STSJ Cataluña 5344/2002, 19 de Julio de 2002

PonenteJOSE QUETCUTI MIGUEL
Número de Recurso9419/2001
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución5344/2002
Fecha de Resolución19 de Julio de 2002
EmisorSala de lo Social

D. JOSÉ QUETCUTI MIGUELD. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOSDª. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL

Rollo núm. 9419/2001

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

SALA SOCIAL

F.S.

ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL

ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS

ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL

------------------------------------------

En Barcelona a 19 de julio de 2002

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A Nº 5344/2002

En el recurso de suplicación interpuesto por Franco frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Reus de fecha 21 de setiembre de 2001 dictada en el procedimiento nº 162/2001 y siendo recurrido/a fundacio per a la universitat oberta de catalunya y universitat oberta de catalunya. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 7 de junio de 2001 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contracto trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 21 de setiembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimada la demanda interposada per Franco , contra Fundació per a la Universitat Oberta Catalunya i Universitat Oberta de Catalunya sobre reconeixement de dret, he de declarar i declaro la inexistència de relació laboral entre els contendents. Absolc de tal petició les demandades.".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.La Universitat Oberta de Catalunya, creada per Llei 3/1995 per iniciativa del Govern de la Generalitat, es regeix per normes d'organització i funcionament aprovades pel Patronat de la Fundació, que la Generalitat ha de ratificar. És una universitat no presencial, orientada a oferir la màxima qualitat docent mitjançant l'aplicació de models pedagògics innovadors i l'ús de tecnologies multimèdia i interactives, a través del Campus Virtual, espai de comunicació i transmissió de coneixements.

Disposa de centres de suport a Catalunya; materials didàctics; desenvolupa l'acció docent per mitjà de consultors i tutors; realitza trobades presencials; ofereix un espai de relació social entre els/les estudiants a través de l'entorn Campus Virtual; du a terme una avaluació continuada i disposa d'una biblioteca virtual, La personalitat jurídica,l'exerceix la Fundació (documental de la demandada, en el seu ram de prova, particularment, doc. 46 i 47; confessió de la demandada i testifical dela Sra. Carlos Manuel ).

Segon

L'acció docent es realitza per part de consultors i de tutors. La Universitat disposa de professorat propi i de personal docent col.laborador, per actuar com a consultor o tutor dels estudiants. La selecció és permitjà d'un procés pública (documental de la demandada; testifical de Sra. Carlos Manuel ).

Tercer

Els estudiants tenen un tutor que els guia al llarg dels estudis i un consultor per a cada assignatura (de la documental de la demandada). El nombre i la distribució percentual de consultors i tutors es detallen els documents de 27 a 31 de la demandada, que es donen per reproduïts i provats.

Quart

Les parts van subscriure, en data 1.9.1999, un contracte pel qual l'actor, com a consultor extern, prestaria els seus serveis realitzant tasques de consultoria de l'assignatura multimèdia i comunicació.

En el contracte, l'exemplar del qual consta com a document 1 de la demandada, i també en el ram de prova de la part actora, que es dóna íntegrament per reproduït i provat, s'estableix que l'actor aportaria l'organització i els mitjans necessaris; que hauria de conèixer els plans d'estudi i assistiria a les reunions de formació estrictament necessàries; que el servei es realitzés personalment i sota la responsabilitat del professional; que ha d'actuar amb total autonomia i sense subjecció a l'àmbit organitzatiu de la Universitat, ha d'ordenar la seva prestació i el temps dedicar a aquesta segons els seus criteris professionals, i ha de posar al servei de l'activitat la totalitat dels mitjans necesaris; la universitat facilitaria la connexió telefònica mitjançant l'establiment d'un sistema de connexió específic; i que se'l retribuirà conforme als honoraris del contracte sense aplicar IVA i que la Universitat aplicarà la rentenció de l'IRPF.

El contracte es va iniciar l'1.9.11 fins al 29.2.2000. Les parts se sotmetien als jutjats civils de Barcelona. En data 1.3.2000, subscriuen un altre contracte en els mateixos termes, amb efectes des de l'1.3.2000 fins al 31.7.2000 (doc. 4 de la demandada). En 4.3.2000, se subscriu un contracte en els mateixos termes per al curs Starting Workshop, pel peíode de 15.3.2000 a 15.4.2000 (doc. 7 de la demandada). En 1.9.2000,subscriuen un contracte en els mateixos termes que els anteriors per a l'assignatura multimèdia i comunicació, des de l'1.9.2000 fins al 28.2.2001 (doc. 8 demandada i 63 de l'actora), i un altre en 1.3.2001 fins al 31.7.2001 (doc. 10 de la demandada i 42 de l'actora).

Cinquè

En data 31.7.2001, se li comunica l'acabament del curs 2000/2001 (doc. 3 de la demandada).

Sisè

Es va establir en el cotnracte un mòdul d'honoraris per semestre. Per a la primera assignatura, 150.000 pessetes, per a les següents, 50.000. El nombre d'alumnes assignats era de 76 i el nombre de crèdits de l'assignatura, 4. La Universitat ha abonar a l'actor els honoraris que figuren en els documents de 12 a 25 i de 122 a 128 de la demandada i de 24 a 26 i 30 de l'actora, que es donen per reproduïts.

Setè

A la Universitat Oberta de Catalunya hi ha 60 consultors de la mateixa assignatura que ha contractat l'actor (confessió del representant de la Fundació).

Vuitè

L'actor ha tingut assignats 67 estudiants enel primer semestre de 1999, 73 en el segon semestre, 77 en el primer semestre de 2000 i 68 en el segon semestre (doc.129 de la demandada i relacions en el ram de prova de la part actora).

Novè

El consultor és un professional en actiu, aliè a la Universitat, l'activitat del qual (a temps parcial; l'actor reconeix en la demanda que té una altra activitat) consisteix a contestar i resoldre les consultes plantejades pels estudiants.

Hi ha professors propis que actuen com a responsables d'àrea.També, hi ha un director de cada estudi. Els professors propis realitzen activitats d'investigació i elaboren les pautes del continguts; elaboren el pla docent i proposen la temporització de dates d'exàmens i, igualment, proporcionen suport als consultors en la seva relació amb els alumnes.

L'objectiu de l'assignatura impartida per l'actor és familiaritzar els estudiants amb l'entorn visual de la Universitat, el domini de les eines informàtiques i les estratègies de recerca d'informació a Internet. Cada consultor té encomanat un grup d'alumnes que disposen d'una aula virtual. Dins de cada aula ha ha dos espais, el fòrum i el tauler del professor. El consultor envia missatges al tauler, en els quals marca els objectius de l'assignatura, fixa els terminis de lliurament dels treballs o les activitats establertes en el Pla Docent.

El fòrum és un espai destinat a afavorir la intercomunicació. A l'aula accedeixen els estudiants i els consultors assignats. Els responsables d'àrea, si ho creuen oportú, realitzen comentaris o recomanacions a l'actuació del consultor. Hi ha un fòrum de consultors. Hi ha una bústia personal entre consultor i estudiants a la qual no té accés la Universitat. La relació entre alumne i consultor ésconfidencial (de la documental aportada per la Universitat, de la confessió del seu representant i de la testifical de Sra. Carlos Manuel ).

Desè

Les tasques del consultor són les següents: redacció del missatge de presentació del Pla Docent per donar una idea global de l'assignatura; presentació dels diferents espais de l'aula amb proposta d'activitats; seguiment dels estudiants i tramesa de missatges; elaboració dels enunciats de les trucades pràctiques d'avaluació continuada i de l'examen virtual amb l'equip de consultors; resolució de dubtes plantejades, correcció; reunions de coordinació; assistència a dues reunions per semestre amb els estudiants, denominades: "Trobada presencial i reunió de síntesi", per explicar als estudiants el funcionament de l'assignatura i aclarir els dubtes amb vista a la realització del treball final de l'assignatura; participació en l'elaboració de les preguntes de l'examen virtual; vigilància, un dia, dels exàmens presencials; correcció iavaluació d'un nombre d'exàmens assignats, i avaluació final dels estudiants.

El consultor realitza activitats repetitives i tramet missatges del mateix caràcter si repeteix el contracte ( de les al.legacions de la demanda, matisades en relació amb la documental de la part actora, la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR