STSJ Cataluña 2883/2010, 22 de Abril de 2010

PonenteASCENSION SOLE PUIG
ECLIES:TSJCAT:2010:4421
Número de Recurso28/2010
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución2883/2010
Fecha de Resolución22 de Abril de 2010
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

RU

IL·LM. SR. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO

IL·LMA. SRA. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG

IL·LMA. SRA. LIDIA CASTELL VALLDOSERA

Barcelona, 22 d'abril de 2010

La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt,

EN NOM DEL REI

ha dictat la següent

SENTÈNCIA NÚM. 2883/2010

En el recurs de suplicació interposat per Federació de Sanitat de CCOO en Tarragona a la sentència del Jutjat Social 1 Reus de data 30 d'octubre de 2009

dictada en el procediment núm. 629/2009 en el qual s'ha recorregut contra la part Sanatori Villablanca, S.A., ha actuat com a ponent Il·lma. Sra. ASCENSIÓ SOLÉ PUIG.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 4 d'agost de 2009 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Conflicte col·lectiu, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 30 d'octubre de 2009, que contenia la decisió següent:

"DEBO DESESTIMAR Y DESESTIMO la demanda interpuesta por FEDERACIO DE SANITAT CCOO EN TARRAGONA contra SANATORI VILLABLANCA S.A. absolviendo a la empresa demandada de las pretensiones deducidas".

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

La parte actora FEDERACIO DE SANITAT CCOO EN TARRAGONA, entidad sindical que en este caso actúa en representación de la totalidad de la plantilla de la empresa demandada SANATORI VILLABLANCA S.A. plantilla que es de 323 trabajadores.

SEGUNDO

La relación laboral se viene rigiendo por el Convenio Colectivo de Trabajo de la empresa Sanatori Villablanca, S.A. para los años 2006-2009 código de convenio número 4300602, publicado por Resolución TRE/3950/2007 de 30 de noviembre, publicado en el DOGC núm.5045 de fecha 10.1.2008.

En la disposición adicional 6ª se establece que:

"Para el período de 1.1.2009 a 31.12.2009:

Incremento de la previsión del IPC Estatal más 2 (dos) puntos correspondiente al año 2009, con cláusula de revisión, que se aplicará cuando éste sea oficial, sobre todos los conceptos retributivos, menos los congelados.

Incremento lineal de 6 euros al plus convenio para los cuidadores y personal de cocina con turno fijo".

La ORDEN SLT/167/2009, de 2 de abril por la cual se establecen para el año 2009, las tarifas máximas correspondientes a los servicios de hospitalización y rehabilitación de atención psiquiátrica y salud mental hechos por los centros y establecimientos sanitarios con convenio o contrato con el Servei Català de la Salut.

La Disposición Adicional Única dispone que "Se incrementarán en un 2% las tarifas de los contratos adjudicados por el Servei Catalá de la Salut para la prestación de los servicios de hospitalización y rehabilitación de atención psiquiátrica y salud metal,( ......).

TERCERO

La ORDEN SLT/167/2009, de 2 de abril por la cual se establecen para el año 2009, las tarifas máximas correspondientes a los servicios de hospitalización y rehabilitación de atención psiquiátrica y salud mental hechos por los centros y establecimientos sanitarios con convenio o contrato con el Servei Català de la Salut.

La Disposición Adicional Única dispone que "Se incrementarán en un 2% las tarifas de los contratos adjudicados por el Servei Catalá de la Salut para la prestación de los servicios de hospitalización y rehabilitación de atención psiquiátrica y salud metal,( ......).

En el presente año 2009 la empresa ha efectuado un incremento de 2 puntos sobre las percepciones salariales abonadas en el año 2008.

CUARTO

En fecha 5.3.2009, por el presidente del comité de empresa de la demandada, fue solicitada de conformidad con el art 11 del convenio la reunión de la comisión paritaria, siendo el único punto del orden del día: "(...) Incremento para el año 2009, el convenio establece un incremento de la previsión del IPC estatal más 2 puntos, y actualmente la empresa incumple la disposición adicional 6ª ya que tan solo aplica los dos puntos adicionales, sin aplicar la previsión del Gobierno del IPC estatal".

QUINTO

En fecha 18.3.2009 se reunió la comisión paritaria sin alcanzar acuerdo alguno.

SEXTO

Se celebró sin avenencia la conciliación.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària, que no el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET

Primer

La Federació de Sanitat del sindicat Comissió Obrera Nacional de Catalunya ( CC.OO) de Tarragona demandant planteja recurs de suplicació contra la sentència que desestima la reclamació de reconeixement del dret dels treballadors afectats pel Conflicte col lectiu a percebre un increment del 4% sobre tots el conceptes retributius menys els congelats l'any 2009, en aplicació directa de la Disposició addicional sisena del Conveni col lectiu de l'empresa Sanatori Villablanca SA. de Reus, que preveu per als salaris de 2009 un increment sobre les retribucions de 2008 del IPC. previst mes dos punts.

L'objecte del recurs és reposar les actuacions al estat en què es trobava el procediment abans d'infringir-se normes o garanties processals que causen indefensió, i examinar les infraccions de normes substantives o de la jurisprudència en empara en l'article núm. 191, a) i c) de la Llei de Procediment Laboral, el Text Refós de la qual va ser aprovat pel RD. Legislatiu 1/1995 de 7 d'abril .

Segon

En el primer objecte del recurs denuncia la infracció de l'article núm. 24.1 de la Constitució Espanyola en relació amb l'article núm. 218 de la Llei d'Enjudiciament Civil, respecte a l'exigència de què les resolucions han de ser motivades, fonamentades en dret i congruents amb les pretensions de les parts d'acord amb la doctrina constitucional que cita. Considera que la sentència havia d'haver-se limitat a pronunciar-se sobre el contingut de la Disposició Addicional 6ena. del Conveni Col lectiu d'empresa, i no estendre's en la situació de crisi econòmica general i en la tessitura encara no determinada ni oficialment ni de forma efectiva de la manca d'inflació dels preus. Recorda que la pretensió postulada no planteja l'increment definitiu que haurà de revisar-se a la fi de l'exercici de 2009 si el IPC. real supera o no arriba a la previsió establerta. Invoca el principi de postulació de la demandant qui és la que ha de delimitar la pretensió, i no l'òrgan judicial al seu arbitri. Conclou que s'ha produït incongruència en la sentència en relació amb la pretensió de la pètita de la demanda, perquè es pronuncia sobre extrem diferent al postulat.

La Sala IV del Tribunal Suprem ha establert (Sentencies de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 5452/2012, 18 de Julio de 2012
    • España
    • 18 Julio 2012
    ...transcriu extensament la sentència de la instància, en seguiment de la doctrina jurisprudencial del Tribunal Suprem ( STSJ de Catalunya de 22 de abril de 2010, rec. 28/10 per totes), la interpretació que s`ha de donar la clàusula de revisió segons la literalitat del text que no ofereix dubt......
  • STSJ Cataluña 1938/2014, 13 de Marzo de 2014
    • España
    • 13 Marzo 2014
    ...sentencia 561/2009 que desestima la demanda e interpuesto recurso de suplicación que es Estimado por el Tribunal Superior de Justicia de Cataluña en sentencia 2883/2010 de 22 de abril . (Documento 2 de la CINCO.- Se está negociando el Convenio Colectivo 2010 y COMISSIO OBRERA NACIONAL DE CA......
  • STSJ Cataluña 6521/2010, 14 de Octubre de 2010
    • España
    • 14 Octubre 2010
    ...transcriu extensament la sentència de la instància, en seguiment de la doctrina jurisprudencial del Tribunal Suprem ( STSJ de Catalunya de 22 d'abril de 2010, rec. 28/10 per totes), la interpretació que s'ha de donar a la clàusula de revisió segons la literalitat del text que no ofereix dub......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR