STSJ Islas Baleares 501/2010, 1 de Junio de 2010

PonenteGABRIEL FIOL GOMILA
ECLIES:TSJBAL:2010:691
Número de Recurso911/2005
ProcedimientoPROCEDIMIENTO ORDINARIO
Número de Resolución501/2010
Fecha de Resolución 1 de Junio de 2010
EmisorSala de lo Contencioso

T.S.J.ILLES BALEARS SALA CON/AD

PALMA DE MALLORCA

SENTENCIA: 00501/2010

SENTÈNCIA núm. 501

Il·lès. Srs.

PRESIDENT:

Gabriel Fiol Gomila.

MAGISTRATS:

Pablo Delfont Maza.

Carmen Frigola Castillón.

Palma, a 1 de juny de l'any dos mil deu

-------------------------VISTES per la Sala Contenciosa Administrativa del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears les actuacions número 911

de 2005, dimanants del recurs contenciós administratiu seguit entre parts, d'una, com a demandants, els Srs. Delfina i Plácido, representats pel procurador dels Tribunals Sr. Arbona Casasnovas i assistit per l'advocat Sr. Jacobo Rodríguez-Miranda, i,

d'altra, com a Administració demandada, la General de l'Estat, representada i assistida pel seu advocat. En la qualitat de part

codemandada ha intervingut el Consell Insular de Mallorca representat per la procuradora Sra. Vidal Ferrer i dirigit pel lletrat Sr. de Oleza Serra de Gayeta.

L'objecte del recurs és la resolució dictada el dia 25 de novembre de 2005, a l'expedient núm. NUM000, pel Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa de les Illes Balears, fixant el preu just dels béns i drets corresponent a la finca núm. NUM001 ubicada en el terme municipal d'Andratx, expropiada pel Consell Insular de Mallorca, per l'accés a S'Arracó, en la quantitat de 77.346,92 #.

La quantia es fixà en 374.235,55 # El procediment seguit ha estat el del tràmit previst a la Llei Jurisdiccional 29/1998 .

L'Il·lm. Sr. Gabriel Fiol i Gomila, President de la Sala, en qualitat de magistrat ponent, expressa el parer del Tribunal.

= ANTECEDENTS DE FET =

1r.- Interposat el recurs en el termini prefixat en la Llei Jurisdiccional se li donà el tràmit processal adequat, ordenant-se reclamar l'expedient administratiu i anunciar la seva incoació.

2n.- Rebut l'expedient administratiu es posà de manifest en Secretaria a la part recurrent perquè formalitzés la demanda. La referida demanda fou deduïda dins el termini legal al·legant-se en ella els fets i fonaments de dret que s'estimaren necessaris en ordre a les seves pretensions i interessant de la Sala que es dictés sentència estimatòria del recurs per ser contraris a l'ordenament jurídic els actes administratius impugnats.

3r.- Donat trasllat de l'escrit de demanda a les representacions de l'Administració demandada i de la codemandada perquè la contestessin, així ho varen fer en temps i forma, oposant-se a ella i suplicant que es dictés sentència confirmatòria dels actes administratius recorreguts.

4r.- A través del corresponent Acte es rebé el plet a prova que devia versà sobre els punts de fet interessats per la part actora. Proposta i admesa que fou en forma pericial, es practicà amb el resultat que és de veure en les actuacions.

5è.- Per provisió es declarà conclosa la discussió escrita i el període probatori, ordenant-se portar les actuacions a la vista, amb citació de les parts per a sentència, acordant que aquestes formularan les conclusions per escrit; cosa que així varen fer, i s'assenyalà a continuació, per a la votació i decisió, el dia 5 de maig de 2010, no respectant-se, per raons de distribució de treball i el número d'actuacions pendents, el termini per dictar la sentència.

FONAMENTS DE DRET

PRIMER

Hem assenyalat a l'encapçalament, que la revisió jurisdiccional ho era de la resolució dictada el dia 25 de novembre de 2005, a l'expedient núm. NUM000, pel Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa de les Illes Balears, fixant el preu just dels béns i drets corresponent a la finca núm. NUM001 ubicada en el terme municipal d'Andratx, expropiada pel Consell Insular de Mallorca, per l'accés a S'Arracó, en la quantitat de 77.346,92 #.

La part actora reclama l'import de 451.582,47 #.. Entén que no ha estat ben valorat el sòl, i ens parla del demèrit ocasionat per l'expropiació, el valor dels arbres, el del pou que subministrava aigua a ambdós habitatges i regava el jardí, á més a més d'altres danys produïts i els interessos guanyats.

SEGON

Són fets rellevants, i sobre els quals ens hem de pronunciar per tal d'esbrinar quina és la solució jurídica correcta sobre el preu just controvertit, els següents:

1r.- El dia 20 de desembre de 2002 es va efectuar la declaració d'ocupació urgent.

2n.- El 20 de febrer següent es va elaborar l'acta d'ocupació prèvia. L'acta d'ocupació fou signada el dia 19 de juny de 2003.

3r.- El dia 6 de maig de 2005, després d'haver-se esgotat el camí per arribar a un acord en relació al preu just, la part, avui, actora va presentar un full d'apreciació i amb el qual acompanyava diversos informes i proves documentals. Considerava que l'import era de 451.582,47 #.

4t.- El mes de maig de 2005 l'Administració expropiant va formular el seu full d'apreciació. Ascendia a

31.326,44 #.

5è.- El Jurat Provincial d'Expropiació Forçosa, acceptant la proposta de dos dels seus vocals, segons l'informe previ que elaboraren, va entendre que el preu just era de 77.346,92 #.

Foren expropiats de la finca núm. NUM001 del terme municipal d'Andratx 3.957,5 m2 de terreny de secà. El Jurat va estimar que el seu valor resultava de multiplicar-los per 9 #/m2 que donava un total de 35.617,50 #. Els recurrents Doña. Delfina i Plácido ho estimaven a raó de 30,33 #/m2. El resultat era de 120.000 #.

El Jurat, a més a més, entenia que els 4 ametllers valien 288 # - 72 # cadascun -. La mateixa valoració es feia pels 4 llimoners; en canvi, les 15 "thuyas" estaven valorades a raó de 40 # cadascuna. L'arranjo de l'aljub valia 1.305,16 # i la comesa d'aigua 4.873,38 #. Per la seva banda, els recurrents estimaven l'arbrat, respectivament, en 1.200, 1200, 1.500 #. Acceptaven els altres dos conceptes indemnitzadors. Respecte a la depreciació o demèrit ho valoraven en 300.000 #.

TERCER

Hem anat reiterant a nombroses sentències que l'expropiació forçosa es fonamenta en la preferència dels interessos públics davant a les concretes situacions dominicals que, en cada cas, resulten especialment sacrificades.

És precisament per aquest motiu pel qual els expropiats deuen ser compensats. Sí, així no ho fos, a l'aixecament de les càrregues públiques contribuirien de manera més...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 3 de Marzo de 2011
    • España
    • 3 Marzo 2011
    ...de 1 de junio de 2010 de la Sala de lo Contencioso-Administrativo del Tribunal Superior de Justicia de Baleares, dictada en el recurso nº 911/2005, sobre Por Providencia de 7 de octubre de 2010 se dio traslado a la parte recurrente, por plazo de diez días, para que pudiera formular alegacio......
  • STS, 17 de Julio de 2013
    • España
    • 17 Julio 2013
    ...el Procurador de los Tribunales don Manuel Lanchares Larré y defendidos por el Letrado don Jacobo Rodríguez Miranda, contra la sentencia nº 501/2010, de 1 de junio, dictada por la Sala de lo contencioso administrativo del Tribunal Superior de Justicia de la Comunidad Autónoma de Las Islas B......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR