STSJ Cataluña 2/1998, 5 de Marzo de 1998

PonenteLLUIS PUIG I FERRIOL
Número de Recurso47/1997
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución2/1998
Fecha de Resolución 5 de Marzo de 1998
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

Cassació núm. 47/97

SENTENCIA NÚM. 2

President:

Excm. Sr. Guillem Vidal Andreu

Magistrats:

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol

Barcelona, 5 de març de 1998

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya formada pels Magistrats que s'esmenten

al marge, ha vist el present recurs de cassació interposat pel Sr. Cornelio contra la

Sentencia dictada en grau d'apel·lació per la Secció Primera de l'Audiencia Provincial de Girona el 25 de febrer de 1997, dimanant del judici declaratiu de menor quantia interposat per la Sra. Luz contra els senyors Cornelio, Victor Manuel i la Sra.

Remedios sobre acció declarativa de domini. El recorrent ha estat representat

davant aquest Tribunal pel Procurador Sr. Angel Joaniquet Ibarz i defensat per l'advocadessa Sra.

María José Márquez Rosa. Ha comparegut com a part recurreguda Doña. Luz

sota la representació de la Procurador Sra. Maria del Carmen Ribas Buyo i defensada per l'advocat

Sr. Ignado Puig Ventalló.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La representació de la Sra. Luz va formular demanda de judici ordinari declaratiu de menor quantia contra els Srs. Cornelio, Don. Victor Manuel i Doña. Remedios, davant el Jutjat de Primera Instància núm. 1 de Figueres, en la qual va exposar els fets i fonaments de dret corresponents i va acabar suplicant es dictes sentencia en els termes que deixava exposats en la seva demanda i que aquí es donen per reproduïts. En data 27 de desembre de 1995 l'esmentat Jutjat va dictar sentencia que conté la següent part dispositiva: "FALLO: Con estimación parcial de la demanda de Juicio Ordinario Declarativo de Menor Cuantía formulada por DOÑA Luz, representada por la Procuradora Doña Rosa María Bartolomé Foraster, frente a DON Cornelio, representado por la Procuradora Doña Anna María Bordas Poch y DON Victor Manuel y DOÑA Remedios, representados por el Procurador Don Antonio Gibert Cusí:

  1. DECLARO a la demandante como co-propietaria y titular de una mitad indivisa de las fincas relacionadas en la demanda, consistentes en una parcela sobre la que hay construida una casa y una doceava parte indivisa de otra parcela que allí se describen.

  2. CONDENO al demandado Don Cornelio a que en concepto de daños y perjuicios abone a la demandante Doña Luz la cantidad de DIECISIETE MIL QUINIENTAS PESETAS MENSUALES desde el 23 de abril de 1.994 hasta la fecha de esta sentencia.

    Debiendo estar y pasar dicho demandado por la anterior declaración y condena.

  3. ABSUELVO a los demandados DON Victor Manuel y DOÑA Remedios de todos los pedimentos de la demanda.

  4. En cuanto a las costas ocasionadas por la demanda de la Sra. Luz frente al Sr Remedios no procede hacer expreso pronunciamiento, debiendo cada parte abonar las causadas a su instancia y las comunes por mitad. Y en cuanto a las causadas a instancia de los demandados Don Victor Manuel y Doña Remedios deberán ser abonadas por la demandante."

SEGON

Per la representació del demandat Sr. Cornelio, es va interposar recurs d'apel·lació contra l'esmentada sentencia, i per la Secció Primera de l'Audiencia Provincial de Girona amb data 25 de febrer de 1997, es va dictar Sentencia que conté la següent part dispositiva: "FALLAMOS: Que desestimando el recurso de apelación formulado por la representación de Cornelio, contra la Sentencia de 27-12-95, dictada por el JDO. 1ª INSTª INSTR. Nº 1 FIGUERES, en los autos de MENOR CUANTÍA nº 0284/94, de los que este Rollo dimana, CONFIRMAMOS íntegramente el Fallo de la misma, con imposición al apelante de las costas de esta alzada."

TERCERO

El Procurador Sr. Joaniquet Ibarz en representació del Sr. Cornelio, va formular recurs de Cassació davant aquesta Sala pels següents motius: 1r.- A l'empara del núm. 4 de l' art. 1692 de la LEC per infracció de normes recollides en l' art. 1214 del Codi Civil ; 2n.- A l'empara del núm. 4 de l'art. 1692 de la mateixa llei per infracció de les normes recollides en l' art. 38 de la llei hipotecària ; 3r.- A l'empara del mateix ordinal i article per indeguda invocació de l' art. 49.3r de la Llei 13/84 de 20 de març de la Generalitat de Catalunya ; 4t.- A l'empara del mateix ordinal i article per infracció de l'actual article 21 de la Compilació Catalana ; 5è.- A l'empara del núm. 4 de l'art. 1692 de la mateixa Llei, per el supósit de no ser estimat el motiu 3r- per entendre que ha estat infringit l' art. 39 paràgraf 3r introduït per la reforma de la CDCC de l'any 1984, Llei 13/84 de 20 de març de la Generalitat de Catalunya, i, 6è.-A l'empara del mateix ordinal i article per entendre infringit l' article 1253 del Codi Civil.

QUART

Admès el recurs i evacuat el trámit d'impugnació es va senyalar l'audiència del dia 19 de febrer actual, per la seva votació i decissió que tingueren lloc.

És Ponent el Magistrat de la Sala Il·lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Per tal de centrar les qüestions que s'han de resoldre en aquest recurs de cassació, sembla oportú fer una referencia breu als fets mes significatius que han originat el litigi:

  1. El senyor Cornelio i la senyora Luz van contraure matrimoni, que estava subjecte al régim de separació de béns segons les normes del dret civil de Catalunya.

  2. El dia 21 de gener de 1982 el senyor Cornelio va comprar unes finques que es troben a L'Escala pel preu de 250.000 pessetes als socis d'una societat civil, de la qual formava part el comprador. Aquestes finques es van inscriure en el Registre de la Propietat a nom de l'adquirent.

  3. El dia 15 de febrer de 1993 els consorts senyors Cornelio i Luz van signar un conveni regulador, en el qual establien uns pactes sobre custodia dels fills i régim de visites a favor del pare, ús de l'habitatge familiar, aliments, carregues del matrimoni, liquidació del régim económic matrimonial, pensió compensatoria i altres pactes. El conveni regulador no fa cap referència a les finques que havia adquirit el marit segons l'escriptura pública de data 21 de gener de 1982, abans esmentada.

  4. El dia 25 de març de 1994 el Jutjat de Primera Instancia número 6 de Granollers va dictar sentencia que decretava la separació dels cónjuges senyors Cornelio i Luz.

  5. Amb data 14 de desembre de 1993 la senyora Luz va adreçar per conducte notarial una carta al seu marit, en la qual manifestava la seva oposició a qualsevol acte de disposició que volgués realitzar el marit sobre les finques que havia adquirit segons l'escriptura pública de 21 de gener de 1982 i al mateix temps el requeria perqué atorgués l'escriptura pública corresponent a favor de l'esposa de la meitat indivisa de les finques esmentades. El marit va contestar aquest requeriment el día 23 de desembre de 1993 i va al·legar que era l'únic propietari de les finques que havia comprat, ja que les va pagar amb diner seu.

  6. El dia 23 d'abril de 1994 es va atorgar una escriptura pública de declaració d'obra nova i de compra-venda, en la qual el senyor Cornelio venia les finques esmentades a la seva germana senyora Remedios i al seu marit senyor Victor Manuel.

  7. Amb data 1 d'agost de 1994 la senyora Luz va adreçar un requeriment notarial als cónjuges compradors, en el qual manifestava que es considerava copropietaria de la meitat indivisa de la finca que havien comprat al seu marit. Els compradors van contestar aquest requeriment el dia 3 d'agost de 1994, i en la seva contestació al·legaven ésser els propietaris únics de la finca que havien adquirit i negaven que la requirent tingues qualsevol dret sobre la finca.

  8. El mes de maig de 1994 la senyora Luz va interposar una demanda contra el senyor Cornelio i contra els consorts senyors Victor Manuel i Remedios, en la qual interessava que en el seu dia es dictes sentencia que declares l'agent copropietaria per meitats indivises de les finques esmentades, que es declares la nul·litat de l'escriptura pública de compra-venda de les mateixes finques atorgada pel senyor Cornelio a favor dels senyors Victor Manuel i Remedios ; amb caràcter subsidiari que es declares la nul·litat de l'escriptura pública de compra-venda únicament amb referencia a la meitat indivisa de la finca, que es condemnés els defenents a pagar els danys i perjudicis que s'havien causat a la part agent i que provisionalment fixava en la quantitat de 500.000 pessetes, amb imposició de costes a l'adversa. En els seus escrits de contesta a la demanda els defenents van interessar que en el seu día es dictes sentencia que desestimes les pretensions de la part agent.

  9. El Jutjat de Primera Instancia número 1 de Figueres va dictar sentencia el día 27 de desembre de 1995, que estimava en part la demanda i declarava que l'agent era copropietaria d'una meitat de les finques objecte del litigi i condemnava el senyor Cornelio a pagar a la seva esposa la quantitat de 17.500 pessetes mensuals des del dia 23 d'abril de 1994 fins a la data de la sentencia i absolia el marit i els altres defenents de les altres pretensions de la demanda i condemnava l'agent a pagar les costes causades als defenents senyors Victor Manuel i Remedios.

  10. El senyor Cornelio va interposar recurs d'apel·lació contra aquesta sentencia i la Seccio Primera de l'Audiencia Provincial de Girona va dictar sentencia el dia 25 de febrer de 1997, que desestimava el recurs, amb imposició de les costes de la segona instancia a la part apel·lant.

  11. El senyor Cornelio ha interposat recurs de cassació contra aquesta sentencia davant la Sala Civil del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya.

SEGON

El motiu primer del recurs, que es fonamenta en l' article 1692,4t de la Llei d'enjudiciament civil, al·lega infracció de l' article 1214 del Codi civil i de la jurisprudencia que aplica aquest precepte. Segons la part que recorre les sentencies que han recaigut en les instáncies inferiors han alterat de forma indeguda...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
5 sentencias
  • SAP Girona 218/2013, 24 de Mayo de 2013
    • España
    • Audiencia Provincial de Gerona, seccion 1 (civil)
    • May 24, 2013
    ...se pagó con bienes o dinero del otro cónyuge, se presume la donación ". A estos efectos, el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en Sentencia 2/98 de 5 de marzo (RJ/1998/10049) establece en su apartado sexto " La consecuencia que de estas consideraciones se deriva, no puede ser otra qu......
  • SAP Tarragona 160/2004, 30 de Abril de 2004
    • España
    • April 30, 2004
    ...declara reiteradamente la jurisprudencia. Así cabe citar las sentencias del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 30-1-93, 10-5-93 y 5-3-98 , señalando esta última con claridad que "en el règim de separació de béns propi del Dret Civil de Catalunya no funciona el principi de la subro......
  • SAP Barcelona 55/2008, 1 de Febrero de 2008
    • España
    • February 1, 2008
    ...la jurisprudencia. En este sentido, cabe citar las sentencias del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 30-1-93, 10-5-93 y 5-3-98 ), señalando esta última con claridad que "en el régim de separació de béns propi del Dret Civil de Catalunya no funciona el principi de la subrogació rea......
  • SAP Tarragona, 7 de Febrero de 2003
    • España
    • February 7, 2003
    ...la jurisprudencia. En este sentido, cabe citar las sentencias del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 30-1-93, 10-5-93 y 5-3-98, señalando esta última con claridad que "en el régim de separació de béns propi del Dret Civil de Catalunya no funciona el principi de la subrogació real ......
  • Solicita tu prueba para ver los resultados completos

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR