STSJ Cataluña , 12 de Noviembre de 2002

PonenteFRANCISCO ANDRES VALLE MUÑOZ
ECLIES:TSJCAT:2002:12952
Número de Recurso5896/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución12 de Noviembre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5896/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MIF ILMO. SR. D. ÁNGEL DE PRADA MENDOZA ILMO. SR. D. EMILIO COSSIO BLANCO ILMO.SR. D. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ En Barcelona a 12 de noviembre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 7171/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por DEPARTAMENT DE TREBALL frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº. 33 de los de Barcelona de fecha 28 de mayo de 2.002 dictada en el procedimiento nº. 209/2002 y siendo recurrida Marí Jose . Ha actuado como Ponente el Ilmo.Sr. D. FRANCISCO ANDRÉS VALLE MUÑOZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 8 de marzo de 2.002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 28 de mayo de 2.002 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar l'excepció d'incompetència de jurisdicció i estimar parcialment la demanda presentada per Marí Jose contra el DEPARTAMENT DE TREBALL DE LA GENERALITAT DE CATALUNYA, declarar la improcedència de l'acomiadament de la demandant comunicada el 15.1.02 i condemnar al demandat a que en el termini de cinc dies des de la notificació d'aquesta sentència opti entre la readmissió de la treballadora amb abonament dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins que la readmissió sigui efectiva, o el pagament a la demandant de la indemnització de 6.515 euros, més una quantitat igual a la suma dels salaris deixats de percebre des de la data de l'acomiadament fins a la de notificació d'aquesta sentència, amb exclusió dels períodes en els que l'actora hagi estat en situació d'incapacitat temporal.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- La demandant ha treballat a la seu central del Departament de Treball des del 4.5.98, amb la categoria professional d'auxiliar administrativa (Grup D-2). La seva retribució bruta era de 197.101 ptes.

(1.184,6 euros). No ostenta la condició de representant laboral ni està afiliada a cap sindicat.

2on.- L'actora fou contractada - sense que es seguís cap procés de selecció previ - per a cobrir la baixa d'un auxiliar administratiu a la secció de Rendes Mínima d'Inserció, dins la Direcció General d'Ocupació. Així consta en l'escrit adreçat per la Subdirectora General d'Ocupació al Cap del Servei de Personal en data 18.3.98, on manifesta que "seria urgent la contractació d'una persona per substituir-lo, concretament un perfil adient seria el de la senyora Marí Jose " (foli 78).

3er.- Des de la contractació inicial fins el 31.12.00 la relació laboral entre l'actora i l'ens demandat ha estat formalitzada per successius contactes temporals per obra o servei determinat, emparats en l'art.

15.1.a) ET i en l'art. 24.3 del III Conveni Únic de la Generalitat de Catalunya. La causa de la contractació, reflectida a la claúsula segona de tots aquests contractes, era la de "atendre les tasques derivades de l'execució dels plans d'ocupació del Fons Social Europeu" del any del propi contracte. Els contractes i els corresponents períodes han estat el següents (folis 88 a 99):

de 4.5.98 a 31.12.98 (objecte: Plans Socials Fons Social Eur. Any 1998).

de 1.1.99 a 30.6.99 (objecte: " " " " " 1er.semest. 1999).

de 1.7.99 a 31.12.99 (objecte: " " " " " fins 31.12.1999).

de 1.1.00 a 30.6.00 (objecte: " " " " " 1er.semest. 2000).

de 1.7.00 a 31.12.00 (objecte: " " " " " 2on.semest. 2000).

4rt.- A partir del 31.12.00 l'actora seguí treballant amb tota normalitat, desenvolupant les mateixes funcions, fins que en data 29.1.01 li fou notificada una "resolució de nomenament d'interí", la part dispositiva de la qual la nomenava "funcionària interina del grup D, nivell 10, per ocupar un lloc a la Direcció General d'Ocupació, amb efectes d'1 de gener del 2001".

A la resolució - que malgrat ser-li notificada el dia 29.1.01 porta data de 1.1.01 - es justifica el nomenament "vista la necessitat de proveir un lloc de treball a la Direcció general d'Ocupació per al seu bon funcionament" i "vista que s'ha realitzat el procediment de selecció d'acord amb la normativa vigent". Al dors del nomenament, i com a condició 4ª, es consigna que "El present nomenament és essencialment temporal i serà revocat d'acord amb el que disposa l'article 124.4 del Decret legislatiu 1/97, de 31 d'octubre" (foli 103).

El mateix dia 29.1.01, l'actora va signar la diligència de presa de possessió, com auxiliar administrativa. Com a data de la presa de possessió hi consta la de 1.1.01 (foli 102).

5è.- El nomenament com a funcionaria interina de l'actora respon a la proposta de nomenament de personal interí de 88 persones feta per Sra. Araceli , DIRECCION000 de Serveis, atès que per Acord de Govern de data 27.12.00 s'havia autoritzat donar d'alta aquest nombre de llocs de treball a la RLT (relació de llocs de treball del Departament de Treball (folis 127 i 128). La causa d'aquest increment dels llocs de treball fou "la necessitat ... de disposar del mateix nombre d'efectius que comptava fins a la data, per gestionar i controlar les diferents activitats, de carácter estructural, contractades amb càrrec als diversos programes finançats pel Fons Social Europeu" (foli 100).

Les 88 persones nomenades, l'actora entre elles, estaven ja vinculades amb règim de contractació laboral temporal. Ni prèviament a la contractació laboral temporal, ni prèviament al seu nomenament com a funcionaris interins van passar per cap procés de sel.lecció (declaració testimonial de Sra. Araceli , DIRECCION001 de Serveis, qui signà els darrers contractes laborals de l'actoria, la proposta de nomenament dels 88 funcionaris, i el nomenament individual de l'actora).

6è.- L'actora, durant tot el temps de prestació dels seus serveis (inclòs el període del nomenament com a funcionaria interina) ha desenvolupat funcions com a auxiliar administrativa. Inicialment, a la Secció anomenada de Rendes Mínimes d'Inserció, i, posteriorment, a la Secció d'Escoles Taller i Cases d'Ofici, dedicat a col.lectius amb dificultat per accedir al mercat laboral. El canvi d'una a altre secció fou en una data indeterminada, però en tot cas bastant abans del seu nomenament com a funcionària interina, el qual es produí quan ja era a la secció d'Escoles Taller i no va comportar ni cap canvi de lloc de treball, ni cap canvi funcional (declaracions testimonials de les Sres. Benedicto i Isidro , caps d'ambdues seccions, i declaració de l'actora).

7è.- En data 14.1.02 (segons certificació de correus, foli 29), li ha estat notificada una resolució de data 7.1.02, per la qual es resol revocar el seu nomenament com a interina amb efectes de 6.1.02. Com a causa del cessament es consigna "que s'han produït les condicions establertes a la Resolució de nomenament esmentat que justifiquen la seva finalització pel seu caràcter essencialment temporal" (folis 30, 32 i 34). En aquell moment, l'actora estava de baixa mèdica des del dia 13.12.01 (foli 58).

8è.- Interposada reclamació prèvia per l'actora en data 4.2.02, ha estat desestimada per resolució de data 22.2.02, en base al caràcter administratiu (i no laboral) de la relació, consentida per l'actora, i la potestat d'autoorganització de l'Administració. Afegeix que el cessament "va venir motivat per la incorporació d'un funcionari en el seu lloc de treball, tal com consta en l'informe de la cap del Servei de Recursos Humans del Departament de Treball, emès en data 12.2.02".

Afegeix la resolució, que la relació de la reclamant amb el Departament de Treball no por ser indefinida, atès que no ha superat cap procés selectiu d'acorda amb les exigències constitucionals d'igualtat, mèrit i capacitat". Aquesta resolució ha estat notificada l'actora en data 26.3.02, després de presentada la demanda en data 8.3.02, per silenci negatiu.

9è.- Ni aquesta resolució (folis 65 a 75), ni l'informe del Servei de Recursos Humans al que es remet (folis 244 a 247) especifiquen el nom del funcionari la incorporació del qual s'invoca com a causa del cessament de l'actora, ni la condició d'aquesta incorporació (presa de possessió, reingrés, nova destinació, etc.).

En tot cas, la plaça que ocupava l'actora com a funcionària interina no havia sortit a concurs en el moment del seu cessament, ni, per tant, tenia cap titular (declaració testimonial de Sra. Araceli).

10è.- Els llocs de treball ocupats per l'actora i un altre funcionari interí també cessat en la mateixa data han estat ocupats per les Sres. Juan Enrique i Evaristo , ambdues amb la condició de funcionàries, en condició de "comissió de serveis en lloc no ocupat". (folis 151, 152, 199 i 200, resolucions i certificats de presa de possessió, signats tots ells per Sra. Araceli).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia, que desestimó la excepción de incompetencia de jurisdicción y estimó en parte la demanda presentada por la parte actora contra el Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, declarando la improcedencia del despido, interpone la parte demandada, ahora recurrente, el presente recurso de suplicación en base a ocho motivos, todos ellos al amparo de lo dispuesto en el artículo 191.c) del Texto Refundido de la Ley de Procedimiento Laboral, que tiene por objeto examinar la infracción por la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR