STSJ Cataluña , 6 de Mayo de 2004

PonenteLUIS JOSE ESCUDERO ALONSO
ECLIES:TSJCAT:2004:5754
Número de Recurso7085/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 6 de Mayo de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL MIF ILMO. SR. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ ILMO. SR. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMO. SR. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO En Barcelona a 6 de mayo de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 3588/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por INSTITUTO NACIONAL DE LA SEGURIDAD SOCIAL frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social nº. 4 de los de Barcelona de fecha 23 de mayo de 2.003 dictada en el procedimiento nº. 28/2003 y siendo recurrido Pedro Jesús . Ha actuado como Ponente el Ilmo.

Sr. LUIS JOSÉ ESCUDERO ALONSO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16 de enero de 2.003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Seguridad Social en general, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 23 de mayo de 2.003 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo la demanda formulada per Pedro Jesús , i reconec el dret del seu company Jesús Manuel a ostentar la condició de beneficiari de l'assistència sanitària de la qual és titular el demandant, així com a ser inclós a la seva targeta de la Seguretat Social, i condemno l'INSS a atenir-se aquesta declaració i donar efectivitat a tots els drets inherents a l'esmentada assistència sanitària."

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. El demandant, Pedro Jesús , amb DNI n. NUM000 . va sol.licitar davant l'INSS el reconeixement a favor de la seva parella estable, Jesús Manuel , del dret a la prestació d'assistència sanitària i la inclusió com beneficiari a la seva targeta de la Seguretat Social.

  2. Per resolució de l'INSS de 30.8.2002, es va denegar el reconeixement de la condició de beneficiari a la parella de l'actor, per entendre que tractant-se d'una parella del mateix sexe no existeix cap institució jurídica comparable al matrimoni i no és d'aplicació la norma que permet reconèixer el dret a favor de qui, sense ser cònjuge, conviu maritalment amb el titular del dret.

    Formulada reclamació prèvia, va ser desestimada per silenci administratiu.

  3. El document n. 4 de la part actora acredita que en data 23.4.2001, l'actor i el seu company van causar alta com residents al domicili de c. DIRECCION000 , NUM001 de Barcelona; així mateix, en data 30.4.2001 va fer la seva inscripció al Registre d'Unions Civils de l'Ajuntament de Barcelona, tal com és de veure a la certificació aportada com document n. 5.

  4. El document n. 7 de l'actora acredita que en data 19.6.2001, els dos membres de la parella va comparèixer davant Notari per dur a terme la declaració d'unió estable, d'acord amb la Llei 10/98 d'Unions Estables del Parlament de Catalunya, i van establir el règim aplicable a la seva relació respecte règim econòmic de la convivència, extinció de l'unió en vida, extinció per mort i regulació del nomenament recíproc de tutors, en cas d'incapacitat de qualsevol d'ells.

  5. També per via notarial, en data 23.10.01, el demandant va efectuar el corresponent "compromís d'invitació", fent-se càrrec d'assumir totes les despeses que l'estada del Sr. Jesús Manuel comporti, donada la seva condició d'estudiant, es responsabilitza de la seva manutenció, allotjament i assistència sanitària, així com de què no desenvolupi cap feina retribuïda al nostre país, afegint que en els últims sis mesos no havia fet cap compromís d'aquest tipus i que contra amb els recursos econòmics necessaris per fer front a les responsabilitats que asumeix.

  6. El Sr. Jesús Manuel disposa, per raó de la seva relació com parella estable de l'actor, del carnet de familiar d'empleat de FGC segons consta a la documental aportada.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Por el demandado Instituto Nacional de la Seguridad Social (INSS) se interpone recurso de suplicación contra la sentencia dictada por el Juzgado de lo Social que, estimando la pretensión del trabajador demandante, reconoció a favor de su pareja estable de su mismo sexo con la que convivía, el derecho a la prestación de asistencia sanitaria y su inclusión como beneficiario en su tarjeta de la Seguridad Social. El presente recurso de suplicación ha sido impugnado por el demandante que pide la confirmación de la sentencia recurrida y la condena en costas del recurrente.

SEGUNDO

Como únicos motivos de recurso formulados al amparo de lo dispuesto en el apartado c)

del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral , por el INSS recurrente se...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR