STSJ Cataluña , 9 de Diciembre de 2002

PonenteSALVADOR VAZQUEZ DE PARGA Y CHUECA
ECLIES:TSJCAT:2002:14219
Número de Recurso7226/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 9 de Diciembre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 7226/2002 Rollo núm. 7226/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mc ILMO. SR. D. SALVADOR VÁZQUEZ DE PARGA Y CHUECA ILMO. SR. D. GREGORIO RUIZ RUIZ ILMO. SR. D. FELIPE SOLER FERRER En Barcelona a 9 de diciembre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 7799/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por Industria Texfin-Finintex, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social de Mataró de fecha 12 de julio de 2002 dictada en el procedimiento nº 391/2002 y siendo recurridos FOGASA, D. Silvio , D. Carlos Manuel . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. SALVADOR VÁZQUEZ DE PARGA Y CHUECA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16 de abril de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinario, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de julio de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda presentada pel Don. Silvio i el Sr. Carlos Manuel en contra l'empresa Industria Texfin-Finintex, S.L. i en contra el Fondo de Garantía Salarial, i declaro la improcedència de l'acomiadament produït el 19-3-02 i condemno l'empresa demandada a què, en el termini de cinc dies comptadors des de la notificació d'aquesta sentència, opti entre la readmissió dels treballadors en les mateixes condicions que regien abans de l'acte extintiu a l'abonament de salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva o al pagament als actors de la indemnització de la quantitat de 46.878,56 euros al Sr. Silvio i de 22.692,96 euros al Sr. Carlos Manuel , més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la notificació d'aquesta sentència.

Absolc el Fondo de Garantía Salarial de les peticions de la demanda, sense perjudici de la responsabilitat legal subsidiària que es pugui derivar de la present resolució, d'acord amb allò previst a l'art.

33 E.T.".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1r.- Don. Silvio ha prestat serveis per l'empresa demandada des del 1-7-81, amb la categoria professional d'oficial i amb un salari diari amb prorrata de pagues extraordinàries de 50,28 euros (folis 30, 33.48 i fets incontrovertits).

El Sr. Carlos Manuel ha prestat serveis per l'empresa demandada des del 16-5-89, amb la categoria professional d'oficial i amb un salari diari amb prorrata de pagues extraordinàries declarat a la fulla salarial de 39,27 euros (foli 31 i reconeixement de la demandada).

2n.- Els actors no són ni han estat el darrer any representants unitaris ni sindicals dels treballadors de l'empresa demandada. No obstant, fa poc més d'un any que el Sr. Silvio va finalitzar el seu mandat representatiu com delegat de personal (fets amb conformitat de les parts).

3r.- El dia 19-3-02 l'empresa demandada va comunicar als actors, mitjançant sengles cartes de la mateixa data, l'acomiadament per raons disciplinàries amb efectes del mateix dia de la notificació (folis 21-26).

4t.- Els fets imputats en la carta d'acomiadament -que tenen una extensió de 3 folis cadascuna i que, per economia, es donen aquí per reproduïts- fan referència a un baix rendiment, el qual es detalla minuciosament en uns determinats dies del mes de gener i febrer del 2002. Aquests fets són valorats per l'empresa en la carta dirigida al Sr. Silvio de la següent forma: "Dicha conducta constituye una disminución del rendimiento y una deslealtad y abuso de confianza en el trabajo, que le tiene encomendado, ya que Vd. aprovecha cuando no está el encargado o su compañero para realizar sus tareas lentamente, para la máquina, aprovecha para desayunar en un tiempo superior a 20 minutos que tiene establecidos, por lo que está claro que su conducta es constitutiva de despido en el artículo 54.1 del Estatuto de los Trabajadores, por tanto procedemos a despedirle con efectos del día de hoy". La carta d'acomiadament dirigida al Sr. Carlos Manuel també finalitza amb un text pràcticament idèntic (folis 23 i 26).

5è.- Els actors presten serveis a la secció d'enrotllats de l'empresa demandada. En aquesta secció, a més dels dos actors, hi presten serveis un encarregat i una altra treballadora. La secció té dues màquines que fan la feina d'enrotllar i els quatre treballadors que hi estan assignats hi presten serveis uns en el torn de matí i d'altres en el de tarda (confessió de la demandada).

6è.- Per a poder desenvolupar la seva activitat d'enrotllar, els treballadors de la secció han d'anar a buscar a un altre emplaçament de la fàbrica una "bota", que ve a ser un carretó que conté el teixit que s'haurà d'enrotllar amb les màquines d'aquesta secció (fets incontrovertits).

7è.- El procés d'enrotllat s'ha d'aturar quan es detecta en el material alguna tara o defecte del tint. Per a decidir si el teixit és aprofitable o si és de rebuig, cal anar a cercar el director de la fàbrica i a personal de tint que, un cop han examinat el defecte observat, decideixen el destí d'aquest material. Aquesta operació comporta l'aturada de la feina d'enrotllat en un període de temps indeterminat, en funció de la facilitat en què

pugin acudir a la secció el director i el personal indicat (confessió d'ambdues parts).

8è.- L'encarregat de la secció d'enrotllat no ha manifestat mai cap queixa escrita ni en consta cap de verbal per la baixa productivitat dels dos treballadors de la secció demandants (testimoni del Sr. Jesús Ángel i confessió d'ambdues parts).

9è.- En el mes de febrer del 2002, la demandada va prescindir de 5 treballadors cedits per una empresa de treball temporal. Així mateix, per...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • STSJ Cataluña 13/2008, 31 de Marzo de 2008
    • España
    • Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
    • 31 Marzo 2008
    ...la doctrina científica y la de esta Sala en sus SS TSJ de Cataluña 26 marzo de 1994, 21 diciembre 1994, 19 marzo 2001, 3 octubre 2002 y 9 diciembre 2002, en las que, sobre la base de la vecindad y no necesariamente de la colindancia ("lo que importa es la idoneidad para la perturbación, sie......
  • SAP Barcelona 74/2021, 18 de Febrero de 2021
    • España
    • 18 Febrero 2021
    ...la doctrina científ‌ica y la de esta Sala en sus SS TSJ de Cataluña 26 marzo de 1994, 21 diciembre 1994, 19 marzo 2001, 3 octubre 2002 y 9 diciembre 2002, en las que, sobre la base de la vecindad y no necesariamente de la colindancia ("lo que importa es la idoneidad para la perturbación, si......
  • SAP Barcelona 268/2014, 25 de Junio de 2014
    • España
    • 25 Junio 2014
    ...la doctrina científica y la de esta Sala en sus SS TSJ de Cataluña 26 marzo de 1994, 21 diciembre 1994, 19 marzo 2001, 3 octubre 2002 y 9 diciembre 2002, en las que, sobre la base de la vecindad y no necesariamente de la colindancia ("lo que importa es la idoneidad para la perturbación, sie......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR