STSJ Cataluña 4471/2012, 13 de Junio de 2012

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2012:6191
Número de Recurso2250/2011
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4471/2012
Fecha de Resolución13 de Junio de 2012
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 13 de juny de 2012

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4471/2012

En el recurs de suplicació interposat per Felix, Lázaro i Josefa a la sentència del Jutjat Social 2 Sabadell de data 30 d'agost de 2010 dictada en el procediment núm. 380/2008, en el qual s'ha recorregut contra la part Uralita, S.A., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 20-6-08 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre reclamació quantitat, la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 30 d'agost de 2010, que contenia la decisió següent:

DESESTIMO íntegramente las demandas rectoras de las presentes actuaciones y ABSUELVO a la parte demandada de todas las pretensiones deducidas en su contra por la parte actora.

Segon

En aquesta sentència es declaran com a provats els fets següents:

PRIMERO

DON Felix prestó servicios retribuidos por cuenta de la empresa demandada (URALITA, S.A.), desde el 26/12/1966 hasta el 3/02/1990, con categoría profesional de operario.

SEGUNDO

El centro de trabajo en el que DON Felix prestó sus servicios para la empresa demandada se hallaba ubicado en la localidad de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), y en el tiempo que trabajó para la referida mercantil estuvo en contacto con amianto.

TERCERO

DON Felix fue declarado en situación de Incapacidad Permanente en Grado de Absoluta, derivada de enfermedad profesional, mediante resolución del INSS de Barcelona, de fecha 29/02/2008, con efectos desde el 14/02/2008, a consecuencia de "Asbestosis. Sahos en tratamiento con COAP. Insuficiencia respiratoria".

CUARTO

El demandante presentó el 14 de abril de 2008 papeleta de conciliación por reclamación de quantitat ante el órgano competente del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya y, en fecha 19 de mayo de 2008, tuvo lugar acto de conciliación ante el referido órgano, con el resultado de "SENSE AVINENÇA".

QUINTO

DON Lázaro prestó servicios retribuidos por cuenta de la empresa demandada (URALITA, S.A.), desde el 5/11/1962 hasta el 11/04/1976, con categoría profesional de conductor de primera.

SEXTO

El centro de trabajo en el que prestó sus servicios para la empresa demandada se hallaba ubicado en la localidad de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), y en el tiempo que trabajó para la referida mercantil estuvo en contacto con amianto.

SÉPTIMO

DON Lázaro fue declarado en situación de Incapacidad Permanente en Grado de Absoluta, derivada de enfermedad común, en fecha 17/11/1978; mediante resolución del INSS de Barcelona, de fecha 06/06/2007, fue declarado en situación de Incapacidad Permanente en Grado de Absoluta, derivada de enfermedad profesional, a consecuencia de "Asbestosis con severa alteración ventilatoria".

OCTAVO

El demandante presentó el 14 de abril de 2008 papeleta de conciliación por reclamación de quantitat ante el órgano competente del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya y, en fecha 19 de mayo de 2008, tuvo lugar acto de conciliación ante el referido órgano, con el resultado de "SENSE AVINENÇA".

NOVENO

DON Juan Ignacio falleció el 13/11/2007, a los 74 años de edad, por insuficiencia respiratoria, causada por fibrosis pulmonar, consecuencia de asbestosis.

DÉCIMO

El fallecido, esposo de DOÑA Josefa, prestó servicios retribuidos por cuenta de la empresa demandada (URALITA, S.A.), desde el 1/09/1965 hasta el 15/05/1982, con categoría profesional de operario.

UNDÉCIMO

El centro de trabajo en el que DON Juan Ignacio prestó sus servicios para la empresa demandada se hallaba ubicado en la localidad de Cerdanyola del Vallès (Barcelona), y en el tiempo que trabajó para la referida mercantil estuvo en contacto con amianto.

DUODÉCIMO

DON Juan Ignacio fue declarado en situación de Incapacidad Permanente en Grado de Absoluta, derivada de enfermedad profesional, mediante resolución del INSS de Barcelona, de fecha 19 de octubre de 1982, a consecuencia de "asbestosis pulmonar".

DECIMOTERCERO

Mediante resolución del INSS de Barcelona, de 22/11/2007, le fue reconocida a DOÑA Josefa pensión de viudedad, sobre una base reguladora de 482'91 euros, porcentaje del 52% y fecha de efectos de 01/11/2007.

DECIMOCUARTO

La demandante presentó el 14 de abril de 2008 papeleta de conciliación por reclamación de quantitat ante el órgano competente del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya y, en fecha 19 de mayo de 2008, tuvo lugar acto de conciliación ante el referido órgano, con el resultado de "SENSE AVINENÇA".

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

L'objecte del recurs dels demandants contra la sentència que desestima la seva reclamació d'indemnització de danys i perjudicis derivats de malaltia professional d'asbestosi contra l'ocupadora Uralita, SA. a qui absol, és revisar els fets provats i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència, en empara en l' article 191 b ) i c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel Reial Decret Legislatiu 2/1995 de 7 d'abril.

Segon

Com a qüestió prèvia els recurrents aporten documentació a l'empara de l'article núm. 231 de la Llei de Procediment Laboral, consistent en tres informes proposta de recàrrec de les prestacions de la Seguretat Social de la Inspecció de Treball referits a cada un dels demandants, notificats amb posterioritat a la data del judici celebrat el dia 8 d'octubre de 2008, i Resolució del Institut Nacional de la Seguretat Social de 20 de setembre de 2010, notificada amb posterioritat a la data de notificació el 10 de setembre de 2010 de la sentència de la instància dictada l'anterior dia 30 d'agost de 2010, que disposava el recàrrec del 50% de les prestacions de la seguretat social pel recurrent Lázaro, amb responsabilitat empresarial. D'acord amb l'article núm. 270.1, 1er. de la Llei d'Enjudiciament Civil al qual es remet l'article núm. 231 de la Llei de Procediment Laboral, admetem els Informes de la Inspecció de Treball referits a cada demandant i al treballador causant de la prestació de viduïtat perquè són de dates posteriors a la vista oral de 8 d'octubre de 2008. S'admet igualment les Resolucions del Institut Nacional de la Seguretat Social en aplicació de l'article núm. 271.2 de la Llei d'Enjudiciament Civil, atès que consta la data de notificació de 20 de setembre de 2010, posterior a la notificació de la sentència. Aquests documents han set coneguts i traslladats a l'empresa demandada, la qual s'oposa a la seva incorporació. Cal assenyalar que es tracta de documents públics de data posterior al judici, dels quals la part demandant no en podia tenir coneixement ni els podia aportar a l'acte de la vista oral. La part demandada en va tenir coneixement directe per ser l'empresa responsable del pagament del recàrrec de les prestacions per manca d'adopció de mesures de seguretat, i n'ha tingut trasllat en el tràmit d'impugnació del recurs de la part demandant, de forma que es compleix el requisit establert en l'article núm. 270.2 i 271.2 de la Llei d'Enjudiciament Civil, respecte als Informes proposta de recàrrec de la Inspecció de Treball i de la Resolució administrativa respectivament.

Conseqüentment, aquests documents públics queden incorporats al procediment en aquest moment processal, sense perjudici de la seva valoració.

Tercer

En el segon objecte del recurs postulen la revisió dels fets provats segon, sisè i onzè de la sentència referits cada un d'ells als Sr. Felix, Lázaro i al treballador finat Juan Ignacio, i proposen un redactat igual per a cada un que digui: " El centre de treball en el qual el Sr... ( Felix, Lázaro o Juan Ignacio ) va prestar serveis per a l'empresa estava ubicat en la localitat de Cerdanyola del Vallès ( Barcelona), i durant el període de prestació de serveis va estar en contacte amb l'amiant. Segons consta en els Informes del Centre de Seguretat i Salut Laboral es determinen els següents fets: A l'empresa, les restes d'amiant s'escombraven amb escombres. En el centre de treball on es treballava amb amiant existien ventiladors impulsors d'aire. Molts dels treballadors que estaven exposats a l'amiant no utilitzaven mascaretes. Els treballadors de Uralita, SA. manipulaven sacs d'amiant en mal estat, trencats i bruts d'amiant per fora. Els treballadors van estar exposats a les restes d'amiant caigudes al terra. No existia taquilla doble per a la roba de carrer i la del treball exposat a l'amiant. Els treballadors exposats a l'amiant no comptaven ni amb formació ni amb informació dels riscos corresponents." Basen la modificació en els Informes del Centre de Seguretat i Salut Laboral citats.

També postulen l'addició d'un fet provat quinzè que digui: " La Inspecció de Treball en informe de 15 de març de 1977 va ordenar la suspensió immediata dels treballs de la línia de tubs i la línia de plaques i va requerir a l'empresa per a que corregís de deficiències següents: Neteja de locals i instal lacions de forma immediata. Roba de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 23 de Julio de 2013
    • España
    • 23 Julio 2013
    ...Sr. D. Jose Manuel Lopez Garcia de la Serrana HECHOS PRIMERO El 13 de junio de 2012, se dictó sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 13 de junio de 2012 (Rec. 2250/2011 ), en cuyo fallo se condenaba a la empresa URALITA SA "a abonar al Sr. Lorenzo , 135.000 euros. Al Sr......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR