de los gastos de luz de escalera, gastos de ascensor y gastos de limpieza de vestíbulo y escalera, a partir del ejercicio 2009, si bien tal exención no ha de extenderse a los gastos correspondientes a instalación de ascensor.

En consecuencia, DEBO DECLARAR Y DECLARO LA NULIDAD DE LOS ACUERDOS adoptados en el Punto Segundo, apdo. Primero, de la Junta Extraordinaria de fecha 31 de marzo de 2009, de la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA, relativos al sistema de reparto de gastos y distribución de ingresos entre los copropietarios, de modo que dicho acuerdo queda sin efecto.

Igualmente, DEBO DECLARAR Y DECLARO LA NULIDAD DE LOS ACUERDOS adoptados en el Punto Tercero de la Junta Ordinaria de fecha 5 de marzo de 2009, así como en el Punto Segundo, apdo. Tercero, de la Junta Extraordinaria de fecha 31 de marzo de 20098, de la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA, relativos a la aprobación de presupuestos para el ejercicio 2009, de modo que dicho acuerdo queda sin efecto.

Además, DEBO DECLARAR Y DECLARO LA NULIDAD DE LOS ACUERDOS adoptados en el Punto Segundo, apdo. Segundo de la Junta Extraordinaria de fecha 31 de marzo de 2009, de la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA, relativos a la exención los locales de la finca del pago de gastos de luz de escalera, gastos de ascensor y limpieza de vestíbulo y escalera, de modo que dicho acuerdo queda sin efecto, con la matización reseñada en el párrafo segundo, in fine , de este Fallo, respecto de los gastos de instalación de ascensor.

DEBO ABSOLVER Y ABSUELVO a la SUBCOMUNIDAD DE PROPIETARIOS DE LA CALLE000 Nº NUM000 DE BARCELONA del resto de pedimentos interesados en su contra.

Todo ello debiendo abonar cada una de las partes las costas causadas a su instancia y las comunes por mitad".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 17a de l' Audiència Provincial Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 23 de maig de 2011 , amb la següent part dispositiva:

"Que, con desestimando del recurso de apelación interpuesto por Tierra Virgen, S.L. contra la Sentencia dictada en fecha 11 de febrero de 2008 por el Juzgado de Primera Instancia nº 30 de Barcelona en el juicio ordinario registrado con el nº 982/2009 seguido a instancia de Tierra Virgen, S.A. contra Comunidad de Propietarios de la CALLE000 nº NUM000 de Barcelona, sobre nulidad de acuerdos comunitarios y otros extremos, debemos CONFIRMAR Y CONFIRMAMOS dicha Sentencia; con imposición de costas causadas en esta alzada a la recurrente".

Tercer. Contra la Sentència anterior, Tierra Virgen SL va interposar aquest recurs de cassació i extraordinari per infracció processal. Per provisió de 21 de maig de 2012 es va donar trasllat a les parts personades sobre la possible inadmissió del recurs interposat, les quals van fer les al·legacions que van considerar oportunes. Per interlocutòria de 20 de setembre de 2012, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 4 de febrer de 2013, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.-

Són antecedents de caràcter fàctic que aquesta Sala considera de interès per la correcte comprensió del tema litigiós els següents:

La demanda que originà la contesa fou presentada per l'entitat Tierra Virgen S.L. en petició de impugnació dels acords presos en les juntes de propietaris celebrades el 5 de març de 2009 (junta ordinària) i el 31 de març també de 2009 (extraordinària) per la sub-comunitat de propietaris de fet (tal com es defineix a la demandada en la demanda principal) de la finca ubicada en el CALLE000 nº NUM000 de Barcelona; la demanda es dirigí contra la dita sub-comunitat i també contra el seu president senyor Íñigo .

En la demanda es concreta que en relació a ambdues juntes s'impugna el següent: a) l'aprovació de comptes dels exercicis 2007 i 2008; b) els pressupostos per l'any 2009, i les quotes fixades per a cobrir-los; c) l'acord de instal·lar un ascensor en l'immoble; d) en definitiva, els acords que havia adoptat la junta de propietaris de la finca, pel que fa al repartiment de despeses pels anys 2007 i 2008, de forma contraria als interessos de la demandant Tierra Virgen S.L.

En la demanda es fa palès que la demandant havia adquirit, amb data 19 de juny de 2007, la propietat del local identificat com a "tienda nº2", amb entrada pel carrer la Pantomima de Barcelona, aquesta entitat figura inscrita en el Registre de la Propietat com a apartament número 2.833 del Patronat, amb una superfície de vint-i-quatre metres quaranta decímetres quadrats i un coeficient de "0,888%" .

El local forma part de la entitat número 6 d'un total de set blocs quatre d'ells que tenen façana al carrer la Pantomima d'aquesta localitat, i tres al carrer de la Cançó, construïts pel "Patronato Municipal de la Vivienda de Barcelona".

En el títol constitutiu de la propietat figura un apartat que diu a la lletra: "Normas especiales comunes afectantes a esta finca y a cada uno de los nueve bloques constituídos en Régimen de propiedad Horizontal.- En cuanto a la conservación de los elementos comunes de la finca, en tanto el "Patronato Municipal de la Vivienda de Barcelona", sea propietario de alguna entidad registral de la finca de referencia, toda obra que se intente emprender por la Comunidad de Propietarios requerirá previamente la conformidad del Servicio Técnico del Patronato, sin cuyo requisito no quedará el mismo obligado al pago del gasto producido por las unidades registrales de que sea propietario.- De las obras de mejora, en tanto el Patronato sea propietario de alguna entidad registral no se hará cargo el mismo bajo ningún concepto. Los locales comerciales de las fincas quedan exentos del pago de los gastos de luz de la escalera, gastos de ascensor y limpieza del vestíbulo y escalera.- En cuanto el Patronato administre total o parcialmente alguna de las unidades registrales de las que se componen los nueve edificios dichos , o detente la propiedad de alguna de ellas , la liquidación de los gastos comunes no se efectuarà por coeficiente como preveé la Ley de propiedad Horizontal, sinó que como pacto expreso se establece el Reparto de los gastos por partes iguales a prorrata por cada vivienda o local".

La demandant deixa constància en la demanda que el dit repartiment de despeses per parts iguals es fixà per tal de facilitat l'administració de les finques mentrestant el Patronat de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 artículos doctrinales
  • Cuota de participación
    • España
    • La modificación de la regulación de la Propiedad Horizontal en Catalunya por LEY 5/2015
    • 28 Junio 2015
    ...del ascensor. Y ello en los casos en los que se aprueba la “instalación del ascensor” o incluso su renovación. En la Sentencia del TSJ de Catalunya de 31 de octubre de 2013, se establece que la instalación del ascensor es regulada por el CC Cat de forma imperativa en su contribución por par......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR