STSJ Cataluña 6896/2013, 23 de Octubre de 2013

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2013:10709
Número de Recurso3859/2013
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6896/2013
Fecha de Resolución23 de Octubre de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 23 d'octubre de 2013

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6896/2013

En el recurs de suplicació interposat per Juan Miguel a la sentència del Jutjat Social 9 Barcelona de data 10 d'abril de 2013 dictada en el procediment núm. 954/2012, en el qual s'ha recorregut contra la part Hospital Clinic i Provincial de Barcelona, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 2-10-12 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament en general, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 10 d'abril de 2013, que contenia la decisió següent:

Que estimando en parte la demanda interpuesta por Juan Miguel frente a HOSPITAL CLÍNIC I PROVINCIAL DE BARCELONA en reclamación por despido de fecha 31.08.12.

Debo declarar y declaro la IMPROCEDENCIA del despido efectuado por la parte demandada.

En consecuencia, debo condenar y condeno a la referida empresa A SU OPCION readmita al trabajador en su puesto de trabajo y abono de los salarios dejados de percibir o le abone la indemnización de 8.315,45 euros.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. - La parte actora, Juan Miguel, con DNI Nº NUM000, inicio su prestación de servicios el 12.06.09, por cuenta y orden de la empresa HOSPITAL CLINIC I PROVINCIAL DE BARCELONA, con categoría profesional de auxiliar sanitario y salario mensual de 1.744,40 euros, con inclusión de prorrata de pagas extraordinarias. 2.- El actor no ostenta ni ha ostentado en el último año la representación legal ni sindical de los trabajadores.

  2. - En fecha 09.06.12, el trabajador, suscribió contrato de trabajo de duración determinada en la modalidad de interinidad. En total constan suscritos 278 contratos de trabajo temporales, en su mayoría de carácter eventual por interinidad.

  3. - En fecha 31.08.12 se remitió carta al trabajador por la que se extinguía su contrato de trabajo.

  4. - El actor alega fraude de ley en la contratación al carecer los contratos de temporalidad y haber estando ocupando una plaza fija cubriendo las necesidades habituales del servicio.

  5. - La empresa alega que es finalización contractual por reincorporación del trabajador sustituido, sin perjuicio de que la extinción pueda calificarse de despido.

  6. - Es de aplicación el Convenio Colectivo de trabajo de empresa Hospital Clínic i Provincial de Barcelona.

  7. - El artículo 72 del Convenio de aplicación declara:"En caso de sentencia firme en la que expresamente se declare la improcedencia del despido, la opción de vuelta al trabajo o la indemnización corresponderá siempre al trabajador".

  8. - Se solicita declaración de improcedencia del despido y se reconozca el derecho de opción del trabajador.

  9. - La parte demandada solicita estimación parcial de la demanda con reconocimiento del derecho de opción por la empresa.

  10. - Presentada papeleta ante el SCI se celebró el acto de conciliación con el resultado de sin avenencia.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs del demandant contra la Sentència de 10 d'abril de 2013 que declara la improcedència del acomiadament per l'existència de frau de llei en la contractació temporal nombrosa sense que es pugui apreciar la fi de l'últim contracte com a causa legal de l'extinció de la relació laboral, i dona el dret d'opció a l'ocupadora Hospital Clínic de Barcelona, és per examinar les infraccions de normes substantives i de la jurisprudència, en empara en l'article núm. 193, c) de la Llei 36/2011 Reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre).

Segon

Resumidament el treballador denuncia la interpretació errònia de l'article núm. 72 del Conveni col lectiu del Hospital Clínic i Provincial de Barcelona que consta aportat al procediment, i combat l'aplicació de la doctrina de la STS. de 3 d'octubre de 2011 dictada en unificació de doctrina respecte del Conveni Col lectiu de AENA., ja que no és una doctrina extensible al cas perquè l'Hospital Clínic no és empresa pública sinó que es regeix pel dret privat. Respecte a la interpretació de l'article núm. 72 del Conveni es remet al text literal en relació a les funcions que l'article 73 de la norma convencional reserva a la Comissió Paritària, sense que unilateralment l'ocupadora es pugui apartar del criteri convencional mantingut amb anterioritat al llarg dels mes de quinze anys i recollit per aquesta Sala Social del TSJ. de Catalunya en les nombroses sentències que relaciona des de l'any 1999 donant l'opció al treballador davant acomiadaments improcedents deguts a diferents causes i no sols disciplinaries. Invoca l'article núm. 3 del Codi Civil així com els articles núm. 1281 a 1289 de la mateixa norma, a la vista de la claredat dels termes de l'article núm. 72 sobre que la declaració d'improcedència del acomiadament dona sempre l'opció al treballador, sense que faci cap referència a la causa disciplinaria exclusivament. Afegeix que, si la ubicació de la norma ha set sempre des del conveni de 1996 en el Capítol 10 de Faltes i Sancions, és perquè no existeix cap apartat que reguli les contractacions temporals ni les irregularitats o abusos en frau de llei. Fa referència al Conveni de l'ocupadora d'aplicació al estament mèdic de membres afiliats a l'Associació Professional del Comitè de Delegats Mèdics, el qual en el seu article núm. 56 que regula el dret d'opció de la persona treballadora en cas d'acomiadament improcedent, fa expressa menció a la causa contemplada en l'article núm. 52 c) del Estatut dels Treballadors i també estén expressament el dret d'opció regulat en l'article núm. 57 a la causa d'acomiadament improcedent en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STS, 17 de Febrero de 2015
    • España
    • 17 Febrero 2015
    ...de la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 23-octubre-2013, dictada en el recurso de suplicación nº 3859/2013 , interpuesto por el referido trabajador contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 9 de los de Barcelona en fecha 10-abril-2013 ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR