STSJ Cataluña 1969/2013, 14 de Marzo de 2013

PonenteMARIA NATIVIDAD BRACERAS PEÑA
ECLIES:TSJCAT:2013:1969
Número de Recurso844/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución1969/2013
Fecha de Resolución14 de Marzo de 2013
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG : 25120 - 44 - 4 - 2010 - 8017289

mi

ILMO. SR. GREGORIO RUIZ RUIZ

ILMO. SR. ADOLFO MATIAS COLINO REY

ILMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA

En Barcelona a 14 de marzo de 2013

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 1969/2013

En el recurso de suplicación interpuesto por Arcadio y CLIMATIZACIONS BALAGUER (CLIBASA) frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Lleida de fecha 4 de octubre de 2011 dictada en el procedimiento Demandas nº 759/2010 y siendo recurridos AXA SEGUROS GENERALES, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS y PRIMAGAZ DISTRIBUCIÓN, S.A.. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 26 de enero de 2011 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Indemnización daños y perjuicios, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 4 de octubre de 2011 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo parcialment la demanda interposada per Arcadio, i condemno, conjunta i solidàriament, a CLIMATITZACIONS BALAGUER, S.A., PRIMAGAZ DISTRIBUCION, S.A. i AXA SEGUROS GENERALES, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS del pagament de 9.056,37 euros, si bé, la companyia asseguradora demandada AXA és responsable directa d`abonar el total import de 7.556,37 euros, una vegada deduïda la franquícia contractual de 1.500 euros, i aquelles altres d'abonar aquesta última quantitat; quantitats que s'incrementaran en l'interès legal dels diners des de la data de l'acte de conciliació (27-10-2010), i tot això sense perjudici del dret de repetició que pugui assistir a la companyia asseguradora esmentada."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes: "

Primer

CLIMATITZACIONS BALAGUER, S.A. (d'ara endavant, CLIBASA), té per activitat principal la instal lació i manteniment d'equips d'aire condicionat i calefaccions i, a més, el manteniment de dipòsits de gas, per a la qual cosa té subcontractats els serveis de PRIMAGAZ DISTRIBUCION, S.A. mitjançant el contracte de prestació de serveis de manteniment de data 8-3-2004, sense que entre les operacions de conservació i manteniment es reculli de manera expressa el buidatge de gas dels dipòsits, encara que sí la verificació de l'estanquitat de les claus de tall i la verificació de l'absència de fugues en la valvuleria i en la galga rotativa del dipòsit, també s'hi inclouen la inspecció visual de la instal lació i la comprovació en el funcionament d'aparells de bloqueig, control, seguretat i mesurament (no controvertit i document 61 de CLIBASA).

Segon

El passat dia 22-11-2007 els treballadors de CLIBASA van detectar una fuga en la clau de sortida de gas liquat del dipòsit ubicat en les instal lacions de l'empresa JOSÉ VIOLA RIBA, S.L., per la qual cosa es va considerar necessari buidar el dipòsit que era ple per a, posteriorment, efectuar-ne la reparació, amb aquesta finalitat es va convenir portar a terme aquella operació el 14-1-2008. A aquest efecte, es van traslladar fins al dipòsit esmentat l'actor, el Sr. Feliciano, encarregat de manteniment de l'empresa JOSÉ VIOLA RIBA, S.L., i el Sr. Indalecio, treballador de l'empresa ITAC HISPANIA, dedicada al transport de mercaderies perilloses i encarregada de buidar el dipòsit per encàrrec de PRIMAGAZ (no controvertit).

Tercer

En la data convinguda, 14-1-2008 cap a les 10:30 hores del matí, atès que el nivell de gas en el dipòsit era del 17% i no permetia el treball de la fàbrica i el camió cisterna habilitat per buidar i carregar el gas era ple, aquest va aprofitar per omplir un altre dipòsit que es trobava a la fàbrica, per la qual cosa, mentre s'efectuava tal tasca, l'actor va anar preparant el dipòsit defectuós per buidar-lo. Per fer-ho havia d'obrir dues vàlvules externes de sortida de fase líquida acoblades a la vàlvula interna del dipòsit per connectar la vàlvula d'acoblament de la mànega de transvasament del camió cisterna sobre d'aquella. Aquests mecanismes estan dotats d'una vàlvula de seguretat, de manera que en obrir la primera, la segona fa de límit i evita qualsevol fuga. No obstant això, en obrir la segona vàlvula, la de seguretat no va funcionar, per la qual cosa el gas liquat va sortir i va impactar contra el treballador, al qual li va produir cremades a les mans i als braços, sense que en aquell instant utilitzés cap equip de protecció individual. Com a conseqüència de les seqüeles patides, li va ser reconeguda una incapacitat permanent en grau de total per a la seva professió habitual en un 75% sobre una base reguladora de 1.205,92 euros mensuals i data d'efectes de 10-2-2009 (folis 11 a 17).

Quart

Com a conseqüència de l'accident laboral esmentat, la Inspecció Provincial de Treball i Seguretat Social va qualificar els fets com una infracció greu en apreciar un incompliment de l'article 14.2 de la LPR 31/1995, de 8 de novembre, per la qual cosa va imposar a CLIBASA un sanció de 3.000 euros, atès que va afirmar que la causa de l'accident es va deure al fet que l'actor no portava equips de protecció individual, com ara mandils de cuir i ulleres de protecció per als ulls que impedissin les possibles cremades ocasionades per líquids a baixes temperatures (folis 15 i 16). L'acta d'infracció esmentada ha estat impugnada mitjançant una demanda davant la jurisdicció contenciosa administrativa (document 56 de CLIBASA).

Cinquè

En les comprovacions efectuades per l'autoritat laboral, es va constatar amb Indalecio, treballador de l'empresa ITAC HISPANIA que, segons la seva experiència, en aquestes operacions amb dipòsits, en el supòsit que la vàlvula de seguretat no tanqui al moment, el normal és donar un cop amb un martell de bronze o de tefló i que la protecció per a aquestes operacions consisteix a uns guants de cuir i un casc amb pantalla abatible. De la mateixa manera, el gerent de CLIBASA, Roque, va admetre que l'operació que va causar l'accident ja s'havia realitzat altres vegades, encara que no es tracti de tasques de buidatge de gas, sense que hi hagi un protocol d'actuació ni es facin amb protecció (folis 12 a 14).

Sisè

L'actor va rebre formació per a la manipulació de vehicles, màquines especials i eines especials, i el 30-6-2007 se li van lliurar el equips de protecció individual, consistents en roba i equip de treball, arnesos de seguretat, guants, casc, ulleres i botes de seguretat (document 62 de CLIBASA).

Setè

Es van incoar diligències penals, seguides davant el Jutjat d'Instrucció núm. 2 de Balaguer (prèvies 83/2008), i es va prendre declaració a l'actor el 17-4- 2008, manifestant que havia de reparar dues fugues i que per fer-ho havien de buidar el tanc de gas, de la qual cosa s'encarregava PRIMAGAZ, i que la seva activitat es limita a posar les aixetes perquè el camió pugui fer la seva descàrrega, afegint que a sobre del dipòsit hi ha una vàlvula de retenció, que ell havia de treure l'aixeta, i que va fallar la vàlvula (document 66 de CLIBASA).

Vuitè

CLIBASA té concertada la prestació del servei de prevenció aliè amb Gestió Integral des del mes de març de 2004 (documents 68 i 69 de CLIBASA).

Novè

L'actor acredita una antiguitat a CLIBASA des del 7-6-2004, amb una experiència de més de 20 anys, i desenvolupa la categoria professional incardinable en el grup 5 del conveni col lectiu de la indústria metal lúrgica de les terres de Lleida, equivalent a la d'oficial de 1a, i un salari net, el febrer de 2009, de 1.504,56 euros bruts mensuals (documents 1 a 26 de CLIBASA).

Desè

L'informe medicoforense de sanitat emès per la Dra. Rosana el 22-12-2008, aprecia seqüeles consistents en perjudicis estètic mitjà, limitacions de mobilitat del canell dret en la flexió dorsal i palmar, en la flexió d'articulacions metacarpofalàngiques en la mà dreta, i altres limitacions de mobilitat en els dits de la mà esquerra. Es dóna per completament reproduït (document 67 de CLIBASA).

Onzè

Un cop iniciat l'expedient en reconeixement de recàrrec de prestacions de la Seguretat Social, el 13-5-2009 l'autoritat laboral va emetre un informe, concretament, el mateix inspector de treball que va actuar en informe que va donar lloc a l'acta d'infracció prèvia, en què eximeix de responsabilitat a CLIBASA i en responsabilitza al propietari del dipòsit, afegint que el fet que l'actor no portés equips de protecció individual en aquell moment (mandil de cuir i ulleres de protecció per als ulls) té la consideració de causa secundària que possiblement va agreujar les conseqüències de l'accident, per seguir afirmant que l'actor va manifestar que en l'operació que estava realitzant no calien els guants de protecció perquè el gas en teoria no s'havia de tocar, ja que pròpiament no era una tasca d'ompliment o buidatge de dipòsits, sinó una operació preparatòria. En conseqüència, l'informe precitat qualifica el fet d'imprevisible sense que sigui procedent imposar cap recàrrec; fet que és conformat per la posterior resolució de l'INSS de 25-9-2009 (documents 57 i 58 de CLIBASA).

Segons va manifestar l'actora, es troba dins el termini legal per interposar demanda davant d'aquesta jurisdicció social contra la resolució esmentada, i que resulta ferma la seva voluntat de fer-ho.

Dotzè

CLIBASA té concertada una pòlissa de responsabilitat civil amb AXA SEGUROS GENERALES, SOCIEDAD ANÓNIMA DE SEGUROS Y REASEGUROS, i la seva cobertura...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Andalucía 1618/2019, 27 de Junio de 2019
    • España
    • 27 Junio 2019
    ...preverse, excluyendo la responsabilidad derivada por los daños y perjuicios que se pudieran derivar. Recuerda la STSJ de Cataluña de 14 de marzo de 2013, rec. nº 844/2012, que "el empresario no incurre en responsabilidad alguna cuando el resultado lesivo se hubiese producido por fuerza mayo......
  • ATS, 25 de Noviembre de 2014
    • España
    • 25 Noviembre 2014
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 14 de marzo de 2013, en el recurso de suplicación número 844/2012 , interpuesto por D. Raimundo y CLIMATIZACIONS BALAGUER S.A. (CLIBASA), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 2 de los de ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR