STSJ Cataluña , 30 de Julio de 2003

PonenteFRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS
ECLIES:TSJCAT:2003:9062
Número de Recurso3351/2003
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución30 de Julio de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 3351/2003 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL gg ILMO. SR. D. JOSÉ QUETCUTI MIGUEL ILMO. SR. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS ILMA. SRA. Dª. ROSA MARIA VIROLÉS PIÑOL En Barcelona a 30 de julio de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 5269/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO, S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº4 Barcelona de fecha 11 de noviembre de 2002 dictada en el procedimiento nº 912/2002 y siendo recurrido C.G.T., Pedro Francisco , MINISTERIO FISCAL, C.C.O.O. y U.G.T.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. FRANCISCO JAVIER SANZ MARCOS.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 21 de octubre de 2002 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Tutela de derechos fundamentales, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma.

Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 11 de noviembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda formulada per Pedro Francisco , a la qual s'han adherit C.G.T. i U.G.T., i declaro que l'actuació portada a terme pel demandant BANCO SANTANDER CENTRAL HISPANO S.A., és vulneradora del dret de llibertat sindical i del dret d'igualtat, condemnant a l'esmentada empresa a atenir-se a aquesta declaració i a reubicar al Sr. Pedro Francisco al centre de treball de Passeig de Gràcia nº 5 de

Barcelona, així com a fer pagament al demandant d'una indemnització de 1000 euros per perjudicis, amb l'obligació d'atenir-se a aquesta declaració el sindicat CC.OO.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1.- El demandant, Pedro Francisco , va començar la prestació de serveis per compte i ordre del Banc Hispano Americano, amb data 1.12.1978, amb categoria professional de Ad. Nivell IX i salari de 77,453 euros diaris.

2.- Des de 1986 va iniciar la seva activitat sindical al si de l'empresa, llavors Banco Hispano Americano S.A., i des d'aquella data ha ostentat sempre càrrecs dins de la representació unitària dels treballadors, amb la condició de membre del comité d'empresa de la seu principal, ubicada al Passeig de Gràcia 38 de Barcelona.

A més a més, l'actor ostenta el càrrec de responsable jurídic de la Junta de Banca de Catalunya, i responsable jurídic de la secció sindical de CGT de Catalunya a l'entitat bancària demandada.

3.- Quan es va produir la fusió del Banc Hispano Américano i Banc de Santander, la seu de Psseig de Gràcia 38 de Barcelona, es va mantenir com seu central de la nova entitat Banco Santander Central Hispano S.A. 4.- A l'esmentada seu central hi havia, a més de l'oficina bancaria 329, diverses unitats territorials de direcció, la unitat de Banca corporativa, l'oficina d'empreses, la unitat de presupostos i control de gestió, la unitat de recuperacions, la unitat de recuperacions, la unitat d'institucions, la unitat de marketing, la unitat territorial d'assoserament jurídic, la Direcció Territorial, el departament de desenvolupament d'aplicacions, el centre d'atenció a l'usuari, la direcció territorial de riscos, la unitat d'análisi d'empresas i la unitat de decisions i operacions, amb una plantilla que va arribar a tenir gairabé 1000 treballadors.

5.- El demandant prestava els seus serveis al departament de control de cotitzacions, donada la condició d'entitat co.laboradora de la Seguretat Social de l'entitat demandada, però quan aquest servei es va externalitzar, a l'actor l'asignen funcions residuals, d'arxiu i similars.

6.- En el deparatament de control de cotitzacions i havia nou membres del comitè d'empresa, raó per la qual, segons ha acreditat la prova testifical, era conegut dins de l'entitat com "el comitè".

7.- El comitè d'empresa de la seu central està composat per 4 memebres de CCOO, 4 de CGT, 4 d'UGT i 1 d'una altra central.

8.- El demandant, per raó de la representació que ostenta, té un crèdit horari de 80 hores/mes, computades trimestralment, amb un total de 960 hores a l'any, una mica més del 50% de la jornada anual ordinària.

9.- Per part del Banc demandat s'ha prés la decisió de tancar la seu de Passeig de Gràcia nº 38 i ubicar la seu central al Passeig de Gràcia nº 5 de Barcelona, i per aquest motiu actualment només resten al nº 38 la unitat de banca corporativa, el centre d'atenció a l'usuari, la direcció territorial de riscos, la unitat d'análisi d'empreses i la unitat de decisions i operacions, unitats totes aquestes que es preveu reubicar enel World Trade Center de Barcelona, a on passarien uns 161 treballadors, i la unitat de Banca corporativa es traslladaria, amb 56 treballadors, aproximadament, al Passeig de Gràcia nº 5, nova seu central.

10.- Actualment, a l'edifici de Passeig de Gràcia nº 38 resten uns 233 treballadors.

11.- En data 27.5.02, es va subscriure un acord entre els sindicats CCOO, UGT, CIG, i ELA, per a la realització de les eleccions sindicals a totes les entitats del sector de banca, el calendari de les quals, s'aporta com document nº 1 amb la demanda, i preveu que eldia 15 de novembre d'enguany es constituiran les mesas electorals i del 16 al 20 l'exposició de llistats provisionals d'electors i presentació de reclamacions.

12.- En la primera setmana de novembre l'empresa demandada havia d'entrgar el cens electoral, sense que existeixi constància de que ho hagi complert.

13.- En data 17.10.02 l'empresa va comunicar per escrit a l'actor que, com a conseqüència de la reorganització i distribució dels diferents departament i unitats de l'edifici de Passeig de Gràcia 38, que desapareix com centre de treball, l'oficina 320, a la qual figura adscrit, passa a ubicar-se a Passeig de

Gracia 48, com una oficina més de la xarxa. S'afegeix que, per necessitats organitzatives s'ha de redimensionar la plantilla de la seva oficina en aquesta nova ubicació, raó per la qual des de 21.10.02 passarà a prestar serveis a l'oficina 2354 del carrer Pere IV 161, encara que mentre continui existint el seu antic centre de treball, i sense perjudici de les possibilitats de revocació del seu mandat, legalment previstes, mantindrà la condició de membre del comité d'empresa d'aquell centre de Passeig de Gràcia nº 38.

14.- Segons ha acreditat la prova testifical, així com les al.legacions dels sindicats compareguts com parts interesades, es habitual que poc abans de les eleccions sindicals, alguns sindicats sol.licitin el trasllat d'algun treballador d'una a una altra oficina, als efectes de poder completar les llistes sindicals, que es fan per oficines o per cómput provincial, es a dir, per demarcacions electorals.

15.- En compliment d'aquest costum, consta acreditar que per part del sindicat UGT es va demanar a l'empresa que el delegat Felipe , adscrit a Passeig de Gràcia 38, fos traslladat a l'oficina de Banc Office, i així ho ha Banc. Igualment, en el cas del delegat de CCOO, Sr. Carlos Jesús , que prestava serveis a una oficina de Sabadell, el sindicat va demanar que fos traslladat a Barcelona, i el Banc l'ha destinat a Passeig de Gràcia 38, per passar després a World Trade Center Moll de Barcelona.

16.- Segons consta al document nº 5 de la part actora, el Sr. Pedro Francisco va demanar, en data 2.10.02, el trasllat a Passeig de Gràcia nº 5, com a conseqüència del tancament del seu centre de treball i pel trasllat d¡un considerable nombre de treballadors a l'esmentat centre de Passeig de Gràcia 5, per tal de mantenir laproporció entre treballadors i delegats, afegint que no era de rebut que l'aprtessin dels seus electors i es privés a aquests de la possibilitat de que els segueixi representant.

17.- El dia 10.10.02 l'empresa va rebre el preavís de realització d'eleccions per a representants dels treballadors, i el dia 17 és quan es comunica a l'actor el trasllat a l'oficina de Pere IV. 18.- Segons consta al document 1 de l'empresa dels representants que hi havia a Passeig de Gràcia 38, Marcos ha estat traslladat a Passeig de Gràcia nº 48, Abelardo a l'oficina de Rambla Catalunya, el Sr. Pedro Francisco a Pere IV, Felipe a Backoffice de l'Hospitalet, amb posterior reubicació prevista al World Trade Center, Tomás a Passeig de Gràcia 5, igual que María Teresa .

19.- L'oficina de Pere IV a la qual es trallada a l'actor, no tenía cap vacant, i comptava amb una plantilla de 9 persones, per la qual cosa, en el cas de que el demandant resultés elegit per aquest centre, s'integraria en el comité provincial, al qual s'incorporan tots els centres amb menys de 50 treballadors.

20.- L'actor demana la seva incorporació al Passeig de Gràcia nº 5 per poder participar a les eleccions de la seu central, a la qual...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR