STSJ Cataluña 8729/2009, 26 de Noviembre de 2009

PonenteDANIEL MARTINEZ FONS
ECLIES:TSJCAT:2009:14084
Número de Recurso4306/2009
ProcedimientoRECURSO DE SUPLICACIóN
Número de Resolución8729/2009
Fecha de Resolución26 de Noviembre de 2009
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

JSP

ILMA. SRA. Mª DEL CARMEN QUESADA PÉREZ

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. DANIEL MARTÍNEZ FONS

En Barcelona a 26 de noviembre de 2009

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 8729/2009

En el recurso de suplicación interpuesto por Estudio Médico Especializado en Contracepción y Esterilidad, S.A. (EMECE) frente a la Sentencia del Juzgado Social 25 Barcelona de fecha 12 de marzo de 2009 dictada en el procedimiento Demandas nº 571/2008 y siendo recurrida Adoracion . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. DANIEL MARTÍNEZ FONS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 4 de julio de 2008 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 12 de marzo de 2009 que contenía el siguiente Fallo: " Estimo la demanda presentada per Adoracion en contra de ESTUDIO MEDICO ESPECIALIZADO EN CONTRACEPCION Y ESTERIDILIDAD S.A. (EMECE), en reclamació per acomiadament i declaro la IMPROCEDÈNCIA de l'acomiadament de la part actora produït amb efectes del dia 16.05.08 i condemno a l'empresa demandada a que obti entre readmetre la treballadora o abonar-li una indemnització de 93.628,12 euros (937,5 dies a raó de 99,87 euros) amb pagament en els dos casos de salaris de tramitació per valor del salari diari excepte els periodes de incapacitat temporal "

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

1r. La part demandant Adoracion ha prestat serveis percompte . de l'empresa demandada Estudio Médico Especializado en Contracepción y Esterilidád SA (en endavant EMECE), amb antiguitat des del

1.08.1987, efectuant tasques de gestió i coordinació del personal administratiu de neteja i de inferméria, ostentant en nomina la catégoria de' ATS 1, i percebent un salari mensual de 2.996,10 euros. No es ni ha estat representant dels treballadors (nomines) .

2n Per carta de data 15 05 08 l'empresa va notificar a la treballadora el seu acomiadament disciplinan amb efectes del dia 16 05 08 La carta consta en les Actuacioñêies dona per nepródulda (doc. núm. 2 de la demandada)

3r.- L'actora va ser detinguda el 26.11.07, va ingressar en la preso fins al 24.01. 08, i esta imputada en el procediment 3353/2006, que se segueix en el Jujtat de Instrucció núm. 33 de Barcelona. (documents demandada núm. 249 a 253) .

4t.- Al sortir de la preso la demandant es va personar a la clínica EMECE per intentar reincorporar-se al Iloc de treball. L'empresa Ii va concedir permis retribuït. (sense controversia)

5é.- A primers de desembre de 2007 el fill de l'administradora seguint les seves indicacions, Ii va entregar a la germana de l'actora 5.000 euros en qualitat de préstec a l'actora que Ii van ser posteriorment descomptats de la liquidació al cessar a l'empresa. (doc. 57,58 ¡ 60 bis de la demandada)

6é.- Des del 25,.01 .08 la treballadora esta en situació de baixa per incapacitat temporal derivada de malaltia comuna, que continuava en la data del judici. (sense controversia).

7é.- L'actora va signar un contracte de treball amb I'empresa Ginemedex S.A. pel període des del

1.05.87 al 31.10.87. Va ser donada d'alta a la Seguretat Social per l'empresa,.dernandada EMECE SA en data 12.01.88. No obstant això, l'actora sempre ha treballat a la clínica EMECE, al principi compatibilitznt àmb el seu treball d'auxiliar d'infermeria a l'Hospital deBellvitge. Ha estat la persona de confiança tant del Sr. Florencio corn de la Sra. Bernarda, encarregant-se del control del dia a dia de la clínica, coordinant i dirigint la feina del personal administratiu, del personal de neteja i de infermeria, realitzant les comandes de material etc... La demandant manté en l'actualitat una relació de confiança i amistat amb Don. Florencio . L'actora te la titulació de auxiliar de infermeria. (dóc. núm. 20, 25 i '26 i reconeixement de la demandant)

8é.- La Sra. Bernarda es socia majoritària ¡ administradora única de MECE. El Sr. Florencio es metge ginecóleg i director del grüp de clíniqúes Ginemedex-TCB.

La Sra. Bernarda i el Sr. Florencio han estãt units per una relació de col.laboració mútua i de arrendament de serveis, corn a minim des deprincipís deIs anys 90. En virtut d'aquesta relació la Sra. Bernarda des d'aquelles dates venia realitzant tasques de tipus burocratic i administratiu per al Sr Florencio i les seves cliniques Ambdós han compartit vincles societaris i responsabilitats en l'administració de varies societats, segons es detalla breument a continuació:

  1. Tots dos eren socis i administradors de la demandada EMECE S A, el Sr Florencio primer era l'administrador unic i després administrador solidan amb la Sra Bernarda, essent tambe el Director Medic de la clínica, fins que en data 4 10 05 va ser cessat en el carrec d'administrador, si be va continuar de director medic durant uns mesos més i quedant corn administradora unica de EMECE la Sra Bernarda . En l'actualitat la Sra Bernarda te una participado societaria en EMECE del 86% i el Sr. Florencio del 14 %. (doc. núm. 195, 196 i 102 de la demandada)

  2. Tots dos, el Sr Florencio i la Sra Bernarda, també eren socis i administradorsde GINEMEDEX S A A partir del 26 10 05 la Sra Bernarda va renunciar al d'administradora, mantenint un participacio del 6,25 % en la citada societat (reconeixement de Sra Bernarda )

9è.- La societat Ginemedex explota una clinica situada al carrer Dalmases, 61 baixos de Barcelona, en la que es realitzaven entre altres assistencies de ginecologia, interrupcions voluntaries d'embaras (avortaments) de mes de 12 setmanes de gestacio

10è. - La societat EMECE S.A. es titular de la clínica situada al carrer Angli núm 39 en la que entre altres assistencies de ginecologia, es realitzen interrupcions voluntàries d'embaràs fins a 12 setmanes de gestació. Els casos de pacients que acudien a la clínica EMECE gestants de més de 12 setmanes i/o amb malformacions del fetus o risc per a la mare, eren enviats habitualment a les clíniques Ginemedex i TCB, S.L. per ordre de la Sra. Bernarda .

En aquests casos a la clínica EMECE realitzaven les actuacions de preoperatori i de historia clínica de la pacient i els cobraven abans de la intervenció, essent la demandant la persona encarregada de cobrar i/o de controlar i custodiar els diners que pagaven aquestes pacients per les intervencions D'aquests imports EMECE rebia una quantitat per pacient aixi corn el Sr Florencio i els metges que realitzaven les intervencions, els quals cobraven per acte medic. L'actora realitzava els ingressos al cornpte corrent del Sr. Florencio ¡ deIs altres metges que ¡ntervenien. (reconeixement de l'actora, folis núm. 461 i següents; declaracions davant el Jutjat de lnstrucció 33 ¡ Auto 29.11.07 )

11é.- Les cliniques de Ginemedex ide EMECE estan ubicades a una distancia. menor de 500 metres una de l'altra. La clínica TCB esta ubicada al c/ Dalmases, 34 de Barcelona, la directora es la Sra. Virginia, esposa del Sr. Florencio i esta situada a uns 200 metres equidistant de cadascuna de les altres clíniques. (sense discrepancia)

12é.- Les relacions entre Florencio i la Sra. Bernarda que fins aleshores havien estat de estreta collaboraóió, van anar a maldades a partir de l'any 2006. Es van presentar querelles i demandes i'un contra l'altre, en concret elSr. Florencio -va presentar una querella contra Bernarda el maig de 2006 acusant-la de delicte societari, administració deslleial i fraudulenta, de estafa, falsedat en document i falsificació de signatura, d'apropiació indeguda, en relació amb Ia compra per la Sra. Bernarda de les accions de EMECE S.A. que fins aleshores eren propietat de la societat Holinver S.A., allegant el Sr. Florencio falsedat de la signatura d'acceptació de la transmissio de les accions dela clinica EMECE a la Sra Bernarda El Jutjat competent va dictar Auto de24.11.06 de sobreseIment provisional contra el quées va presentar recurs de reforma i subsidian d'apellació sense que consti resolució. (doc. de la demandada núm. 91 a 100, 103, 114, 117, 124)

13è.- La Sra. Bernarda també va presentar una querella i diverses demandes contra el Sr. Florencio reclamant elevades quantitats de diners. La relació va anar de mal a pitjor amb la presentació de les demandes i querelles creuades. A tall d'exemple, a causa de que a les portes del local de una clínica del Dr. Florencio apareix el nom comercial de "Clínica MC", l'any 2006 en dos ocasions la Sra. Bernarda es va dirigir al Sr. Florencio requerint-li que retirés la denominació comercial citada, perque provocava confusió ¡ perjudicava a EMECE S.A. per la similitud de la fonètica al pronunciar "MC" I "EMECE". (doc. de la demandada num. 62, 66, i de 171 245)

14é.- A partir de la les citades querelles i demandes de finals de 2006, la Sra. Bernarda va indicar verbalment a la demandant en presencia d'altres treballadores de la clínica EMECE ( Verónica i Encarna ) que no remetessin pacients a les cliniques del Dr. Virginia . Posteriorment va canviar de criteri a petició del personal de la clínica, autoritzant.a donar a les pacients de mes de 12 setmanes de gestació el telèfon de. les clíniques TCB i de Tutor, pero reiterant la prohibició de dirigir-les a Ginemedex.

15é.- L'actora va continuar actuant, com si no hagués rebut les citades instruccions, de l'administradora Sra. Bernarda i va continuar acompanyant gestants a la clínica Ginemedex S.A, citant-les en ocasions al carrer, durant la seva jornada en horari de treball. Altres...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 27 de Junio de 2017
    • España
    • 27 Junio 2017
    ...el segundo motivo, en relación con la interrupción de la prescripción, invoca de contraste la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 26 de noviembre de 2009 (Rec 4306/09 ), confirmatoria de la de instancia que declara la improcedencia del despido de la trabajadora, de 15......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR