STSJ Cataluña , 6 de Mayo de 2004

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2004:5758
Número de Recurso151/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 6 de Mayo de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA ILMA. SRA. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL En Barcelona a 6 de mayo de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 3614/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Enrique frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Girona de fecha 22 de octubre de 2003 dictada en el procedimiento Demandas nº 185/2003 y siendo recurrido/a COMPONENTS DE FIXACIÓ S.L., Bartolomé , MANUFACTURES TÉCNICA DE COMPONENTS S.L. y PATMA S.A.. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 8-4-03 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 22 de octubre de 2003 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimo la demanda presentada per Enrique , contra l'empresa Components de Fixació, S.L."

"Manufactures Tècnica de Components, S.L.", PATMA, S.A. i el Sr. Bartolomé , en reclamació contra l'acomiadament per causes objectives (econòmiques) ocorregut el dia 28-2-2003, i declaro que s'ajusta a dret i, per tant procedent, i en conseqüència, escau declarar l'absolució de les empreses demandades de totes i cada una de les pètites contingudes en la demanda, i això sense perjudici d'abonar al treballador l'import dels salaris per l'incompliment del preavís que li corresponguin, si a la data d'aquesta resolució no han estat satisfets".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - L'actor ha prestat els seus serveis per compte de l'empresa demandada "Components de Fixació, S.L." amb la categoria professional de 1a, antiguitat de 14-11-1972 i salari diari de 46 euros, expressat en còmput anual.

  2. - Per comunicació escrita de l'empresa de 13-2-03, i amb efectes d'aquesta mateixa data, se li va notificar a l'actor el seu acomiadament al·legant dificultats econòmiques d'acord amb l' art. 52.1.c) de l'Estatut dels treballadors , i amb efectes del dia 28-2-03. El contingut de la carta és el següent:

    "Com vostè mateix ha pogut observar en els mesos finals de 2002 i el que portem del present any 2003, el nostre volum de feina ha experimentat una devallada total en les comandes i serveis habituals.

    Tal com vostè sap perfectament, la nostra activitat, especialitzada en la construcció i servei de manteniment i reparació de maquinària, ha sofert una important davallada, ja sia per la nombrosa competitivitat d'empreses del sector, així com que importants clients han optat per desar els nostres serveis, és a dir no subcontractant el servei que fins ara els donàvem, sinó assumint-lo personalment. Aquest fets, acompanyats a la crisi que travessa l'economia mundial des dels atemptats del setembre-2001, la incertesa actual de possibles conflictes bèl·lics, han conduït l'empresa a una situació insostenible. Les dades de dita situació es troben clarament reflexades a la situació de balanç a 31-12-2002 amb pèrdues superiors als 15.000 euros a l'any 2002.

    Tots aquests fets són clarament demostrables, i constaten la veritable situació de l'empresa, i per altra que la situació financera de l'Empresa vagi empitjorant diàriament, en haver de dependre de financiació bancària, cosa que redueix molt sensiblement el nostre volum de liquidesa.

    Per tot això, i abans la situació de l'Empresa no esdevingui insostenible, i ara que encara pot fer front a les indemnitzacions legals, es veu obligada a prendre aquesta dràstica decisió que li comuniquem per la present, procedint a la rescissió del seu contracte de treball amb efectes del proper dia 28-2-2003.

    Les causes abans adduïdes es troben exposades, i a l'empara del que preveuen els articles 52 c) i 51) de l'Estatut dels treballadors en la nova redacció feta pel RDL 1/1995 del text refós de l'Estatut dels treballadors, i tipificades com a acomiadament objectiu per causes econòmiques.

    Així mateix, li comuniquem que en data d'avui posem a la seva disposició la total quantitat de setze mil sent-cents noranta euros (16.790,00 euros), els quals corresponen al cent per cent de la indemnizatció màxima i legalment establerta de 20 dies per any treballat, fen-li avinent que l'empresa es reserva el dret de sol·licitar al FOGASA els 8 dies per any treballat, en tractar-se d'una empresa de menys de 25 treballadors.

    Li fem avinent que en data 28-2-2003 li serà abonat a l'empresa els salaris corresponents a febrer- 2003, així com la liquidació que li pertoqui de pagues i vacances que escaiguin per no haver-les gaudit.

    Serveixi's signar la còpia de la present comunicació, en senyal d'acusament de rebuda".

  3. - L'empresa demandada "Components de fixació, S.L." aquell mateix dia va intentar lliurar juntament amb la carta d'extinció i mitjançant un xec la indemnització per un import de 16.790 euros. No consta que li oferís cap quantitat en concepte de preavís. El treballador es va negar a recollir la carta d'acomiadament al·legant que no tenia la ulleres i que no podia llegir la carta. De la mateixa manera, es va negar a rebre la indemnització.

  4. - L'empresa "Components de fixació, S.L." amb data 19-2-03, i mitjançant burofax li comunica que la indemnització per acomiadament es troba a la seva disposició. El treballador en l'actualitat ha percebut la indemnització.

  5. - L'empresa "Components de fixació, S.L.", en la qual treballa l'actor, tenia quatre treballadors, l'empresa "Manufactures Tècnica de Components, S.L.", tenia tres treballadors i la societat patrimonial PATMA, S.A., mai ha tingut treballadors; pertanyen totes a la família del Sr. Bartolomé , que sempre ha tingut des de la seva constitució el control absolut sobre aquestes, en qualitat d' DIRECCION000 , excepte en l'última, que consta com a DIRECCION000 l'esposa d'aquest, la senyora Diana .

  6. - L'empresa "Components de fixació, S.L." fabricava productes amb exclusivitat per a l'empresa "Manufactures Tècnica de Components, S.L.", concretament una pinces per a trepants o màquines similars, i aquesta els comercialitzava. La societat patrimonial PATMA, S.A. era la propietària de les naus on estaven ubicades la dues empreses i la seva única activitat és el cobrament de lloguers i pagar les despeses que aquests produeixen.

  7. - Tant l'empresa "Components de fixació, S.L." com l'empresa "Manufactures Tècnica de Components, S.L." van acomiadar els seus treballadors al·legant raons objectives per a això, en l'actualitat, les empreses estan tancades i no tenen cap activitat.

  8. - L'empresa "Components de fixació, S.L." l'any 2001 va declarar unes pèrdues de 33.027,72 euros. En l'exercici fiscal del 2002, aquesta societat va declarar unes pèrdues de 16.764,19 euros.

    L'empresa "Manufactures Tècnica de Components, S.L." a 31-12-2002, tenia uns deutes a curt termini de 362.988,78 euros. La societat Patma, S.A. té uns fons propis de 79.329,74 euros.

  9. - Tots els treballadors, inclòs l'actor, tant de "Components de fixació, S.L." com de "Manufactures Tècnica de Components, S.L.", han rebut la indemnització legal que els corresponia per acomiadament objectiu d'acord amb l'article 52.1.c) i 53 de l'ET. Indemnitzacions que han estat sufragades amb càrrec al patrimoni personal del Sr. Bartolomé .

  10. - L'actor no exerceix ni ha exercit l'any anterior al seu acomiadament la condició de representant legal o sindical dels treballadors.

  11. - Es va intentar la conciliació administrativa prèvia.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte actora, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que desestimando la demanda formulada por D. Enrique , frente a la empresa COMPONENTS DE FIXACIÓ, S.L., MANUFACTURES TÈCNICA DE COMPONENTS, S.L., PATMA, S.A. y el Sr. Bartolomé , en reclamación por despido por causas objetivas ocurrido el día 28-02-2003, y declara que se ajusta a derecho, y por tanto procedente; y en consecuencia procede declarar la absolución de las empresas demandadas de todas y cada una de las pretensiones de la demanda; sin perjuicio de abonar al trabajador el importe de los salarios por incumplimiento del preaviso que le correspondan, si no se han satisfecho; interpone Recurso de Suplicación el demandante, que tiene por objeto la revisión de los hechos declarados probados y el examen de las infracciones de normas sustantivas o de la jurisprudencia; siendo impugnado por la empresa Components de Fixació S.L. y D. Bartolomé .

SEGUNDO

Al amparo del art. 191 b) de la Ley de Procedimiento Laboral , interesa el recurrente la revisión de los hechos declarados probados en el siguiente sentido:

  1. Que se modifique el hecho tercero , para concretar en el hecho que el ofrecimiento de la indemnización no se produjo hasta la recepción del burofax que obra a los folios 505-507, es decir en fecha 20.02.03; b) Que al hecho probado sexto se modifique en los términos que se señalan;...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • STSJ Comunidad de Madrid 1240, 31 de Enero de 2006
    • España
    • 31 Enero 2006
    ...Laboral denuncia la infracción de las doctrina jurisprudencial relativa al grupo de empresas y cita la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 6 de mayo de 2004 que a su vez se remite a diversas sentencias del Tribunal Supremo. Entiende en síntesis la recurrente que debie......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR