STSJ Cataluña , 26 de Febrero de 2002

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2002:2620
Número de Recurso5336/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución26 de Febrero de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5336/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MIF ILMO. SR. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ ILMA. SRA. Dª. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ ILMO. SR. D. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO En Barcelona a 26 de febrero de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 1606/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº. 33 de los de Barcelona de fecha 12 de marzo de 2.001 dictada en el procedimiento nº. 737/2000 y siendo recurrida Consuelo . Ha actuado como Ponente el Ilmo.

Sr. D. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 18 de diciembre de 2.000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma.

Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de marzo de 2.001 que contenía el siguiente Fallo:

Estimar la demanda presentada per Consuelo contra l'INSS, i revocar les resolucions impugnades, que ja van reconéixer el dret de l'actora a la prestació per viduetat, en el sentit de que la data d'efectes de la prestació económica del 45% d'una base reguladora de 92.328,- ptes. ha de ser la de 14.7.99, dia següent a la defunció del causant, condemnat a l'INSS a estar i passar per aquesta declaració i, per tant, a abonar els endarreriments devengats des de l'esmentada data d'efectes al 27.3.00 (data d'inici de cobrament de la prestació a la resolució impugnada).

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

Primer

El 28.9.99, la demandant - interna en aquell moment al centre penitenciario Soto del Real (Madrid) - va sol.licitar prestacions de viduïtat, per causa del traspàs del causant Inocencio , per sobredosi o adulteració de droga, fet ocorregut el 13.7.99.

Segon

Per resolució de l'INSS de 29.10.99 li foren denegades, adduïnt "no encontrarse el causante, a la fecha de su fallecimiento, en alta o en situación asimilada al alta y no haber completado el período mínimo de cotización de quince años".

Tercer

Interposada reclamació prèvia en data 18.11.99 (signada per la mare de l'actora, per la dificultat de fer-ho aquesta, que seguia ingressada a pressó), l'INSS, per escrit d'1.12.99 atorgà un termini de 15 dies per aportar poder acreditatiu de la condició de representant de la mare de l'actora i fotocopia compulsada del DNI de l'actora.

Quart

El 16.12.99, segons diligència escrita que obra com a foli 50 dels autes, compareix la mare de l'actora a l'agència de Cornellà de l'INSS, manifestant que la seva filla segueix ingressada al Penal de Soto del Real i que, per tant, no pot aportar la documentació requerida.

Cinqué.- Per nova resolució del INSS de 26.1.00, va ser desatesa la reclamació prèvia "interpuesta en nombre de Consuelo , sin entrar en el fondo del asunto, al no haberse acreditado que quien la presentara actuara en representación de la interesada".

Sisé.- Quan l'actora encara no havia rebut l'anterior resolució, en data 28.1.00, va presentar a l'agència de Cornellà de l'INSS, per mitjà de la seva mare, escrit, sense firma, en el que, novament, sol.licitava la pensió de viudetat i facultava a la seva mare per "cualquier cosa o papel que haya que firmar", atès que seguia ingressada a Soto del Real.

Setè

Dos mesos més tard, en data 27.3.00, l'INSS remet escrit a la mare de l'actora, acusant rebut del escrit anteriorment esmentat, però advertint que l'escrit no està signat i no acompanya copia compulsada del DNI, per la qual cosa, al subsistir els defectes causants de l'anterior desestimació de la prestació, li requereixen novament per la seva aportació.

Vuitè

En aquest escrit, foli 37, hi consta la diligència del dia 26.4.00, a l'agència del INSS de Cornellà, per la qual es demana un major termini per aportar la documentació requerida.

Novè

El 27.6.00 es presenta nou escrit signat per l'actora, que manifiesta que està en tràmit l'original del DNI al centre de Soto del Real, i acompanyant copia del passaport, a fí d'adelantar la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • ATS, 7 de Abril de 2011
    • España
    • 7 Abril 2011
    ...del derecho a la pensión de viudedad, es decir, el día 01-05-2009, invocando de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 26 de febrero de 2002 (Rec. 5336/2001 ), respecto de la que no es posible apreciar la existencia de contradicción. Consta en la sentencia d......
  • ATS, 12 de Diciembre de 2002
    • España
    • 12 Diciembre 2002
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 26 de febrero de 2002, en el recurso de suplicación número 5336/2001, interpuesto por INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 33 de los de Barcelon......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR