STSJ Cataluña , 10 de Noviembre de 2004

PonenteMARIA NATIVIDAD BRACERAS PEÑA
ECLIES:TSJCAT:2004:12626
Número de Recurso8343/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución10 de Noviembre de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MG ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMA. SRA. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 10 de noviembre de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 7890/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por LIMPIEZAS CONTRATADAS, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 4 Barcelona de fecha 23.6.2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 208/2003 y siendo recurrido/a Remedios y OTRAS. Ha actuado como Ponente la Ilma. Sra. NATIVIDAD BRACERAS PEÑA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 14.3.2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23.6.2003 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo la demanda formulada per Remedios y 27 treballadores més, i declaro el seu dret a percebre el "plus d'activitat" en la mateixa quantia que els treballadors amb categoria d'especialistes, i condemno l'empresa LIMPIEZAS CONTRATADAS, SL a atenir-se a aquesta declaració i abonar a les treballadores com diferències del periode 1.1.02 fins 31.5.02 la quantitat de 2.404,68 euros a les Sres. Remedios , Silvia , María Rosario , Carina , Estela , Luz , Rosa , Flora , Amparo , Marcelina i Amparo , Daniela , Lorenza i Rita , i la quantitat de 2.265,09 euros a les Sres. María Purificación , Blanca , Francisca , Nieves , María Dolores , Ariadna , Estefanía , Olga , María Consuelo , Camila , Gloria , Regina , María Antonieta , Concepción i Luisa ."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- Les demandants, Flora , Marcelina , Remedios , Silvia , María Rosario , Carina , Estela , Luz i Rosa , presten serveis a l'empresa LIMPIEZAS CONTRATADAS, SL amb categoria de netejadores i amb l'antiguitat i salari que consten a l'encapçalament de la demanda.

  1. - Totes elles presten serveis a les instal.lacions de l'Hospital Clínic, i s'encarreguen de la neteja general d'habitacions, sales, passadissos, WC, fent servir mopa i fregona, treure la pols, neteja de llits sense malalts, vidres de finestres baixes, etc...

  2. - El col.lectiu de netejadores l'integren 78 dones, i la plantilla es completa amb 12 treballadors homes, 10 d'ells amb categoria d'especialista i 2 amb categoria de peó especialitzat.

  3. - L'empresa demandada va obtenir la concesió de servei de neteja del Clínic al març de 1985, i va subrogar tot el personal procedent de la concessionària sortint, l'empresa MULLOR, SA, a la qual pertanyien la majoria de les actores.

  4. - Segons consta al documento núm. 2 de la demandada, el personal procedent de MULLOR, SA percebia un concepte retributiu extra conveni, "plus d'activitat", en quantia de 9.089,- ptes/mes les netejadores i de 18.064,- ptes/mes els especialistes i peons especialitzats, totes dues categories ostentades únicament per homes.

  5. - L'esmentat plus d'activitat consisteix en un percentatge sobre el salari base, que es diferent per a la categoria d'especialista, peó especialitzat i netejadora.

  6. - Segons ha acreditat la prova testifical, la plantilla s'ha reduït en els últims anys, de 165 a 102 treballadors, i des de l'any 1985 no s'ha ascendit cap treballador a categoria d'especialista.

  7. - A l'any 1998 es va pactar que quan es jubilés un dels treballadors que té categoria d'especialista, es cobriria la seva vacant amb un peó especialitzat.

  8. - Les feines desenvolupades pel personal masculí amb categoria d'especialista, consisteixen en neteja de terres amb màquines com moto-mopa, aspiradores i fregadores, neteja de sostres alts de fins a 6 metres, vidres de finestres altes i tant exterior, com interior.

  9. - A l'any 1985 eren molts els sostres alts de l'Hospital i les finestres altes, que s'han anat reduïnt en les successives reformes portades a terme.

  10. - D'acord amb la prova testifical l'establiment del plus d'activitat, amb diferent quantia segons la categoria, va respondre a la necessitat de retribuir aquestes feines en alçada.

  11. - La manca de nomenament de netejadores per a la categoria d'especialista, segons la prova testifical, es conseqüència de què no són necessaris més especialistes.

  12. - Els peons especialitzats porten a terme la mateixa feina que les netejadores, així com tasques pròpies d'especialista, si bé la major part de la jornada s'encarreguen de transportar les bosses d'escombraries que deixen les netejadores a la sala, amb carros, fins a l'abocador general.

  13. - Les actores reclamen el dret a percebre el plus d'activitat en la mateixa quantia que els especialistes, es a dir, 273 euros/,es a l'any 2002 i 284,67 euros a l'any 2003, i pel periode de 1.1.02 fins 31.5.03 reclamen 2.404,68 euros, les demandants 1 a 13, i 2.265,09 euros les actores de la 14 a la 28."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La sentencia de instancia estimó íntegramente las pretensiones de las actoras, limpiadoras de la empresa demandada que prestan sus servicios en el Hospital Clínico, que reclamaban el derecho a percibir el plus de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 4 de Octubre de 2005
    • España
    • 4 Octubre 2005
    ...al abono de las diferencias por el período reclamado, pronunciamiento confirmado en suplicación por la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 10 de noviembre de 2004 . Recurre la parte demandada en casación para la unificación de doctrina, proponiendo como contradictoria......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR