STSJ Cataluña 41/2010, 29 de Noviembre de 2010

PonenteNURIA BASSOLS MUNTADA
ECLIES:TSJCAT:2010:8061
Número de Recurso205/2009
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución41/2010
Fecha de Resolución29 de Noviembre de 2010
EmisorSala de lo Civil y Penal

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de cassació i extraordinari per infracció processal núm. 205/2009

SENTÈNCIA núm. 41

Presidenta:

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada

Il·lm. Sr. Carlos Ramos Rubio

Barcelona, 29 de novembre de 2010.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que s'esmenten més amunt, ha vist el

recurs de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per la Sra. Mariana , representada davant

aquest Tribunal per la procuradora Sra. Gràcia Soler i Garcia i dirigida per l'advocat Sr. Roger Granados i Wehrle, contra la

Sentència dictada per la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona el 19 de desembre de 2008 en conèixer del recurs

d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de Primera Instància núm. 6 de El Vendrell el 2 d'abril de 2008 en el

procediment ordinari núm. 4/04. El Sr. Carlos Manuel , aquí part contra la qual es recorre, ha estat representat en

aquest Tribunal per la procuradora Sra. Judith Carreras Monfort i dirigida per l'advocada Sra. Montserrat Boronat i Piqué.

ANTECEDENTS DE FET

Primer. El procurador Sr. Manel Dionisio Borrell, en representació de Doña. Mariana , va formular demanda de judici ordinari núm. 4/04 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 6 de El Vendrell. Seguida la tramitació legal, el Jutjat va dictar Sentència amb data 2 d'abril de 2008, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Se desestima íntegramente la demanda principal interpuesta por el Procurador Don Manuel Dionisio Borrell, en nombre y representación de DOÑA Mariana contra DON Anibal representado por la Procuradora Doña Consol Martínez Álvarez y dirigido por el Letrado Don Xavier Escudé Nolla, DON Carlos Manuel representado por el Procurador Don Josep María Escudé dirigido por el Letrado Don Montserrat Felip i Capdevila i contra la entidad TECNIOBRAS 10, S.L., representada por la Procuradora Doña Maria Escudé Pont, en consecuencia, se absuelve a las demandadas de todos los pedimentos dirigidos contra ellas imponiendo a la actora la condena en costas según el criterio del vencimiento.

Se desestima íntegramente la reconvención articulara por Doña María Escudé Pont en la representación de TECNIOBRAS 10, S.L., frente a DOÑA Mariana sin que proceda especial pronunciamiento de condena en costas en atención a la existencia de serias dudas de hecho y de derecho".

Segon. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona, la qual va dictar Interlocutòria amb data 15 de novembre de 2007 , amb la següent part dispositiva:

"DECRETEM LA NUL·LITAT de les actuacions fetes al procediment Ordinari 4/04 del Jutjat de 1ª Instància 6 de El Vendrell des de la prova que va quedar parcialment gravada fins la sentència impugnada, ambdues incloses, havent-se de repetir dita prova i les posteriors fins a la conclusió del judici. No es fa imposició de les costes d'aquesta instància".

Tercer. Retornades les actuacions al Jutjat de primera instància, aquest va dictar sentència en data 2 d'abril de 2008, amb la següent part dispositiva:

"Se desestima íntegramente la demanda principal interpuesta por el Procurador Don Manel Dionisio Borell, en nombre y representación de DOÑA Mariana contra DON Anibal representado por la Procuradora Doña Consol Martínez Álvarez y dirigido por el Letrado Don Xavier Escudé Nolla, DON Carlos Manuel representado por el Procurador Don Josep María Escudé dirigido por el Letrado Don Montserrat Felip i Capdevila y contra la entidad TECNIOBRAS 10, SL, representada por la Procuradora Doña Maria Escudé Pont, en consecuencia, se absuelve a las demandadas de todos los pedimentos dirigidos contra ellas imponiendo a la actora la condena en costas según el criterio del vencimiento.

Se desestima íntegramente la reconvención articulada por Doña María Escudé Pont en la representación de TECNIOBRAS 10, S.L., frente a DOÑA Mariana sin que proceda especial pronunciamiento de condena en costas en atención a la existencia de serias dudas de hecho y de derecho".

Quart. Contra aquesta Sentència, la part actora va interposar un recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 3a de l'Audiència Provincial de Tarragona, la qual va dictar Sentència amb data 19 de desembre de 2008 , amb la següent part dispositiva:

"ESTIMEM parcialment el recurs d'apel·lació interposat per Mariana , contra Sentència del Jutjat de 1ª Instància 6 de El Vendrell de data 2-4-2008 , en procediment Ordinari 4/04, que es REVOCA, fent els següents pronunciaments:

  1. - Estimem parcialment la demanda, i condemnem solidàriament als demandats a que paguin a l'actora la quantitat de 10.315,24 euros, més els interessos legals des de la demanda, sense fer imposició de les costes de primera instància pel que fa a la demanda.

  2. - S'imposen les costes de la reconvenció de Tecniobras 10 S.L. a la reconvinent.

  3. - No es fa imposició de les costes d'aquesta instància".

Cinquè. Contra la Sentència anterior, Doña. Mariana va interposar recurs de cassació i extraordinari per infracció processal que es va substanciar davant la Sala Primera del Tribunal Suprem (recurs número 844/2009) la qual, per Interlocutòria de 9 de desembre de 2009, va declarar la competència d'aquesta Sala pel seu coneixement.

Sisè. Rebudes les actuacions i personades les parts, per interlocutòria de 22 de febrer de 2010, aquest Tribunal es va declarar competent i va admetre el recurs a tràmit, i de conformitat amb l' art. 485 de la LEC es va traslladar a la part contra la qual es recorre perquè en un termini de vint dies formalitzés l'escrit d'oposició. Un cop dut a terme, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 31 de maig de 2010, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER.

Com ja esdevingut un costum en aquest Tribunal Superior de Justícia, en primer lloc, abans d'abordar cadascú dels motius de infracció processal i de cassació invocats, es procedirà a fixar una sèrie de premisses de caràcter exclusivament fàctic, que ajuden per assolir un correcte enteniment del tema litigiós, i que en el supòsit que ara es tracta són especialment prolixes donat els antecedents que circumscriuen aquest plet i que han esdevingut importants a l'hora de decidir el mateix. A saber:

L'elevat nombre de debats que giraren, doncs, el voltant del que ara tractem, es varen iniciar el 28 d'abril de 1998, quan la demandant en aquesta contesa senyora Mariana era única propietària d'un solar i d'una casa situats al carrer DIRECCION000 , números NUM000 i NUM001 , respectivament, de la localitat de l'Arboç (Baix Penedès).

També el mateix dia 28 d'abril de 1998 l'esmentada senyora Mariana , va segregar dels immobles suara descrits el solar corresponent a la finca número NUM000 , i el va cedir en permuta a una de les codemandades Tecnicobras -10 S.L.

En el document notarial on es protocol·litzà el contracte de permuta es deixà constància que la senyora Mariana , lliurava a Tecniobras-10 S.L., el ple domini del solar segregat, on s'edificaria un edifici de nova planta, amb quatre habitatges, un local comercial, i dues places d'aparcament, de les quals Tecniobras S.L., lliuraria a la senyora Mariana , en concepte de permuta, un dels habitatges de la finca (en concret el de la planta NUM002 porta NUM002 ), així com la quantitat dinerària d' un milió de pessetes, com a contraprestació del solar permutat que li permetia aixecar l' edificació descrita.

L'1 de desembre de 1998, una vegada atorgada la corresponent llicència d'obres, la mercantil Tecniobras -10, S. L., va procedir a iniciar les obres de l'edifici projectat, amb tan mala fortuna que el dia 10 de desembre del mateix any es va esfondrar la casa propietat de la senyora Mariana , colindant amb el solar permutat en el qual s'estaven tot just, començant les obres d' edificació. El susdit esfondrament va portar conseqüències tràgiques, ja que hi perderen la vida dues persones, dues més varen resultar amb greus ferides, i a més es produïren danys de caràcter material.

Els fets donaren lloc: a) per una banda a l'obertura d'unes diligències penals, diligències prèvies núm. 2555/98 tramitades al Jutjat número 1 del Vendrell, que conclogueren amb l'arxiu de les mateixes que fou confirmat per l'Audiència Provincial de Tarragona, amb data 3 de desembre de 2001; b) per altra banda, una vegada finalitzat el procediment penal, s'instà procediment, ara d'índole civil per part dels hereus de les víctimes i els ferits en virtut de l'esfondrament, que donà lloc al procediment 42/2003 del Jutjat número 6 del Vendrell, el qual va concloure amb una transacció que fou homologada judicialment, per interlocutòria de 4/6/2004, a saber els demandats en el litigi que ara tractem: senyor Anibal , senyor Carlos Manuel i Tecniobras-10, S.L., assumiren cadascú d'ells la cinquena part de la responsabilitat en els fets que provocaren aquest debat, i, en conseqüència les indemnitzacions pertinents, o sigui acceptaren el pagament del 20% de la quantitat que en concepte de rescabalament de danys i perjudicis, sol·licitaven els agents, assumint també l'empresa Transportes y Excavaciones Kik S.L., que, com el seu nom diu, portava a terme les tasques d'excavar en el solar afectat per aquesta contesa, i que en canvi no es part litigant en aquesta, un altre 20% de responsabilitat, deixant salvat el dret dels perjudicats a reclamar a la propietària del edifici, la resta del 20% de la pertinent indemnització; encara escau afegir una nova contesa a les anteriors, ja que es presentà una demanda de la qual tingué coneixement el Jutjat número 2 de El Vendrell, registrat amb el número 234/2995, que insta la propietària d'un...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • SAP Barcelona 758/2014, 4 de Diciembre de 2014
    • España
    • 4 Diciembre 2014
    ...en especial, al trabajo industria o empresa del otro cónyuge, como sintetizó la STSJ de Catalunya nº 38/2009, de 10 de diciembre y 41/2010, de 29 de noviembre que consolidan el criterio jurisprudencial de que la compensación económica por razón del trabajo nace para equilibrar en lo posible......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR