STSJ Cataluña , 29 de Septiembre de 2003

PonenteFELIPE SOLER FERRER
ECLIES:TSJCAT:2003:9616
Número de Recurso8025/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución29 de Septiembre de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 8025/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL IA ILMO. SR. D. JOSÉ IGNACIO DE ORO PULIDO SANZ ILMO. SR. D. FELIPE SOLER FERRER ILMO. SR. D. ADOLFO MATIAS COLINO REY En Barcelona a 29 de septiembre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5825/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por INSS frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº29 Barcelona de fecha 30 de abril de 2002 dictada en el procedimiento nº 69/2002 y siendo recurrido/a Sonia , TGSS, OBRADORS S.A. y MUTUA ASEPEYO. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. FELIPE SOLER FERRER.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 25 de enero de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez grado, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 30 de abril de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar en part la demanda presentada per Doña. Sonia contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MÚTUA ASEPEYO i l'empresa OBRADORS, S.A. i declarar la demandant en situació d'invalidesa permanent en grau de TOTAL derivada de malaltia professional i el seu dret a percebre una pensió mensual per import del 55 % de la base reguladora de 823,21 euros a l'any des de la data d'efectes de 28-3-2001. Condemno a les demandades a estar i passar per aquesta resolució i a l'INSS al pagament de la pensió referida, més els increments i millores que legalment s'estableixin".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r.- La demandant Doña. Sonia nascuda el dia 25-6-1957 i amb DNI núm. NUM000 figura afiliada a la Seguretat Social i en situació d'alta en el règim general per la seva activitat professional habitual com a filadora textil, per l'empresa demandada Obradors, S.A. amb antiguitat de més de vint anys.

Desenvolupa la seva feina a la secció de màquines de retorçar fil i la tasca consisteix en controlar i alimentar de 3 a 4 màquines. Ha de col.locar els cons de fil que li arriben a la part de baix de les màquines, nuar els fils en els cons buits situats a la part superior de la màquina i engegar-les. Mentre les màquines treballen, ha de controlar el seu correcte funcionament, avisant de qualsevol incidència excepte el trencament dels fils que els ha de tornar a empalmar ella mateixa. Quan els cons de la part superior de la màquina son plens amb el fil ja retorçat, ha de parar les màquines, retirar tant els cons acabats com els que han quedat buits a la part inferior i reiniciar el procés. Els cons plens de fil pesen entre 1,2 i 1,4 kgs. La matèria del fil que tracta és fibra artificial de poliester.

2n.- La demandant ha patit múltiples situacions de IT des de 7-1999 i va iniciar aquesta situació a partir del 3-1-2000 per malaltia comuna per presentar episodis de tros incoercible i rinoconjuntivits en relació amb l'ambient laboral, fins que, en atenció a l'informe del CRAM de 22-9- 2000 que la va donar d'alta mèdica amb el diagnòstic d'asma laboral, la Mútua Asepeyo va iniciar la proposta de malaltia professional a partir del 20-7-2001.

3r.- Assegura el risc de MP i d'accidents de treball a Mutua Asepeyo demandada, la qual va realitzar informe amb proposta de declaració de invalidesa permanent total, per malaltia professional, en data del 23-7-2001.

4t.- Per resolució de l'INSS de 7-9-2001, es va denegar la sol.licitud del demandant de ser declarada en situació d'invalidesa permanent, derivada de malaltia professional.

5è.- Contra l'anterior resolució va presentar l'actor reclamació prèvia que va ser desestimada.

6è.- La base reguladora de la prestació que es reclama, derivada de malaltia professional és de 823,21 euros mensuals, i la data d'efectes del 28-3-2001, data en què la UVAMI va emetre dictamen.

7.- La demandant pateix: Episodis de tos incoercible i rinoconjuntivitis i dísnea en relació amb l'ambient laboral. Asma laboral en entrar en contacte amb tere/talato de etilè (Poliester) segons proves cutànies practicades amb resultat positiu i Peak Flow positius en contacte amb l'ambient de treball, que remet i cedeix quan se'n allunya. Limitació per a activitats en contacte amb el tere/talato de etilè (poliester).

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte codemandada INSS, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Frente a la sentencia de instancia, en la que se estima la pretensión actora articulada en la demanda origen de las presentes actuaciones, en la que se solicitaba el reconocimiento de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 22 de Julio de 2008
    • España
    • 22 Julio 2008
    ...interpone la empresa el presente recurso de casación unificadora, aportando de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 29 de septiembre de 2003 (Rec. 8025/2002 ). En este caso se discutía la consideración como derivada de enfermedad profesional de la invalide......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR