STSJ Cataluña 824/2008, 29 de Enero de 2008

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2008:2120
Número de Recurso6836/2007
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución824/2008
Fecha de Resolución29 de Enero de 2008
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LMA. SRA. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

Barcelona, 29 de gener de 2008

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 824/2008

En el recurs de suplicació interposat per Antonio a la sentència del Jutjat Social 2 Sabadell de data 4 d'abril de 2007 dictada en el procediment núm. 6/2007 en el qual s'ha recorregut contra la part AURGI,S.L. i MINISTERIOR

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 15 de gener de 2007 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Acomiadament disciplinari, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 4 d'abril de 2007, que contenia la decisió següent:

"Que desestimando la demanda interpuesta por DON Antonio contra AURGI SL debo declarar y declaro la procedencia del despido efectuado en fecha 29 de noviembre de 2006 y extinguida la relación laboral, sin derecho a indemnización alguna, absolviendo a la demandada de los pedimentos de la presente demanda".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

El demandante ha venido prestando servicios por cuenta ajena bajo la dependencia de la empresa demandada con antigüedad de 1 de marzo de 1.995, categoría profesional de Jefe de sucursal, percibiendo un salario bruto mensual de 2.323,21 euros con prorrata de pagas extras.

SEGUNDO

El día 29 de noviembre de 2006 el actor recibió una carta de la empresa, cuyo contenido obra en autos y damos por reproducido, en la cual le comunicaban proceder a su despido disciplinario con efectos desde esa fecha.

TERCERO

El demandante resulto electo para la representación legal de los trabajadores.

CUARTO

En 31 de octubre de 2006 la demandada, AURGI S.L., tuvo conocimiento de que en fecha de 15 de septiembre de ese mismo año, el actor, al no estar presente la cajera, Sra. Consuelo, procedió a realizar una devolución de la mano de obra de un embrague, montado en 1 de septiembre de 2006, por un importe de 170 euros, sin que dicho cliente lo hubiese solicitado. Posteriormente, solicitó a Doña. Consuelo la subsanación de dicha devolución, realizándose el correspondiente ticket de cargo.

QUINTO

Posteriormente, el actor procedió a realizar un ticket de cargo, por Importe de 413 euros, en concepto de mano de obra y piezas del trabajo realizado en el vehículo de la Sra. Remedios, para luego realizar la devolución de dicho ticket, indicándole a Doña. Consuelo que procediese a cobrar a la Sra. M Remedios el embrague que se le había montado por un Importe de 253 euros. Cuando fue preguntado por Doña. Consuelo la causa de no cobrar la mano de obra le indicó el actor que sólo le cobrara el material, sin más explicación.

Presentada papeleta de conciliación ante el CMAC, se celebró el acto en fecha 8 de enero de 2007, con el resultado de "intentado sin efecto por incomparecencia de la parte interesada no solicitante".

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que el va impugnar en forma. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

El treballador demandant planteja recurs de suplicació contra la Sentència que desestima la demanda d'acomiadament per causes disciplinàries amb absolució de l'empresa demandada. L'objecte del recurs és revisar els fets declarats provats en la Sentència i examinar les infraccions de normes substantives en empara en l' article 191 b) i c) de la vigent Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel Reial Decret legislatiu 2/1995 de 7 d'abril.

Segon

En el primer objecte del recurs postula la modificació del fet provat quart de la sentència que es refereix a què el dia 31 d'octubre de 2006 l'empresa va tenir coneixement de què el dia 15 de setembre va fer una devolució de mà d'obra d'un embragatge muntat el dia 1 de setembre per import de 170 euros sense que el client ho demanés, i que posteriorment el treballador va demanar a la caixera que corregís la devolució i es va procedir al càrrec corresponent. Proposa que es digui que: " El demandant el dia 15 de setembre de 2006 va cobrar al Sr. Carlos Manuel, treballador també de l'empresa, l'import d'un canvi d'embragatge del cotxe de la seva filla i va facturar únicament l'import de la peça però no la mà d'obra corresponent, amb coneixement dels fets per part de l'ocupadora el mateix dia." Basa la modificació en els documents que cita, consistents en els tiquets de caixa de 15 de setembre de les operacions realitzades pel recurrent de primera facturació del material i la mà d'obra i de l'anul lació i segona factura per import de les peces substituïdes sense incloure el cost de la mà d'obra, així com del arqueig de caixa del mateix dia a la fi de la jornada feta per la caixera.

També postula l'addició d'un nou fet provat abans del tercer que digui: "Pel sindicat UGT. es va realitzar el preavís d'eleccions sindicals a l'empresa el dia 24 d'octubre de 2006, que va ser enregistrat en la mateixa data a l'Oficina pública d'Eleccions sindicals de la Generalitat de Catalunya i a l'empresa. Cinc dies abans, el 20 d'octubre de 2006 el sindicat citat va enregistrar la candidatura d'UGT. en la qual constava el demandant com a candidat en segon lloc. Candidatura de la qual en va tenir coneixement l'empresa." Basa la modificació en els documents que cita.

Postula també l'addició en el fet provat tercer del següent text que proposa: " El demandant va ser elegit com a membre del comitè d'empresa, segons consta en l'Acta d'Escrutini de les eleccions sindicals de 22 de desembre de 2006, sense que no s'hagi impugnat ni el procés ni el resultat electoral." Basa la modificació en l'acta d'escrutini.

També proposa una addició fàctica en què consti que: " L'empresa va acomiadar el dia 2 de desembre de 2006 a la Sra. Rosa, que constava com a candidata en la llista del sindicat d'UGT. en la llista enregistrada el dia 20 d'octubre de 2006. En la mateixa carta d'acomiadament l'ocupadora reconeixia la improcedència." Basa la modificació en els documents que cita.

Per últim proposa l'addició d'un nou fet provat que digui: "El demandant va ser objecte de trasllat de centre de treball de la localitat de Barberà a Mataró el dia 6 de juny de 2006, la compensació del plus de trasllat mensual ofert no va acceptar, i va presentar el dia 23 d'octubre de 2006 conciliació administrativa prèvia en reclamació de quantitat, la conciliació de la qual es va celebrar el dia 14 de novembre de 2006." Basa la modificació en els documents que cita.

La doctrina jurisprudencial pacífica dels Tribunals laborals i d'aquesta Sala manté que únicament de manera excepcional els Tribunals superiors poden fer ús de la facultat de modificar i fiscalitzar la valoració de les proves feta pel jutge de la instància, ja que aquesta facultat els hi està atribuïda únicament per a supòsits en què els elements esmentats com a revisors ofereixin una força de convicció molt gran que a judici de la Sala manifestin un error de fet clar del jutge en l'apreciació de la prova.

En el cas present respecte a la modificació fàctica postulada del quart fet provat considerem que si be és cert que en la sentència no consta cap motivació expressa sobre l'excepció de prescripció invocada per la part recurrent atesa la data del coneixement de la falta imputada, te per provat que va ser el dia 31 d'octubre de 2006 quan l'ocupadora va conèixer el descompte i devolució del dia 15 de setembre. No podem observar error greu en la valoració de la prova documental i testimonial a què fa referència el primer fonament de dret de la sentència, perquè el titular judicial ha tingut en compte els documents invocats per la part per a la modificació del fet quart juntament amb la resta d'elements de convicció aportats al acte del judici, de manera que és d'aplicació la doctrina citada, que obliga a desestimar aquesta modificació.

Hem d'accedir a la resta de les addicions fàctiques proposades perquè la demanda postula la nul litat de l'acomiadament en base a vulneració de la llibertat sindical i del dret a la indemnitat, de manera que els fets proposats tenen relació i transcendència per al pronunciament obligat sobre aquesta pretensió. No obstant respecte al primer text proposat com a fet nou referit al preavís d'eleccions enregistrat el dia 25 d'octubre de 2006 del qual se'n va donar trasllat a l'empresa, i de l'enregistrament el dia 20 d'octubre de 2006 a l'Oficina pública d'Eleccions sindicals de la Generalitat de Catalunya dels candidats de UGT entre els que es trobava inclòs el recurrent, considerem que la part final que proposa : "llista de la qual en tenia coneixement l'empresa", ha de quedar redactada: " llista en la que consta el segell de l'empresa."

Per tant estimem en part aquest objecte del recurs.

Tercer

L'altre objecte de suplicació és per a denunciar la vulneració de l' article núm., 60.2 de l'Estatut dels Treballadors i l'article núm. 42.4 del Conveni col lectiu del sector del Comerç del metall de la província de Barcelona per als anys 2005-2008 ( DOGC. de 29 de novembre de 2005 ) sobre la prescripció de les faltes disciplinàries, amb el termini màxim de seixanta dies per a les faltes molt greus. Argumenta que el coneixement de l'empresa va ser el mateix dia dels càrrecs...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SJS nº 1 155/2019, 4 de Octubre de 2019, de Ciutadella de Menorca
    • España
    • 4 Octubre 2019
    ...ni la ausencia de sanciones, ni la escasa entidad económica de lo apropiado, (así, p. ej la. STSJ Asturias de 02-11-2007 , STSJ de Cataluña de 29 de enero de 2008, la STSJ Comunidad Valenciana de 31-01-2012, la STSJ de Andalucía de 17-11-2016, o la STSJ de Castilla y León de 14-03-2013), po......
  • SJS nº 1 78/2019, 3 de Mayo de 2019, de Ciutadella de Menorca
    • España
    • 3 Mayo 2019
    ...ni la ausencia de sanciones, ni la escasa entidad económica de lo apropiado, (así, p. ej la. S TSJ Asturias de 02-11-2007 , STSJ de Cataluña de 29 de enero de 2008 , la STSJ Comunidad Valenciana de 31-01-2012 , la STSJ de Andalucía de 17-11-2016, o la STSJ de Castilla y León de 14-03-2013),......
1 artículos doctrinales
  • Requisitos para la imposición del recargo
    • España
    • El recargo de las prestaciones en la doctrina judicial
    • 28 Septiembre 2010
    ...de enero de 2008, rec. 1249/06 y 27 de diciembre de 2007, rec. 1258/06. [83] SSTSJ Cataluña 2 de abril de 2008, rec. 7745/06, y 29 de enero de 2008, rec. 775/05; Andalucía/Málaga 25 de octubre de 2007, rec. 1744/07; y Castilla y León/Valladolid 17 de enero de 2005, rec. 2442/04, entre [84] ......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR