STSJ Cataluña 27/2007, 10 de Septiembre de 2007

PonenteMARIA EUGENIA ALEGRET BURGUES
ECLIES:TSJCAT:2007:10211
Número de Recurso24/2007
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución27/2007
Fecha de Resolución10 de Septiembre de 2007
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació núm. 24/07

SENTÈNCIA NÚM. 27

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Il·lma. Sra. Teresa Cervelló i Nadal

Barcelona, 10 de setembre de 2007

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el

recurs de cassació 24/07 interposat per SEGUER HABITATGES SA EN LIQUIDACIÓ, representat davant aquest Tribunal per

procurador Sr. Jaume Gassó i Espina i dirigit per l'advocat Sr. Isidro, contra la Sentència dictada per la Secció 11a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 25 d'octubre de 2006 en conèixer del recurs d'apel·lació interposat contra la

Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 55 de Barcelona el 22 de setembre de 2005 en el procediment ordinari

núm. 899/04. CONJUNTO RESIDENCIA VILANOVA S.L., aquí part contra la qual es recorre, ha estat representada en aquest

Tribunal per la procuradora Sra. Carmen Rami Villar i dirigida per l'advocat Alfredo Casas Navarro.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Jaume Gassó i Espina, en representació de SEGUER HABITATGES S.L. EN LIQUIDACIÓ, va formular demanda de judici ordinari núm. 899/04 davant el Jutjat de Primera Instància núm. 55 de Barcelona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 22 de setembre de 2005, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Desestimant la demanda interposada per SEGUER HABITATGES, S.A. EN LIQUIDACIÓ, contra CONJUNTO RESIDENCIA VILANOVA, S.A., absolc la demanda i imposo les costes del plet a la demandant".

Segon

Contra aquesta Sentència, la part recurrent va interposar un recurs d'apel·lació, que es va admetre i es va substanciar a la Secció 11a de l'Audiència Provincial Barcelona, la qual va dictar Sentència amb data 25 d'octubre de 2006, amb la següent part dispositiva:

"ES DESESTIMA ÍNTEGRAMENT el recurs d'apel·lació interposat pel Procurador Sr. Gassó i Espina en nom i representació de la part actora Seguer Habitatges S.A. en liq. Contra la sentència dictada a data 22 de setembre de 2005 pel Jutjat de Primera Instància núm. 55 de Barcelona a les actuacions del procediment ordinari núm. 899/04 (Rotlle núm. 115/06) que ES CONFIRMA ÍNTEGRAMENT, pel seus mateixos fonaments i quants aquí s'exposen, amb imposició de les costes de l'alçada al recurrent."

Tercer

Contra la Sentència anterior, SEGUER HABITATGES S.A. EN LIQUIDACIÓ va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 16 d'abril de 2007, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 5 de juliol de 2007, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Ecxma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per resoldre convenientment la controvèrsia que es planteja en aquest plet, escau detallar els fets que s'entenen provats i que no són discutits per les parts tal com vénen recollits amb claredat en la Sentència de primera instància:

El 19 de juliol de 1999, Carlos Francisco, en nom propi, com a administrador de Seguer Habitatges, SA, i com a apoderat d' Jorge, Alfredo, Valentín, María Dolores, Gabino i Pedro Antonio, va vendre en contracte privat a la companyia Catalunya torres i Mansions, SL diverses finques propietat dels venedors detallades en el contracte, totes incloses en la Unitat d'Actuació núm. 3 del PERI Santa Maria de Cubelles al terme municipal de Vilanova i la Geltrú, amb una superfície total de 13.578,90 m2. La finca propietat de Seguer Habitatges, SA era la registral núm. 9.825 amb una superfície de 7.035,70 m2. Al pacte primer del contracte es va fer constar el preu global de la compravenda, amb una petita part variable depenent de la data en què s'obtingués la regularització urbanística de les finques, i una altra ajornada. Al pacte tercer, la compradora es va reservar el dret de designar la persona o persones físiques o jurídiques a nom de les quals s'haurien d'atorgar l'escriptura o escriptures de compravenda; així, com que la compradora podia obtenir el ple domini de les finques mitjançant la seva aportació a una societat constituïda a aquest efecte i la posterior adquisició de les accions o participacions d'aquesta.

El contracte es va començar a executar seguidament; així la compradora (Catalunya Gestió Torres i Mansions, SL) va prendre possessió de totes les finques i, amb els poders que li van atorgar els venedors el 21 de setembre de 1999, va gestionar davant l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú la constitució de la Junta de Compensació de la Unitat d'Actuació núm. 3 del PERI Santa Maria de Cubelles que afectava els terrenys adquirits. També va anar pagant el preu variable.

El 17 de novembre de 2000, Carlos Francisco, en representació de Seguer Habitatges SA va formalitzar en escriptura pública la venda de la finca registral núm. 9.825 a la companyia Conjunto Residencial Vilanova, SL -del mateix grup empresarial que Catalunya Gestió Torres i Mansions SL-pel preu confessat de 57.060,09 euros.

El mateix 17 de novembre de 2000 es va atorgar una escriptura pública d'ampliació de capital de Conjunto Residencial Vilanova, SL, ampliació que van subscriure Jorge, Alfredo, Carlos Francisco, Valentín, María Dolores, Gabino i Pedro Antonio, els quals van aportar les finques de la seva propietat detallades al contracte privat de compravenda de 19 de juliol de 1999. Un any més tard, el 6 de novembre de 2001, tots els esmentats van vendre en escriptura pública les seves participacions de Conjunto Residencial Vilanova, SL a terceres persones físiques i jurídiques.

El 12 de desembre de 2001 es va constituir en escriptura pública la Junta de Compensació amb l'aportació per Conjunto Residencial Vilanova, SL de totes les finques detallades al contracte privat de compravenda de 19 de juliol de 1999.

Finalment, el 18 de juliol de 2002 Conjunto Residencial Vilanova, SA va vendre en escriptura pública a Edificaciones Vilanova SL la totalitat de les finques objecte del contracte privat de compravenda de 19 de juliol de 1999, pel preu de 601.000,84 euros.

SEGON

Seguer Habitatges S.A., ara en liquidació, exerceix en data 17-11-2004 l'acció de rescissió per lesió ultradimidium a l'empara de l' article 321 i següents de la Compilació del dret civil català, en entendre que va patir una lesió en més de la meitat del preu just fixat en l'escriptura pública de 17-11-2000 tot considerant que es tracta d'una venda aïllada i separada del contracte privat de 19-7-1999.

La part demandada s'oposa a la demanda al·legant la no-aplicació de l' article 321 de la Compilació, atesos el caràcter mercantil de la compravenda i, subsidiàriament, la caducitat de l'acció i l'aplicació al cas de l' article 323 de la Compilació, ja que es va tractar d'una compravenda de diversos immobles amb un únic preu global i només exerceix l'acció un dels venedors respecte d'un immoble.

Les sentències d'instància, en valorar que es tractava d'una compravenda mercantil, varen aplicar l' article 344 del Codi de comerç de 1885, segons el qual "no es rescindiran les vendes mercantils per causa de lesió...". En arribar a aquesta conclusió no van entrar en cap de les altres excepcions de la contestació a la demanda.

Contra la Sentència de segona instància, la part actora planteja un recurs de cassació per interès cassacional.

La recurrent raona en el seu escrit de recurs que no hi ha jurisprudència de la Sala Civil i Penal del TSJC respecte de l'aplicació o no de la figura de la rescissió per lesió a les compravendes mercantils, per al cas que determinades compravendes de béns immobles poguessin qualificar-se de mercantils, com ho acrediten els fonaments de les sentències de 22-11-2004 i de 10-10- 2005

En concret es denuncia la indeguda aplicació de l' article 344 del Codi de comerç i, per contra, la violació per no-aplicació de l' article 321 de la Compilació del dret civil de Catalunya, que atorga al venedor l'acció de rescissió per lesió en les compravendes de béns immobles.

TERCER

En relació amb la rescissió per lesió regulada en els articles 321 i s. de la Compilació del dret civil de Catalunya, aquesta Sala ha dit ja en diverses sentències ( Sentència TSJC de 30-12-1995, 25-5-2000,18-9-2006 entre d'altres) que:

"....la rescindibilidad de los contratos de compraventa por laesio enormis o en más de la mitad de su justo precio, ultra dimidium, es institución heredada del Derecho Romano y, más concretamente, del justinianeo. La institución vino a contradecir la inexigibilidad del precio justo en las ventas y a la posibilidad de engaño entre los contratantes ("in pretio emptionis et venditionis naturaliter licere contrahentibus se circunscribere", dice un texto de Ulpiano), según el principio liberal de tanto pagan, tanto vales. Ahora bien, esta institución en sede del vigente Derecho civil catalán tiene hoy una naturaleza jurídica objetiva, como ya puso de manifiesto la sentencia de esta Sala de 20 de diciembre de 1990 y repitieron las de 22 de diciembre de 1993 y 20 de octubre de 1995, independiente, pues, de los vicios de consentimiento que hayan determinado la manifestación de voluntad (como lo demuestra el texto del primer párrafo del art. 321 EDL 1984/9717, ya repetido, en su inciso final "...baldament en el contracte concorrin tots els requisits necessaris per a la seva validesa"), a diferencia de lo que ocurre en el Derecho Navarro ( Ley 499 ) : "Quien haya sufrido lesión enorme, a causa de un contrato oneroso que hubiera aceptado por apremiante necesidad o inexperiencia, podrá pedir la rescisión del mismo") y a diferencia de los que pudiera...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • SAP Barcelona 566/2008, 25 de Noviembre de 2008
    • España
    • November 25, 2008
    ...profesional por el de compra de especulación (STS 20 noviembre 1984 ). Sentado lo anterior, cabe citar la reciente sentencia del TSJ de Catalunya de 10 de septiembre de 2007 cuando argumenta lo "Certament la possibilitat de compravenda mercantil de béns immobles no ha estat encara proclamad......
  • SAP Barcelona 215/2009, 2 de Abril de 2009
    • España
    • April 2, 2009
    ...se había pronunciado directamente sobre un supuesto similar al que nos ocupa, a partir de la Sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya, de 10 de septiembre de 2007, Recurso 24/2007, ello ya no es así. En esta Sentencia del TSJC se plantean por aquella recurrente las mismas cu......
2 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR