STSJ Cataluña 8436/2007, 29 de Noviembre de 2007

PonenteENRIQUE JIMENEZ-ASENJO GOMEZ
ECLIES:TSJCAT:2007:13620
Número de Recurso5917/2007
Número de Resolución8436/2007
Fecha de Resolución29 de Noviembre de 2007
EmisorSala de lo Social

SENTENCIA núm. 8436/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por T.V.E., S.A. y SDAD. MERCANTIL ESTATAL TELEVISIÓN ESPAÑOLA, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 3 de mayo de 2007 dictada en el procedimiento Demandas nº 865/2006 y siendo recurrido/a Ángel . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. ENRIQUE JÍMENEZ ASENJO GÓMEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 3 de mayo de 2007 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimar en part la demanda interposada per Ángel contra TELEVISIÓN ESPAÑOLA, SA en demanda en reconeixement de DRET, declarar que la seva relació amb la demandada es laboral i de caràcter fixa, que li és d'aplicació el conveni col·lectiu de la demandada, i que la data de la seva antiguitat, a tots els efectes, ha de ser la de 10.2.97, i condemnar la demandada a estar i passar per aquestes declaracions a tots els efectes."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- A partir del 10.2.97, l'actor i un company seu, reporter gràfic com ell, reberen l'encàrrec de la demandada de la cobertura gràfica de notícies de tota la província de Lleida, excepte la Seu d'Urgell. En raó d'això, constituïren la societat "Sala 3, Produccions Videogràfiques SL", a nom de la qual facturaren pels seus reportatges fins el 31.12.03 (folis 83 a 87).

  1. - Les condicions en les que, ja des d'aquell moment inicial, l'actor presta els seus serveis han estat les següents:

    - L'actor ha d'aportar el material necessari per la seva feina, ajustant-se a les exigències de qualitat indicades per la demandada: filmadores, trípode, micròfon, etc. Aquest material, tot i ser de la seva propietat, el guarda a la seu de la demandada a Lleida, de la que disposa de les claus.

    - La demandada li facilita el material fungible (cintes de filmació).

    - Els responsables dels serveis informatius indiquen a l'actor les notícies que ha de cobrir, la forma en que ha de fer-ho, així com el redactor o redactora que l'acompanyarà (el qual, habitualment, és empleat de la demandada en règim laboral).

    - Un cop coberta la notícia, ha d'anar a la seu de la demandada per tal de fer l'edició i muntatge de la notícia juntament amb el redactor. Les filmacions, siguin o no emeses, se les queda la demandada a tots els efectes.

    - Les despeses necessàries per aquesta cobertura de les notícies (quilometratge, peatges, parquing, etc.), avançades per l'actor, li són posteriorment rescabalades prèvia justificació. Els desplaçaments els fa l'actor amb el seu propi vehicle.

    - L'actor actua en tot moment acreditat per la demandada com a reporter propi, per la qual cosa li són facilitades les necessàries acreditacions (folis 202 a 205).

    - No te especificat un horari fix, però ha de garantir de manera permanent (set dies a la setmana, 24 hores diàries) el cobriment de qualsevol notícia que es produeixi per mitjà de dos reporters. En raó d'això, tret de l'època inicial en la que ho cobria amb el seu soci, l'actor ha tingut sempre un reporter contractat en règim laboral per ell, situació que persisteix a l'actualitat.

    Dels 13 o 14 reporters gràfics adscrits al centre de San Cugat, del que depèn la Delegació de Lleida, tots estan en règim de relació laboral. El desenvolupament de les seves funcions i la seva incardinació organitzativa és la mateixa que l'actor. La diferència rau en l'horari i la retribució fixa.

  2. - La retribució que percep l'actor pels seus serveis respon a un càlcul estimatiu del temps invertit en el cobriment de les notícies. L'actor remet a la demandada els comunicats de treball, amb especificació del temps invertit i de les despeses. Els departaments de comptabilitat i de compres de la demandada els supervisen i, un cop comprovats i autoritzats, remeten a l'actor, cada mes, una "orden de pedido" amb l'especificació de tots els reportatges coberts i de la seva retribució, en base a la qual l'actor ha de confeccionar les seves factures (folis 89 a 186).

  3. - L'import de la total facturació per l'any 2006 fou de 74.930,80 euros.

  4. - La facturació, fins el 31.12.03, es feu a nom de la societat ja referida. A partir del 1.1.04 a nom de l'actor (folis 83 a 186).

  5. - En data 27.7.06 la direcció de la demandada i els sindicats majoritaris a la mateixa arribaren a un acord, titulat "Criterios básicos para el desarrollo del apartado 7.f. del "Acuerdo para la constitución de la Corporación RTVE", que estabeix el següent (folis 190-191):

    "La relación de personas que sean susceptibles de su integración en la Corporación, a través del procedimiento contemplado en el apartado 3.B del presente acuerdo, deberán cumplir los requisitos indicados:

    (...)I.B: Contratos de carácter indefinido con resolución judicial favorable a la fecha de la firma de este documento, así como aquellos procedimientos judiciales pendientes, que iniciados con fecha anterior al presente acuerdo, obtengan resolución judicial declarativa de derechos favorable".

  6. - Valentín , que fins el 1.1.07 prestava els seus serveis com a reporter gràfic en condicions semblants a les del actor a la zona de Tarragona, formalment com autònom (i també amb un empleat propi per donar cobertura les 24 hores al dia) fou integrat per la demandada en règim laboral a partir de...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
1 sentencias
  • ATS, 4 de Diciembre de 2008
    • España
    • 4 Diciembre 2008
    ...la Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de fecha 29 de noviembre de 2007, en el recurso de suplicación número 5917/2007, interpuesto por TELEVISIÓN ESPAÑOLA S.A., frente a la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social nº 33 de los de Barcelona de fecha 3 de may......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR