STSJ Cataluña 4378/2011, 20 de Junio de 2011

PonenteLIDIA CASTELL VALLDOSERA
ECLIES:TSJCAT:2011:6821
Número de Recurso6190/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución4378/2011
Fecha de Resolución20 de Junio de 2011
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LM. SR. FRANCISCO BOSCH SALAS

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 20 de juny de 2011

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 4378/2011

En el recurs de suplicació interposat per Morte, S.A. a la sentència del Jutjat Social 29 Barcelona de data 22 de març de 2010 dictada en el procediment núm. 1205/2009 en el qual s'ha recorregut contra la part -I.N.S.S.- (Instituto Nacional de la Seguridad

Social) i T.G.S.S. (Tesoreria General de la Seguridad Social), ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. LIDIA CASTELL VALLDOSERA.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 4 de desembre de 2009 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Seguretat Social en general, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 22 de març de 2010, que contenia la decisió següent:

"Que desestimando la demanda interpuesta por MORTE SA contra Instituto Nacional de Seguridad Social, Tesorería General de la Seguridad Social, y absuelvo a la demandada de las pretensiones deducida en su contra".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

En fecha 18.2.2008 se concedió la pensión de jubilación parcial de 85% a Filomena, nacida el 26.12.1946, que presta sus servicios para la empresa actora, con efectos desde el 31.1.2008 con base reguladora de 1459,72 euros. La empresa contrató el 1.2.2008 como relevista a Raimunda, que causó baja en la empresa en fecha 28.2.2009. No se ha contratado a otro relevista. La Sra. Filomena, no tiene la condición de mutualista, tenía 62 años en la fecha del despido de la relevista y acreditaba 38 años cotizados.

SEGUNDO

La resolución administrativa objeto de la presente demanda, confirmada en el trámite previo, declaró la responsabilidad de la empresa actora en el pago de la pensión de jubilación parcial de la señora Filomena durante el periodo comprendido entre 1 de marzo de 2009 y el 31 de agosto de 2009, por un importe de 8859,06 #. La causa fue la ausencia del relevista durante dichos períodos.

TERCERO

La relevista Raimunda fue despedida el 28.2.2009 al amparo del art. 52 c ), por causas objetivas. No ha sido impugnado el despido.

CUARTO

Se ha agotado la vía previa, desestimada.

QUINTO

Se tiene por reproducida la documentación empresarial relativa a sus pérdidas, ventas (que expresa la demandada en el hecho cuarto), cuentas anuales, contrataciones de personal.

SEXTO

En fecha 17.2.2010 la empresa ha presentado ERE para la extinción de 42 contratos de trabajo. La Sra. Filomena, se encuentra incluida en la relación de trabajados afectados.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Enfront la sentència d'instància, que desestimà la demanda interposada per la part actora contra la resolució de l'Entitat Gestora en la que li reclamava la quantitat de 8.859,06#, en concepte del pagament de la pensió de Jubilació parcial avançada de la treballadora Filomena, corresponen al període comprès entre l'1 de març i el 31 d'agost de 2.009, s'interposa per aquella Recurs de Suplicació.

El citat recurs consta d'una únic motiu, correctament emparat en l'apartat c) de l' art. 191 de la Llei de Procediment Laboral, en el que es denuncia la vulneració de l' art. 9, 14 i 24 de la Constitució Espanyola i l' art. 20 de l'Estatut dels Treballadors i s'al.lega, en síntesi, que l'empresa va contractar a una treballadora "rellevista" en substitució de la treballadora jubilada parcialment, i que si aquesta va ser acomiadada va ser motivat perque l'empresa va passat per un període de pèrdues continuades i segons es desprèn de l'estudi dels nivells de venda dels últims anys, les perspectives no són positives, motiu pel qual no era possible la contractació d'un nou treballador rellevista, citant a l'efecte la STSJ de la Rioja de data 14.9.2007 i d'altra banda la Sra. Filomena comptava amb 62 anys en data 28.2.2009, data en que finalitzà el contracte de la treballadora rellevista, per la qual cosa si el jubilat parcial pot accedir a una pensió de jubilació anticipada en el moment del cessament del treballador rellevista, tampoc concorren els pressupòsits que determinen l'atribució a l'empresa de l'obligació de retornar a l'INSS la jubilació que aquest ha abonat a la treballadora jubilada anticipadament.

SEGON

Censura jurídica totalment condemnada al fracàs. En primer lloc cal dir que la normativa citada per la demandada no ha estat infringida per la sentència d'instància, atès que no te relació amb el tema a debat, per la qual cosa la Sala entén que es tracta d'un error per part de la recurrent la seva denúncia. Això no obstant, com posteriorment es fa referència a la Disposició Addicional 2ª del RD 1131/2002, s'entén que en realitat aquesta és la norma que es denuncia com infringida, per la qual cosa s'entrarà al seu examen.

La qüestió a debat en el present recurs és si una empresa que té una treballadora que s'ha jubilat de forma parcial anticipadament, està obligada a contractar a un altre treballador durant tot el temps en que dura aquesta situació de jubilació anticipada o bé por extingir el contracte de la treballadora rellevista per acomiadament objectiu que no va ser impugnat per aquesta última treballadora, sense que això li suposi que hagi d'abonar a l'Entitat Gestora la quantitat que aquesta ha pagat a la treballadora jubilada, en concepte de la corresponent pensió.

La Disposició addicional segona del RD 1131/2002, pel qual es regula la Seguretat Social dels treballadors contractats a temps parcial, així com la jubilació parcial, estableix...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Islas Baleares 647/2012, 3 de Diciembre de 2012
    • España
    • 3 Diciembre 2012
    ...no tuvo lugar por un ERE, pues la empresa ocupaba a más de 5 trabajadores, cuestión que ha sido resuelta por la sentencia del TSJ de Cataluña de 20 de junio de 2011 (AS 2011/2361 ), en la que se declara que la obligación impuesta a la empresa por la Disposición Adicional 2ª del RD131/202, d......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR