STSJ Cataluña , 16 de Abril de 2002

PonenteIGNACIO MARIA PALOS PEÑARROYA
ECLIES:TSJCAT:2002:5034
Número de Recurso8872/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución16 de Abril de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 8872/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL j.a. ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIñOL En Barcelona a 16 de abril de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 3155/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por ABRASIVOS ESPAÑA SA frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Granollers de fecha diecinueve de julio de dos mil uno dictada en el procedimiento nº

767/2001 y siendo recurridos Luis Andrés y MINISTERIO FISCAL. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. IGNACIO MARÍA PALOS PEñARROYA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 2 de julio de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha diecinueve de julio de dos mil uno que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda interposada pel Don. Luis Andrés en reclamació de tutela dels drets de llibertad sindical contra Abrasivos de España, S.A., i declaro que el comportament empresrial de no abonar a l'actor la gratificació de 250.000.- ptes. és com a conseqüència de la seva afiliació al sindicat de CCOO, la seva condició de delegat de personal i d'haver convocat i participat a les vagues del mes de juliol de 2000. La conducta a l'empresa vulnera els drets de llibertat sindical, el dret de vaga, així com el dret a la igualtat i a no ser discriminat, i és una conducta radicalment nul.la, havent de cessar immediatament del comportament antisindical i reposant Don. Luis Andrés a la situació anterior a produir-se tal comportament, així com a reparar-lo de les conseqüències derivades del comportament amb la quantitat de 250.000 pts., més la quantitat de 100.000 ptes. en concepte d'indemnització pels danys morals soferts. Condemno ABRASIVOS ESPAÑA, SA a atenir-se a aquesta resolució.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

La part actora està treballant per l'empresa demandada, amb la categoria de cap 2a adm., antiguitat d'11/04/1985 i percep un salari de 388.529 ptes., amb prorateig de pagues extres. És representant legal dels treballadors.

(Fet no controvertit).

2). L'actor ha percebut de l'empresa una gratificació, durant el següent període i pel següent import:

desembre 1995 200.000 ptes.

desembre 1996220.000 ptes.

desembre 1997250.000 ptes.

desembre 1998250.000 ptes.

desembre 1999250.000 ptes.

desembre 2000 (Folis 26 a 31)

3) L'actor està afiliat al sindicat de CCOO, i va ser elegit delegat de personal a finals de l'any 1998.

Durant l'any 1999, la conflictivitat al si de l'empresa va ser escassa. L'any 2000 hi va haver força conflictivitat, amb 2 vagues, denúncies a la Inspecció de Treball, etc. (No controvertit).

4) La gratificació especial esmentada, la cobren únicament i exclusivament el personal d'administració i l'encarregat general (No controvertit)

5) El desembre de l'any 2000, tot el personal d'administració ha percebut la gratificació llevat l'actor i el Sr. Jesús Luis també està afiliat al sindicat de CCOO i és membre del Comitè de Vaga de les dues vagues convocades l'any 2000.

(De l'analisi conuunta de la prova practicada, en especial de la confessió, testifical i documental aportada)

6) Les relacions laborals entre les parts es regeixen per un Ppacte complementari i de millora al Conveni provincial d'abrasius, aixií com pel conveni del sector. En l'esmentat pacte i conveni no es preveu la graficiació esmentada que s'abona al personal d'administració i a l'encarregat general des de l'any 1985.

(Foli 36 a 52 i de la declaració del legal representant de l'empresa).

7) Don. Jesús Luis se li va comunicar el seu ascens de categoria amb anmterioritat a la realització de les vagues del mes de juliol 2000, encara que no va ser efectiu fins al mes d'agost. (De la testifical practicada).

8) L' empresa argumenta que al Sr. Luis Andrés no se li va abonar la gratificació esmentada porquè el servei que va oferir l'actor no va ser adequat ni suficient segons els comercials de l'empresa, amb falta de col.laboració per part de l'actor.

(De la confessió en judici del Sr. representat de l'empresa).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte DEMANDADA, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado IMPUGNÓ, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
  1. - Recurre en suplicación Abrasivos España, S.A. la sentencia estimatoria de la demanda que por tutela de derechos fundamentales había interpuesto contra la misma D. Luis Andrés , formulando cinco motivos encaminados a la revisión de los hechos, al amparo del apartado b) del articulo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral, y uno destinado a la revisión del derecho aplicado, con arreglo al apartado c) del mismo precepto. En el primer de ellos solicita la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 6 de Marzo de 2003
    • España
    • March 6, 2003
    ...ausencias", y termina revocando íntegramente la sentencia de instancia. Se propone como contradictoria la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 16 de abril de 2002 que -también en un caso de tutela de derechos de libertad sindical- desestima un recurso de suplicación de......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR