STSJ Cataluña 6038/2012, 17 de Septiembre de 2012

PonenteMATILDE ARAGO GASSIOT
ECLIES:TSJCAT:2012:12136
Número de Recurso1174/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6038/2012
Fecha de Resolución17 de Septiembre de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

MDT

IL·LM. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

IL·LMA. SRA. MATILDE ARAGÓ GASSIOT

IL·LMA. SRA. JUANA VERA MARTINEZ

Barcelona, 17 de setembre de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6038/2012

En el recurs de suplicació interposat per Rosa a la sentència del Jutjat Social 11 Barcelona de data 9 de novembre de 2011 dictada en el procediment núm. 140/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Instituto Nacional de la Seguridad Social, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. MATILDE ARAGÓ GASSIOT.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 21.02.11 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre invalidesa grau, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 9 de novembre de 2011, que contenia la decisió següent:

"Que desestimando la demanda interpuesta por doña Rosa, que pretendía pronunciamiento judicial declarativo de que se halla en situación de incapacidad permanente en el grado de gran invalidez o, subsidiariamente, de incapacidad permanente absoluta para todo trabajo, contra el INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, debo absolver libremente a este, con confirmación de la parte dispositiva de las resoluciones administrativas desestimatorias."

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

  1. - La parte actora doña Rosa, nacida el NUM000 /1956, titular de D.N.I. Nº NUM001, afiliada al Régimen General de la Seguridad Social, con el número NUM002, fue alta en el censo del Régimen General con ocasión de la prestación de servicios como vendedor del cupón de la ONCE, con efectos ignorados.

    Reside en la localidad de Esparraguera.

  2. - Inició proceso de incapacidad temporal el 10/03/2010 y, el 24/09/2010, solicitó la pensión de incapacidad permanente. Incoado expediente de incapacidad permanente, emitió dictamen l'ICAM, el 19/10/2010, que recogía como capacidad residual: "Trastorno adaptativo en tratamiento farmacológico desde 28/09/2010, pendiente de estabilización. Fractura supracondílea de femur izquierdo en paciente con secuelas de poliomelitis infantil. Pendiente de realización de ortesis para estabilización de rodilla y adaptación a la misma", y resolvió la Dirección Provincial del I.N.S.S. en Barcelona, el 09/11/2010, declarando no haber lugar a declarar a la actuante en ningún grado de incapacidad permanente por no reunir el requisito de incapacidad permanente.

  3. - Consta el agotamiento de la vía administrativa previa, mediante desestimación de reclamación previa por resolución expresa.

  4. - Padece: Antecedentes de poliomelitis en la infancia con afectación de las cuatro extremidades quedando como secuela tetraparesia flácida. Antecedentes de fractura supracondílea de femur izquierdo en 1993, implantación de ortesis en rodilla para estabilización y secuela de amiotrofia generalizada y pérdida de fuerza que impone, desplazamientos en silla de ruedas. Escoliosis neurodegenerativa dorsolumbar. Displasia de caderas. Dedos en garra y dificultad para hacer puño con la mano izquierda. Trastorno adaptativo en tratamiento farmacológico desde 28/09/2010, pendiente de estabilización.

  5. - Es conteste en las partes que la actuante acredita base reguladora de la prestación periódica que postula de 1.371,73 euros, fecha de efectos económicos de 19/10/2010 y complemento por gran invalidez de 695,94 euros.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Contra la sentència que desestima la demanda de declaració de grau d'incapacitat permanent gran invalidesa, o subsidiàriament absoluta, postula la defensa de la part actora, com a primer i únic motiu de recurs, per la via de l' article 191 c) de la LPL, la infracció de dret, amb cita de l' art. 137-6 de la LGSS de 20 de juny de 1994, al.legant que la demandant acredita la situació de gran incapacitat, que és aquella situació en què, a conseqüència de les pèrdues anatòmiques o funcionals greus, l'afectat/ada precisa l'assistència de una altra persona per a la realització dels actes més essencials de la vida, tals com vestir- se, desplaçar-se, menjar o anàlegs.

Es declara provat i no es qüestiona, que la demandant pateix antecedents de poliomelitis en la infància amb afectació de les quatre extremitats, quedant com a seqüela tetraparesia flàcida. Pateix també antecedents de fractura supracondilea de fèmur esquerre el 1993, implantació d'ortesis en genoll, per estabilització i seqüela d' amiotròfia generalitzada i pèrdua de la força que imposa, es desplaça en cadira de rodes; pateix també escoliosi neurodegenerativa dorsolumbar, displàsia de malucs, dits en urpa ("garra"), dificultat de fer el puny amb la mà esquerra, trastorn adaptatiu en tractament farmacològic pendent d'estabilització. Que la demandant es va incorporar a treballar a la ONCE, com a venedora de cupó. La sentència de instància considera que no s'ha provat que precisi de ajuda d'altres persones per feines essencials de la vida diària i valora que no s'ha agreujat la patologia anterior a la incorporació a la referida professió, adaptada a les limitacions invalidants objectivades, per la qual cosa no seria tributària de la incapacitat permanent en grau de gran incapacitat, per manca de dependència de terceres persones, ni en grau d'absoluta, ni cap altra, ja que pot realitzar la seva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 26 de Marzo de 2015
    • España
    • 26 Marzo 2015
    ...para la unificación de doctrina la actora, insistiendo en su pretensión y aportando de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 17/09/2012 (rec. 1174/12 ), que efectivamente declara a la actora afecta de gran invalidez, pero con unas dolencias diversas, con co......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR