STSJ Cataluña 11035, 2 de Diciembre de 2005

PonenteMIQUEL ANGEL FALGUERA BARO
ECLIES:TSJCAT:2005:11035
Número de Recurso6386/2005
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución11035
Fecha de Resolución 2 de Diciembre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL MDT IL·LMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY IL·LM. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL IL·LM. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

Barcelona, 2 de desembre de 2005 La Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats esmentats més amunt, EN NOM DEL REI ha dictat la següent SENTÈNCIA NÚM. 9368/2005 En el recurs de suplicació interposat per Unión Sindical Obrera de Cataluña a la sentència del Jutjat Social 32 Barcelona de data 2 de febrer de 2005 dictada en el procediment núm. 1/2005 en el qual s'ha recorregut contra la part Correos y Telégrafos, S.A.E. i -Ministerio Fiscal-, ha actuat com a ponent Il·lm. Sr. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

En data 03.01.05 va arribar al Jutjat Social esmentat una demanda sobre Tutela de drets fonamentals, en la qual l'actor al.lega els fets i fonaments de dret que va considerar procedents i acabava demanant que es dictés una sentència d'acord amb el que es demanava. Admesa la demanda a tràmit i celebrat el judici, es va dictar la sentència en data 2 de febrer de 2005 , que contenia la decisió següent:

"Que desestimando la demanda origen de las presentes actuaciones, promovida por SINDICATO, UNIÓN SINDICAL OBRERA DE CATALUNYA (USOC) contra la entidad CORREOS Y TELÉGRAFOS,S.A.E, con intervención del MINISTERIO FISCAL, sobre tutela del derecho fundamental de la libertad sindical y el derecho a la no discriminación, DEBO ABSOLVER y ABSUELVO a CORREOS Y TELÉGRAFOS, S.A.E, de las pretensiones declarativas y de condena frente a ellas ejercitadas en la presente demanda."

Segon

En aquesta sentència es declaren com a provats els fets següents:

PRIMERO

UNIÓ SINDICAL OBRERA DE CATALUNYA (USOC) es una sección sindical que tiene representación en el Comité de Empresa de Barcelona, de la empresa CORREOS Y TELÉGRAFOS, S.A.E., tras la celebración de las últimas elecciones sindicales en el año 2003. A dichas elecciones sindicales el Sindicato USOC se presentó en asociación con el SIPcte, obteniendo un total de 278 votos, lo que se tradujo en la obtención de 5 representantes, (documento n°1 de la actora, y n°2,3, y 4 de la demandada).

SEGUNDO

El Sindicato, UNIÓ SINDICAL OBRERA DE CATALUNYA (USOC), junto con SIPcte, remitió en fechas 10 de Diciembre de 2004 y 26 de Enero de 2005, sendas cartas al Director Territorial de Zona V en Barcelona de la empresa demandada, solicitándole que se permitiera en acceso de los sindicatos a la intranet de Correos y Telégrafos, cesando la actitud de discriminación continuada que entendían que existía por parte de la Dirección. Dichas peticiones ya las había efectuado, el sindicato, verbalmente a la dirección de la empresa, (documentos n°2 y 3 de la actora, y testifical practicada en juicio)

TERCERO

No se ha emitido contestación a las solicitudes de la demandante por parte de la empresa demandada CORREOS Y TELÉGRAFOS, S.A.E. (hecho no controvertido).

CUARTO

Ninguna central sindical con representación en la Jefatura Provincial de Barcelona dispone de acceso a intranet, (documento n°5 de la demandada y testifical practicada a instancias de la actora).

QUINTO

La empresa dispone de convenio colectivo propio, Convenio colectivo 2003-2004, publicado en el BOE n°38, de fecha 13 de Febrero de 2003.

Tercer

Contra aquesta sentència la part actora va interposar un recurs de suplicació, que va formalitzar dins del termini. Es va donar trasllat a la part contrària que el va impugnar. Es van elevar les actuacions a aquest Tribunal i es va formar aquest rotlle.

FONAMENTS DE DRET PRIMER.- El sindicat actor interposà en el seu moment demanda de tutela de drets fonamentals, denunciant la vulneració del seu dret a la llibertat sindical, atès que malgrat els requeriments efectuats, no se li reconeixia l'accés a l'intranet empresarial per tal d'informar als treballadors, pel que es sol·licitava que es declarés la nul·litat radical de la conducta de l'empresa, el cessament immediat de la dita conducta, es reconegués el dit dret i se'l indemnitzés per danys i perjudicis amb 1000 euros La sentència d'instància ha desestimat la dita pretensió, per considerar que no existeix obligació legal per part de l'empresa de dotar als sindicats dels dits medis o accés a la xarxa informàtica, atès que l' art. 8 LOLS no preveu aquesta possibilitat i tenint present que la resta de sindicats amb presència tampoc no gaudeix de l'esmentat dret Contra el dit pronunciament s'alça ara en suplicació el sindicat actor, a través d'un únic motiu que empara en allò previst en els articles 7 i 129 CE , 8, 15, 61 i 64 TRLET, el Conveni 135 de l'OIT i els arts. 6, 8 i 10 LOLS SEGON.- La determinació de si els sindicats poden tenir accés als nous medis electrònics per tal de difondre la seva informació, ha estat objecte d'un llarg debat doctrinal, com ho palesa l'oscil·lant doctrina de suplicació recaiguda en els darrers anys en la matèria. O, també, la pròpia doctrina cassacional que ha abordat l'esmentada qüestió. Probablement el conflicte més conegut en la matèria és que el finalitzà en via jurisdiccional en la STS de 26.11.2001 que, en un supòsit amb alguna similitud al que aquí analitzem determinà que "Ni la sentencia recurrida, ni el demandante, derivan el posible derecho del Sindicato a la utilización del servidor informático de la demandada, de una adquisición por el uso pacífico durante el período en que fue meramente tolerado, mientras no produjo trastornos en el funcionamiento de las comunicaciones internas de la empresa. Y, descartada la adquisición del derecho por el consentimiento de su ejercicio, es lo cierto que no hay norma jurídica alguna que conceda al Sindicato el derecho a utilizar los medios informáticos del Banco para realizar la comunicación con sus afiliados y con las Secciones sindicales. Como puso de relieve la sentencia que se recurre, la utilización del sistema que hoy se niega podrá ser objeto de negociación colectiva o acuerdo de cualquier tipo, pero, mientras no se obtenga, la utilización deberá ser expresamente consentida por la demandada. El artículo 8 de la Ley Orgánica de Libertad Sindical 11/1985 de 2 de agosto , consagra el derecho de los afiliados a recibir la información que les remita su sindicato, mas no establece que sea la empresa la que deba facilitar los medios materiales para llevarla a cabo"

És aquesta essencialment la doctrina que segueix la instància, en considerar que no existeix en el actual marc normatiu -sense perjudici d'una possible i desitjable modificació legislativa- una obligació actual de prestar els elements informàtics que són de la seva propietat per tal de que els sindicats informin als seus afiliats i als treballadors en general.

TERCER

Tanmateix, però, aquesta hermenèutica ha patit un essencial canvi d'orientació a partir de la recent Sentència del Tribunal Constitucional de 7 de novembre de passat .

La dita sentència reflexiona en els seus fonaments jurídics si la conducta empresarial que impedeix la remissió de correus electrònics als treballadors de la mercantil afectada, a través de la imposició de filtres on-line és contrària al dret a la llibertat sindical. A aquests efectes, el pronunciament ve a efectuar la tradicional reflexió introductòria sobre el contingut essencial i el contingut addicional de dita dret, indicant -amb cita dels antecedents de les SSTC 132/2000 i 269/2000 - que també són font de continguts de l'esmentat dret les decisions unilaterals de l'empresari. S'indica, no obstant això, que en aquest últim cas concorre una nota diferenciadora respecte al contingut addicional en sentit estricte: la possibilitat que l'empresari suprimeixi les millores o drets prèviament concedits, encara que aquesta supressió no està

exempta de limitacions constitucionals i de posterior control, encara sorgint de l'autonomia individual.

Després d'aquesta constatació, el TC es veu abocat en la seva lògica expositiva...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
3 sentencias
  • ATS, 29 de Abril de 2010
    • España
    • 29 Abril 2010
    ...de una indemnización. La sentencia de instancia desestimó la demanda, pronunciamiento revocado por la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 2 de diciembre de 2005 que declaró que la conducta de la demandada impeditiva del acceso a intranet para difundir información sind......
  • ATS, 19 de Abril de 2007
    • España
    • 19 Abril 2007
    ...por la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 2 de diciembre de 2005, en el recurso de suplicación número 6386/05, interpuesto por SINDICATO, UNION SINDICAL OBRERA DE CATALUÑA (OSOC), frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 32 de los de......
  • ATS, 1 de Diciembre de 2011
    • España
    • 1 Diciembre 2011
    ...empresa el uso del correo electrónico corporativo. Invoca la parte recurrente de contraste, la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, de 2 de diciembre de 2005 (Rec. 6386/2005 ), en la que consta que la UNIÓ SINDICAL OBRERA DE CATALUNYA (USOC), remitió 2 cartas al Director......
1 artículos doctrinales

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR