STSJ Cataluña , 20 de Octubre de 2003

PonenteMARIA NATIVIDAD BRACERAS PEÑA
ECLIES:TSJCAT:2003:10346
Número de Recurso3734/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución20 de Octubre de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3734/2003 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL j.a. ILMO. SR. D. EMILIO DE COSSIO BLANCO ILMA. SRA. Dª. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMA. SRA. Dª. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA En Barcelona a 20 de octubre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 6540/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Sagaro Mediterranea SA. y Ensesa Patrimonial SA. frente a la Sentencia del Juzgado Social 2 Girona de fecha 25 de febrero de 2003 dictada en el procedimiento nº 578/2002 y siendo recurrido/a Magdalena y FOGASA GIRONA. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. Dª. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 11-11-2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25 de febrero de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo parcialment la demanda presentada per Magdalena i Jose Ramón contra S'AGARÓ

MEDITERRÁNEA, SA i NSESA PATRIMONIAL SA; declaro la nul.litat de l'acomiadament efectuat en data 1.10.02, i condemno solidàriament les dues empreses demandades:

a) A reposar la demandant en la seva condició de treballadora fixa discontínua i categoria professional de recepcionista, havent de cessar la conducta antisindical cap a l'actora i el sindicat CCOO que s'ha enjudiciat.

b) A abonar a la demandant la quantitat de 1.074,45 euros, pels 29 dies que se li va impedir de treballar amb el comportament empresarial esmentat.

c) A abonar, tant a l'actora com al sindicat demandant, la quantitat de 1.112 euros a cada un, en concepte de danys morals.

b) Així mateix disposo que es trameti al Ministeri Fiscal un testimoniatge d'aquesta resolució i de acta de judici, així com de les sentències dictades en les actuacions 552/98 del Jutjat Social núm. 3 d'aquesta ciutat (f. 158 i seg.), als efectes oportuns.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. Magdalena ha prestat serveis durant la temporada turística de l'Hostal de La Gavina (S'Agaró), en els períodes següents i sota la denominació de les empreses següents:

EMPRESA PERÍODE S'AGARO MEDITERRÁNEA, SA20.5.96 A30.9.96 S'AGARO MEDITERRÁNEA, SA16.2.97A27.2.97 S'AGARO MEDITERRÀNEA, SA 4.3.97A31.1.98 S'AGARO MEDITERRÀNEA, SA 1.4.98A 30.11.98 ENSESA PATRIMONIAL, SA 5.1.99A 31.10.99 ENSESA PATRIMONIAL, SA6.3.00A 12.10.00 S'AGARÓ MEDITERRÁNEA, SA 30.3.01 A 12.10.01 S'AGARÓ MEDITERRÁNEA, SA 18.2.02 A 26.3.92 S'AGARÓ MEDITERRÁNEA, SA 27.3.02A 30.9.02 SEGON. A l'Hostal de La Gavina presten serveis diferents treballadors -entre els quals es troba l'actora. Figura com a empresa responsable de la seva activitat laboral S'Agaró Mediterránea, SA i Ensesa Patrimonial, SA, de forma indiferent. (Confessions, testificals Srs. Plácido , Emilio)

TERCER

La formalització de la relació laboral de l'actora s'ha dut a terme mitjançant contractes temporals successius, en els quals no s'exposa res sobre la causa legitimadora (ex. contractes firmats 5-1-99 -f. 83-, 6-3-00- f. 85-, 30-3-01 -f.88-...), iu sobre els quals no s'hi ha presentat cap prova per a la seva acreditació causal (ex. contracte 20.5.96 -f.78).

QUART

L'actora, en els últims anys, ha desenvolupat el seu treball amb la categoria professional de recepcionista, ubicada a l'habitacle de recepció, amb dedicació especial en l'atenció de reserves. Això no obstant, i igual com els altres treballadors que tenen la categoria de recepcionista, ha dut a terme totes les funcions de la seva categoria professional. (F. 128, confessió actora i testificals Don. Plácido , Emilio i Alejandro).

CINQUÈ

L'actora ha anat cessant tots els anys, al mateix temps que la resta dels seus companys de recepció, en funció de l'acabament de la temporada (confessió, testificals Srs. Emilio i Alejandro).

Tanmateix, en l'últim any, a l'actora se li va extingir el contracte, en data 1.10.02, quan l'acabament de la temporada va tenir efecte en data 2910.02 (no controvertit, vides laborals), i amb prèviament a altres treballadors en circumstàncies similars, com Juan Manuel , Marta , Valentina , Amanda , o Constanza , amb una antiguitat menor a l'empresa (vides laborals).

SISÈ

El salari de l'actora és de 37,05 euros/dia en còmput anual. (Diligència per proveir millor, no controvertit)

SETÈ

L'actora, que sempre havia estat molt vinculada a la empresa (testificals), l'any 2002 va passar a formar part de les llistes de CCOO en les eleccions sindicals amb el núm 10 i va fer campanya en aquest sentit. Durant la campanya es va exposar que en ser nou el nombre de membres del comitè d'empresa, qui ocupés el número deu passaria (ella) a exercir la funció de delegat sindical. Fetes les eleccions, i havent estat CCOO l'únic sindicat que va presentar llesta, el comitè d'empresa es va constituir amb els nou membres electes en primer lloc, i la Sra. Magdalena va ser designada delegada sindical de CCOO en data 8.10.02 (testificals i f. 107, 108 i 109).

L'empresa ha otorgat sempre els beneficis corresponents a delegat sindical, independentment que durant alguns mesos de l'any la plantilla sigui inferior als 125 treballadors. (Testifical Sr. Plácido , i f. 129 i seg.).

VUITÈ

Fet l'acte de conciliació prèvia davant del CMAC en data 31.10.02, en virtut de la papereta presentada l'11.10.02, va resultar "SENSE AVINENÇA".

NOVÈ

L'actora sol.licita com a indemnització pels danys morals de veure's menyspreada davant dels seus companys, a causa de la seva adscripció sindical, la quantitat de 4.000 euros, als quals s'han d'afegir 2000 euros per danys materials d'haver d'afrontar el procés judicial present (f. 106).

El sindicat coadjuvant CCOO sol.licita la mateixa quantitat com a indemnització pels perjudicis d'imatge que suposa el fet que siguin objecte de represàlia els seus candidats i delegats (f. 146).

DESÈ

L'empresa S'Agaró Mediterránea, SA ja ha estat sancionada judicialment com a vulneradora del dret a la llibertat sindical respecte a treballadors vinculats al sindicat CCOO. (f. 158 i seg.)"

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria Magdalena I Jose Ramón , a la que se dio traslado IMPUGNO, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia estimó la demanda de la trabajadora, calificando el despido de que fue objeto como nulo y condenando solidariamente a las dos empresas demandadas a reponer a la actora en su condición de trabajadora fija discontinua con la categoría profesional de recepcionista, debiendo de cesar en la conducta antisindical desarrollada; a abonar a la trabajadora demandante la suma de 1.074, 45 euros por lo 29 días durante los que se le impidió trabajar; así como a abonar a ambos demandantes, trabajadora y sindicato, la suma de 1.112 euros a cada uno como indemnización por daños morales.

Contra dicho pronunciamiento se alzan en suplicación las empresas demandadas, formulando un único recurso, que articulan por la vía de los apartados b) y c) del art. 191 de la Ley de Procedimiento Laboral (Real Decreto Legislativo 2/1995, de 7 de abril). El suplico del recurso relaciona varios pedimentos:

que se declare la inexistencia de vulneración del derecho de libertad sindical, que se les absuelva respecto a la indemnización solicitada por los daños alegados, que se considere que la causa del cese de la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 17 de Abril de 2007
    • España
    • 17 Abril 2007
    ...la parte demandante en casación para la unificación de doctrina, proponiendo como contradictoria la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 20 de octubre de 2003 que declaró improcedente el despido de los trabajadores que prestaban servicios como artistas en los espectácu......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR