STSJ Cataluña , 7 de Noviembre de 2001

PonenteFELIX VICENTE AZON VILAS
ECLIES:TSJCAT:2001:13652
Número de Recurso3678/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 7 de Noviembre de 2001
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3678/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL R.P. ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMO. SR. D. FÉLIX V. AZÓN VILAS En Barcelona a 7 de noviembre de 2001 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 8582/2001 En el recurso de suplicación interpuesto por CONSTRUCCIONES DIRECCION000 frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Manresa de fecha 24 de noviembre de 2000 dictada en el procedimiento nº

576/2000 y siendo recurrido/a Jose Miguel y 9 Mas. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. FÉLIX V. AZÓN VILAS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de septiembre de 2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 24 de noviembre de 2000 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo íntegramente la demanda promoguda per Jose Miguel , Juan Antonio , Marco Antonio , Alfredo , Carlos , Domingo , Gerardo i María Inés , que actuen en qualitat de comitè d'empresa, contra l'empresa CONSTRUCCIONS DIRECCION000 . Declaro el caràcter no absorbible, no compensable i revaloritzable amb el mateix percentatge que el Conveni, tant del plus de "retrivución voluntària", abans denominat "incentiu de producció", com del plus d'assistència. Condemno la part demandada a sotmetre's i atenir-se a aquesta declaració i a reintegrar als treballadors afectats les quantitats que hagi absorbit i compensat per un i altre plus."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- Els actors presten els seus serveis per compte de l'empresa demandada i actuen en la seva condició de majoria dels membres del comitè d'empresa.

SEGON

L'acticle 6 del Conveni col.lectiu de treball de la indústria siderometal-lúrgica, aplicable a l'empresa demandada, estableix que en matèria de compensació es tindran en compte les normes legals d'aplicació al cas, sense perjudici d'allò que amb caràcter específic es determini de manera concreta en aquest conveni; les retribucions que estableix aquest Conveni tener caràcter de mínimes i els augments concedits voluntàriament o a compte del Conveni per les empreses durant la vigència de l'anterior Conveni o qualsevol altra norma legal que el substitueixi han de ser absorbibles i compensables amb les millores pactades en el present Conveni, amb l'excepció establerta en la disposició addicional 2a.

D'altra banda, l'article 8 del Conveni esmentat estableix que les futures disposicions legals que comportin una variació econòmica en tots o alguns dels conceptes retributius existents o la creació de nous només tindran eficàcia pràctica quan, considerats aquells en la seva totalitat, superin el nivell total del Conveni. En cas contrari, quedaran absorbits per les millores pactades en el Conveni.

La disposició adicional 2a del Conveni, indica que només seran compesables i/o absorbibles els augments concedits per les empreses, voluntàriament o a compte del nou Conveni a partir de l'1 de juliol de 1999.

TERCER

Les parts no discuteixen que en l'aplicació de les noves taules salarials contingudes al Conveni col.lectiu per a l'any 2000, l'empresa ha producit a la compensació i absorció parcials del plus d'assistència i retribució voluntària (abans denominat incentiu de producció).

QUART

Hi ha constància que, en l'empresa, els treballadors denominats indirectes, és a dir els que realitzen funcions complementàries de les pròpies de la cadena de producció, perceben el plus de retribució voluntària.

Quant al plus d'assistència consta que el perceben tots els treballadors de l'empresa.

Ambdós plus els perceben els treballadors esmentats abans des de l'any 1989.

CINQUÈ

En el punt 1.3 de l'acta de la reunió del comitè d'empresa i de CREMSA feta el 18-6-96, es fa constar que el comité i l'empresa estan d'acord que el concepte de retribució voluntària forma part del salari del treballador, que no serà mai absorbible i que serà incrementat a cada conveni. D'altra banda, en l'acta de la reunió del comitè d'empresa i CREMSA, de data 15-7-96, es fa constar com a aclariment al primer punt, tercer paràgraf de l'acta de reunió del dia 18-6-96, que el comitè i l'empresa han acordat que el concepte "retriubució voluntària", formarà part del salari del treballador no serà absorbible i serà incrementat a cada conveni. S'aplicarà a partir de la nòmina del mes de juliol.

SISÈ

Consta que en data 31-1-97 aquest Jutjat va dictar una sentència en el procediment de reclamació de quantitat seguit a instància de Millán contra l'empresa ara demandada, en què l'actor pretenia que se li reconegués el dret a cobrar l'incentiu de producció o la prima que s'abonava als seus companys de la cadena de producció directa des del dia en què va ser traslladat i relega de les seves funcions com a Oficial 2a cap d'equip. En la sentència esmentada es van estimar les pretensions de l'actor, però va ser revocada per la sentia del Tribunal Superior de Justicia de Catalunya amb data 1-9-97, la qual disposa que la retribució...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ País Vasco 189/2014, 1 de Abril de 2014
    • España
    • 1 Abril 2014
    ...se insiste que se está ante una sucesión empresarial encubierta. En este ámbito se hace cita de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 7 de noviembre de 2001, en relación con la consideración de exención de rentas obtenidas en la indemnización de un Tras ello la deman......
  • STSJ País Vasco 190/2014, 1 de Abril de 2014
    • España
    • 1 Abril 2014
    ...se insiste que se está ante una sucesión empresarial encubierta. En este ámbito se hace cita de la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 7 de noviembre de 2001, en relación con la consideración de exención de rentas obtenidas en la indemnización de un Tras ello la deman......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR