STSJ Cataluña 6241/2013, 3 de Octubre de 2013

JurisdicciónEspaña
Número de resolución6241/2013
Fecha03 Octubre 2013

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 08019 - 44 - 4 - 2011 - 8025822

CR

ILMO. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

ILMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

ILMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

En Barcelona a 3 de octubre de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/ as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 6241/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por MUTUA INTERCOMARCAL, M.A.T.E.P.S.S núm. 39 frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 8 de octubre de 2012 dictada en el procedimiento Demandas nº 523/2011 y siendo recurrido/a INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL (INSS), TESORERIA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, SEID, S.A. y Alicia . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 6 de junio de 2011 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Incapacidad temporal, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 8 de octubre de 2012 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda presentada per Alicia contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, la Tresoreria General de la Seguretat Social, la Mútua Intercomarcal i l'empresa SEID S.A., en reclamació de prestació de risc durant l'embaràs declaro el dret de la demandant a percebre la prestació de subsidi per risc durant l'embaràs amb efectes de 7.02.11 amb condemna a les demandades a estar i passar per aquesta declaració i a la Mútua demandada a l'abonament de la prestació.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- La demandant Alicia, major d'edat amb DNI núm. NUM000 esta afiliada al regim general de la Seguretat Social per a la seva professió habitual de tècnica de laboratori. 2n.- La demandant prestava serveis per a l'empresa SEID S.A. que te concertada la prestació de incapacitat temporal amb la Mutua d'accidents de treball Mutua Intercomarcal.

3r.- La demandant en data 7.02.11 va presentar davant la Mútua Intercomarcal sol.licitud de prestació per risc durant l'embaràs. Mitjançant resolució de data 18.02.11 la Mútua li va comunicar a la demandant que no existeix risc per a la seva salut o la del fetus fins a la setmana núm. 37 de gestació indicant que per al cas de ser necessari a partir de la citada data es procedirà a canviar el seu lloc de treball per altre compatible amb el seu estat.

L'empresa la va ubicar a un lloc de administratiu de magatzem ubicat al magatzem del laboratori, que la Inspecció de Treball va considerar inacceptable i per sentencia del Jutjat Social 3 de Granollers de data

20.02.12 es va condemnar a l'empresa per lesió al dret de dignitat de la treballadora i discriminació per raó de sexe per la ubicació i condicions del citat lloc de treball (Actuacions 550/11) . L'empresa li va atorgar diversos permisos retribuïts per no disposar de lloc de treball adequat.

4t.- La demandant en el seu lloc de treball habitual com a tècnica auxiliar en Laboratori estava exposada a múltiples productes químics que s'utilitzen a l'empresa (matèries primes, reactius, dissolvents...) que li havien provocat hiperreactivitat bronquial. Des de maig de 2010 havia de utilitzar "escafandra" degut a la irritació de les vies respiratòries que patia. En diverses ocasions durant l'embaràs la demandant va haver d'acudir a la Mútua per patir ofec, sensació de mareig, tos. La demandant esta afectada pel Síndrome de Hipersensibilitat Química Múltiple diagnosticat el 14.04.11, quan estava embarassada de 36 setmanes..

5é.- Contra aquesta resolució va presentar reclamació prèvia davant la Mútua i l'INSS que han estat desateses, la qual cosa esgota la via administrativa.

6é.- Per resolució del Director de Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació de la Generalitat se li va imposar a l'empresa demandada una sanció proposada per la Inspecció de Treball i Seguretat Social per incompliment de l'article 16 i 25 i 26 de la LLei 31/1995 de 8 de novembre de prevenció de riscos laborals per no realitzar avaluació de riscos inicial per a la seguretat i salut dels treballadors i actualitzada i revisada si fos necessari si canvien les situacions o es produeixen danys per a la salut del treballador, en concret per incompliment de la obligació de establir mesures per a la protecció dels treballadors especialment sensibles a determinats riscos i la obligació referida a la protecció a la maternitat amb determinació de la naturalesa grau i durada de l'exposició de les treballadors en situació d'embaràs a agents, procediments o condicions de treball que puguin influir negativament en la seva salut o la del fetus.

7é.- La Inspecció de Treball i Seguretat Social ha emès informes després de visitar l'empresa i va efectuar requeriment a l'empresa per a que garanteixi el dret a la dignitat en el medi ambient laboral de la demandant i si el canvi no resultés tècnica o objectivament possible o no es pogués raonablement exigir per motius justificats es podrà declarar la treballadora en situació de risc durant l'embaràs, acordant que es comuniques el requeriment a la Mútua amb la que l'empresa te concertada la cobertura del...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR