STSJ Cataluña 40/2011, 22 de Septiembre de 2011

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2011:9598
Número de Recurso144/2009
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución40/2011
Fecha de Resolución22 de Septiembre de 2011
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 144/2009

SENTÈNCIA núm. 40

Presidenta:

Ilma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Ilma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Ilmo. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 22 de setembre de 2011.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat pel Sr. Francisco , representat davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Angel Joaniquet Ibarz i dirigit per l'advocat Sr. Agustí Carles i Garau, contra la Sentència dictada per la Secció 2a de l'Audiència Provincial de Girona el 12 de juny de 2009 en conèixer del recurs d'apel· lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de Girona el 15 d'octubre de 2008 en el procediment ordinari núm. 1225/07. Les Sres. Africa , Constanza , Graciela i Natividad , en nom propi i com a hereves legals de la Sra. Marina , aquí part contra la qual es recorre, han estat representades en aquest Tribunal per la procuradora Sra. Francesca Bordell Sarró i dirigides per l'advocat Sr. Manuel Fernández de Villavicencio.

ANTECEDENTS DE FET
Primer

La procuradora Sra. Edurne Díaz Tarragó, en representació Don. Francisco , va formular la demanda de judici ordinari núm. 1225/07 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 6 de Girona. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 15 d'octubre de 2008, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"DESESTIMANDO ÍNTEGRAMENTE la demanda principal interpuesta por DON Francisco representado por el Procurador Doña Edurne Díaz Tarragó y asistida de Letrado Don Agustí Carles Garau, contra DOÑA Marina representada por el Procurador Don Carlos Javier Sobrino Cortés y con la asistencia del Letrado Don Joan Comas i Masmitja, y contra DOÑA Natividad , DOÑA Constanza , DOÑA Africa , Y DOÑA Graciela todas ellas representadas por el Procurador Don Carlos Javier Sobrino Cortés y asistidas del Letrado Don Manuel Fernández de Villavicencio, sobre acción de cumplimiento de obligación y subsidiariamente sobre acción de rescisión, debo dictar sentencia con los siguientes pronunciamientos:

  1. ) ABSOLVER a los demandados de los pedimentos de la parte actora.

  2. ) CONDENAR a la parte actora al pago de las costas.

    ESTIMANDO ÍNTEGRAMENTE la demanda reconvencional debiendo dictar sentencia con los siguientes pronunciamientos:

  3. ) DECLARAR la nulidad de los documentos nº 1 y nº 2 de la demanda y su posterior ratificación que consta en el documento nº 4 de la demanda.

  4. ) CONDENAR en costas a la parte actora reconvenida".

    Segon. Contra aquesta Sentència, les parts van interposar recurs d'apel·lació, els quals es van admetre i es van substanciar a la Secció 2a de l' Audiència Provincial Girona, la qual va dictar Sentència amb data 12 de juny de 2009 , amb la següent part dispositiva:

    "Que estimando el recurso de apelación interpuesto por el Procurador D. CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS, en nombre y representación de Dña. Marina , así como el también interpuesto por el Procurador Dn. CARLOS JAVIER SOBRINO CORTÉS en nombre y representación de Dña. Constanza , Dña. Africa , Dña. Graciela y Dña. Natividad , ambos contra la Sentencia de 15 de octubre de 2008 y Auto de 5 de Noviembre de 2008 resolviendo sobre la aclaración solicitada, dictados en el Procedimiento Ordinario nº 1225/07 del Juzgado de 1ª Instancia nº 6 de Girona , del que el presente rollo dimana, revocamos dicha resolución en el extremo relativo a la cuantía del pleito que se fija en 358.302 euros. Sin hacer especial imposición de las costas de dichos recursos.

    Y desestimando el recurso de apelación formulado por la Procuradora Dña. EDURNE DIAZ TARRAGÓ en nombre y representación de Dn. Francisco , contra la misma resolución, la confirmamos en los extremos mpugnados en el recurso de este litigante, con imposición al mismo de las costas de su apelación".

    Tercer. Contra la Sentència anterior, Don. Francisco va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 8 de març de 2010, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició.

    Per diligència d'ordenació de 6 d'abril de 2010 es van tenir per comparegudes les Sres. Constanza Francisco Graciela Africa Natividad com a subrogades processals de la Sra. Marina .

    Evacuat el tràmit d'oposició, es van traslladar a la part contrària, per un termini de cinc dies, els documents adjunts, i per interlocutòria de 21 d'octubre de 2010 es va acordar retornar els documents adjunts a l'escrit d'interposició del recurs, així com a l'escrit d'oposició.

    Es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 10 de gener de 2011.

    La representació processal del Sr. Francisco va interposar recurs de reposició contra la interlocutòria de 21 d'octubre de 2010, el qual es va admetre a tràmit i va ser desestimat per interlocutòria de 7 de gener de 2011.

    Per provisió de 7 de gener de 2011 es va suspendre l'assenyalament fixat i es va tornar a assenyalar per al 17 de gener de 2011, en què es va dur a terme.

    N'ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

RECURS EXTRAORDINARI PER INFRACCIÓ PROCESSAL

PRIMER

Com ja és costum, aquesta Sala considera interessant, de cara a facilitar la comprensió del tema litigiós, fixar una sèrie d'antecedents de caràcter fàctic que s'exposen de manera succinta:

a ) La demanda que originà aquesta contesa fou interposada pel Sr. Francisco , contra la seva mare, la Sra. Marina , i també contra les seves germanes, les senyores Constanza , Graciela , Africa i Natividad . En la demanda s'esgrimia la petició que es declarés que la Sra. Marina havia atorgat, el 28 de juliol de 2006, dos contractes d'opció de compra a favor del demandant, en relació amb una sèrie de finques que es descrivien en la demanda principal.

b ) També se sol·licitava que es declaressin com a vàlidament exercits pel demandant els drets d'opció de compra esmentats mitjançant conducte notarial atorgat el dia 29 de setembre de 2006 i, per tant, que es declarés perfeccionat el contracte de compravenda sobre les finques esmentades.

c ) Així mateix, es demanava que es condemnessin les demandades a acceptar aquestes declaracions i, conseqüentment, com que en el transcurs d'aquest procediment la Sra. Marina havia mort, que es condemnessin les senyores Constanza , Graciela , Africa i Natividad a atorgar escriptura pública de compravenda a favor del demandant de les finques en litigi, perquè es considerava que aquestes havien quedat subrogades en el lloc de la seva mare, per virtut de la donació al seu favor que havia efectuat la Sra. Marina de les finques esmentades.

  1. També se sol·licitava l'abonament de les quantitats oportunes que haguessin percebut les demandades en concepte de lloguer de les finques objecte del debat.

    e ) Amb caràcter subsidiari, es demanava que es declarés la rescissió de la donació atorgada per la Sra. Marina a favor de les demandades en data 23 d'agost de 2006, que va tenir per objecte les mateixes finques litigioses. Sobre això s'al·legava que la donació s'havia fet en frau de creditors, ja que en la demanda el Sr. Francisco es considerava creditor de les demandades com a donatàries de les finques sobre les quals ell declarava que ostentava el dret d'opció de compra.

  2. La Sra. Marina , en la contestació a la demanda, va adduir la utilització fraudulenta per part de l'agent Sr. Francisco de les seves signatures i, en conseqüència, va al·legar la manca del seu consentiment, atès que hi havia dol o error en el moment d'atorgar els contractes d'opció de compra; conseqüentment va formular demanda reconvencional en què sol·licitava la declaració de nul·litat de les opcions de compra objecte de la demanda principal, en denunciar la inexistència de preu i, per tant, la simulació absoluta de les opcions, i considerava que encobrien donacions dissimulades , que haurien d'ésser considerades nul·les per manca de forma, perquè havien estat atorgades en document privat, quan és sabut que les donacions exigeixen una escriptura pública.

    g ) Per la seva banda, les codemandades, les senyores Constanza , Graciela , Africa i Natividad es van oposar a la demanda i van invocar també la nul·litat absoluta de les opcions per tractar-se de donacions dissimulades , atès que no es donava el consentiment de la seva mare i que la data d'un document privat és ineficaç en relació a terceres persones.

    h ) La Sentència de Primera Instància desestimà la demanda principal, estimà íntegrament la demanda reconvencional, declarant la nul·litat de les opcions de compra formalitzades en els documents 1 i 2 que acompanyaven la demanda, i va condemnar l'agent a pagar les costes causades.

    i ) Pel que fa a la Sentència de Segona Instància, va ratificà la conclusió de la Sentència objecte de recurs i va considerar que hi havia dol i/o error en el consentiment de la Sra. Marina quan va atorgar les opcions de compra objecte d'aquesta litis ; també va estimar la manca de causa en les opcions esmentades i va dir que, en tot cas, com que en realitat es tractava de donacions encobertes, serien nul·les per defecte de forma. Finalment, pel que fa a l'acció subsidiària exercida en la demanda de rescissió per frau als creditors, va considerar que no podia prosperar perquè es basava en uns negocis jurídics declarats nuls.

    SEGON

    Contra la Sentència dictada per l'Audiència s'interposa tant recurs per infracció processal com recurs de cassació. El recurs per infracció processal l'interposa el recurrent per la via dels núm. 2n i 4 de l'article 469.1 de la LEC,...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR