STSJ Cataluña 6121/2012, 20 de Septiembre de 2012

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2012:9933
Número de Recurso2602/2012
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución6121/2012
Fecha de Resolución20 de Septiembre de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

Barcelona, 20 de setembre de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 6121/2012

En el recurs de suplicació interposat per Martipa, S.L. a la sentència del Jutjat Social 3 Barcelona de data 28 de noviembre de 2011 dictada en el procediment núm. 753/2011, en el qual s'ha recorregut contra la part Fondo de Garantia Salarial i Ezequiel, ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 10-8-11 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre acomiadament disciplinari, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 28 de novembre de 2011, que contenia la decisió següent:

Estimo la demanda presentada per Ezequiel, contra MARTIPA, S.L., i FONS DE GARANTIA SALARIAL, sobre acomiadament, declaro la IMPROCEDÈNCIA de l'acomiadament del demandant realitzat amb efectes del dia 30.06.11, i condemno a la societat demandada a que opti entre readmetre a l'actor en el seu lloc de treball o, en cas contrari, l'indemnitzi en la quantia de 24.625,12 euros, amb pagament en els dos casos dels salaris de tramitació des del dia 01.07.11 fins la data de notificació d'aquesta sentència, en cas d'optar per la indemnització, o fins la data de la reincorporació al seu lloc de treball, cas d'optar per la readmissió, a raó de 48,70 euros diaris, opció que haurà de realitzar en el termini de 5 dies hàbils des de la notificació de la sentència, per escrit o compareixença en aquest jutjat. S'adverteix a la demandada que si l'opció no es fa de forma expressa en el termini indicat, s'entendrà realitzada a favor de la readmissió.

Absolc el FONS DE GARANTIA SALARIAL, sense perjudici de la seva responsabilitat cas d'insolvència de l'empresa.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

Primer

La part demandant Don. Ezequiel, DNI NUM000, ha estat prestant els seus serveis a l'empresa demandada des del dia 02.06.01, amb la categoria professional d'Oficial de 2a, i un salari de 1.481,21 euros mensuals amb prorrata de pagues extres.

Segon

En data 30.06.11 l'empresa va notificar carta d'acomiadament d'iguals data i efectes, fonamentant-ho en els motius que hi consten a la carta aportada amb l'escrit de demanda (foli 3) i que es donen per reproduïts als efectes exclusivament expositius, i que essencialment es poden resumir en què des del dia 09.05.11 fins el 01.06.11, més el dia 22.06.11, al finalitzar la jornada de treball s'emportava croissants, o ensaïmades, o altres productes de l'empresa, segons l'empresa, sense la seva autorització.

Tercer

El treballador Sr. Ezequiel era l'únic treballador nocturn a l'empresa, i tal com reconeix cada dia, al finalitzar la jornada de treball, sobre la una de la matinada, s'emportava dues peces -ensaïmades o croissants- o bé una bossa amb mini croissants, manifestant que tenia plena autorització de l'empresa. El demandant no s'enduia el quilo de pa al qual té dret segons el que disposa el conveni col lectiu sectorial.

Quart

El dia 23.06.11, al finalitzar la jornada de treball es va endur quatre coques de Sant Joan, manifestant l'actor que tenia autorització de l'empresa per endur-se-les.

Cinquè

L'empresa va encarregar a una agència de detectius col locar una càmera a la zona de treball del demandant, així com una altra a la sortida del carrer. El responsable de l'agència de detectius es va reunir amb l'empresari per visionar les gravacions, durant els mesos de maig i juny, aproximadament entre 6 i 7 vegades.

Sisè

L'acte preceptiu de conciliació administrativa es va esgotar sense avinença

Tercer

Contra aquesta sentència la part demandada Martipa SL va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs de l'empresa condemnada contra la Sentència que declara la improcedència de l'acomiadament disciplinari del seu treballador per no haver quedat provades les faltes imputades, és examinar les infraccions de normes substantives en empara en l' article 191c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel Reial Decret legislatiu 2/1995 de 7 d'abril, per aplicació de la Disposició Transitòria Segona , 2 de la Llei 36/2011 reguladora de la Jurisdicció Social de 10 d'octubre ( BOE 11 d'octubre) que va entrar en vigor al cap de dos mesos de la seva publicació, en relació a la data de la sentència de la instància de 28 de novembre de 2011, anterior a la seva vigència.

Segon

L'objecte de suplicació és per a denunciar la infracció per interpretació errònia de l'article núm. 54, 2d) del Estatut dels Treballadors ( RD. Legislatiu 1/1995) en relació amb els articles núm. 5 a) i 20.2 del Estatut i de l'article núm. 7.1 del Codi Civil. Parteix del relat fàctic no atacat i de la manca de prova de l'autorització empresarial per endur-se productes diferents que el quilo de pa diari que li corresponia segons el Conveni Col lectiu de Flaquers de la província de Barcelona. Argumenta resumidament que si el treballador no ha provat que tenia autorització per endur-se cap producte de l'empresa que no fos pa, va transgredir la bona fe contractual per sostracció fraudulenta amb independència del seu valor. Es refereix al principi de la càrrega de la prova sobre la manifestació positiva del demandant de l'autorització que correspon al treballador, de forma que el magistrat ha infringit aquest principi en la sentència. Cita i transcriu en part doctrina constitucional i jurisprudencial sobre el compliment de bona fe de les obligacions laborals o sobre la impossibilitat d'aplicar la teoria gradualista de l'acomiadament als casos de pèrdua de confiança de l'empresari, si be recorda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 5 de Diciembre de 2013
    • España
    • 5 Diciembre 2013
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 20 de septiembre de 2012, en el recurso de suplicación número 2602/12 , interpuesto por MARTIPA, S.L., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 3 de los de Barcelona de fecha 28 de noviembre de 2......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR