STSJ Cataluña , 29 de Septiembre de 2003

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2003:9581
Número de Recurso5963/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución29 de Septiembre de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 5963/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL MIF ILMO. SR. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ ILMO. SR. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMO. SR. D. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO En Barcelona a 29 de septiembre de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5820/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº. 33 de los de Barcelona de fecha 12 de abril de 2.002 dictada en el procedimiento nº. 917/2001 y siendo recurridos TESORERÍA GENERAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL, INSTITUTO SOCIAL DE LA MARINA, FREMAP, Víctor y ESTIBARNA, S.A. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 24 de diciembre de 2.001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Invalidez general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de abril de 2.002 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar la demanda interposada per Víctor contra l'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, TRESORERIA GENERAL DE LA SEGURETAT SOCIAL, MUTUA FREMAP i ESTIBARNA, S.A. i declarar l'actor en situació d'invalidesa permanent en grau de PARCIAL, derivada d'accident de treball, i el seu dret a percebre una indemnització equivalent a 24 mensualitats a raó de 2.360,17 euros, equivalent a 56.644 euros, condemnant a les entitats gestores a estar y passar per aquesta resolució i a MUTUA FREMAP al pagament de la indemnització referida."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. El demandant, nascut 13.7.72, treballa a l'empresa demandada ESTIBARNA, S.A., la qual té cobert el risc d'accidents de treball a la mútua patronal també demandada, amb antiguitat des del 10.8.98, amb la categoria professional d'estibador.

  2. El demandant va patir un accident de treball el 11.11.98, al caure a conseqüència d'una relliscada.

  3. La Direcció Provincial del INSS va dictar resolució en data 1.12.01, per la que va declarar l'existència de lesions permanents no incapacitants, amb dret del actor de percebre una indemnització de 51.000 pts., en base a la següent descripció de lesions: "limitación de la movilidad de la muñeca en menos del 50%".

  4. Es va interposar reclamació prèvia que ha estat desatesa per nova resolució de data 5.1.02.

  5. La base reguladora de la prestació és de 392.700,- ptes. mensuals, segons resulta del comunicat d'accident. No hi ha manca de cobertura en l'assegurança legal.

  6. El demandant, com a conseqüència de l'accident, pateix les següents lesions: "Fisura de escafoides en muñeca izquierda (en persona diestra), con déficit en la movilidad global inferior al 50%, manifestada en los últimos grados de flexión y extensión, con déficit de fuerza en muñeca y antebrazo.

    Pinza, garra, puño y presa no afectados. Algias al realizar apoyo palmar y extensión de la muñeca."

  7. El treball d'estibador portuari, en una empresa d'estiba i desestiba, es divideix en diverses especialitats, amb funcions específiques cada una d'elles: "Bordo", "Medios mecánicos", "Capataz" i "Controlador de mercancía". Les funcions de cada d'una d'elles son les que es detallen en el dictàmen pericial tècnic, aportat com a docum. Núm. 33 de la demandada (folis 157 a 160), i que es dona aquí per íntegrament reproduït.

    Les funcions de "bordo" requereixen la utilització constant d'escales verticals, amb subjecció de braços, fer esforços manuals amb barres i martells per les operacions de "trincar i destrincar" (treure les brides metàliques) als "containers", colocar els "calzos", paletitzar. La de "medios mecánicos", la constant conducció de vehicles i manipulació de palanques i comandaments de les grúes i els "vancàrriers". La funció de capatàs també requereix, com la de "bordo", pujar sobre els "containers" per supervisar, i en ocasions ajudar, en les funcions de trincar i destrincar. L'especialitat de "controlador" és l'única que no té aquests requeriments físics, al ser bàsicament administrativa i de control.

  8. L'actor fou donat d'alta mèdica pel Dr. Plácido , metge de la Mútua FREMAP assignat permanentment a ESTIBARNA, S.A., qui especificà com a causa de la mateixa la de "mejoría que permite realizar trabajo habitual" (foli 140). El mateix dia va adreçar una nota al responsable de contractació de l'empresa amb l'indicació "que tras reunión del Comité de Seguimiento del Centro Asistencial realizada el 9.5.00 se acordó retomara su trabajo en la categoría de oficial manipulante quedando rebajado de todas sus especialidades, excepto coches". L'encarregat, Sr. Everardo , va acusar rebut, fent la inscripció manual "OK", "rebajado vancarrista, m. mecánico" (vancarrista, en l'argot portuari, es una altre denominació de l'especialitat de "bordo") (foli 141).

  9. En raó d'això i partir de l'alta mèdica, l'actor ha estat donat de baixa en les llistes de contractacions en les especialitats de "bordo" (o vancarrista) i "m. mecánico", les úniques que havia desenvolupat prèviament al accident i respecte a les quals havia superat els corresponents cursos de formació. L'única especialitat en la que ha quedat donat d'alta, des de llavors, ha estat la de "controlador de mercancía", especialitat de la que ha aprovat l'examen el febrer de 2001. Això ha provocat que el número de contractacions diàries hagi baixat i, per tant, també els seus ingressos - casi un 50% - en relació als que hauria percebut de seguir donat d'alta en les dues especialitats esmentades ("bordo" i "m. mecànico").

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación una de las partes codemandadas, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado no impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por el codemandado Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS), se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, estimando la pretensión formulada por el trabajador demandante, le declaró afecto de una incapacidad permanente parcial para su profesión habitual de estibador, derivada de la contingencia de accidente de trabajo, y condenó a la codemandada Mutua Fremap, Mutua de Accidentes de Trabajo y Enfermedades Profesionales de la Seguridad Social, nº. 61, a abonarle una indemnización de veinticuatro mensualidades a razón de una base reguladora mensual de 2.360,17 euros, revocando de esta manera la resolución dictada en vía administrativa...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ País Vasco , 23 de Septiembre de 2004
    • España
    • 23 Septiembre 2004
    ...falta de legitimación para instar este segundo grado jurisdiccional. En efecto, tal y como establece la Sentencia del TSJ de Cataluña de fecha 29 de septiembre de 2003, rec. 5963/2002 , Pte., Escudero Alonso ".la existencia o la inexistencia de legitimación activa para poder interponer cual......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR