STSJ Cataluña 11133, 2 de Diciembre de 2005

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2005:11133
Número de Recurso8842/2004
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución11133
Fecha de Resolución 2 de Diciembre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG :

MT ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 2 de diciembre de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 9407/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Servei Catala de la Salut frente a la Sentencia del Juzgado Social 3 Girona de fecha 14 de junio de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 263/2004 y siendo recurrido/a Maite . Ha actuado como Ponente elIlmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 15-4-2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reintegro gastos médicos, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 14 de junio de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

"Estimo la demanda formulada per Maite , i en conseqüència, condemno el SERVEI CATALÀ DE LA SALUT a que reintegri a l'actora la suma de 28.700,37 euros, quantitat que va haver d'abonar pel tractament contra el càncer que va rebre en un centre privat".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. L'actora va néixer el 6.09.33, aquesta afiliada a la Seguretat Social, amb el núm. NUM000 , i és pensionista.

SEGON

EI 15 de juny de 2002 va ser intervinguda mitjançant exèresi de dues pigues de la planta del peu dret (taló), i es va establir el diagnòstic anatomopatològic de melanoma lentiginós acral, Clarklll i Bresloww 1,9 mm. EI 14.08.02, es va realitzar una ampliació dels marges i exèresi del gangli sentinella, que van ser normals. EI dia 21.06.03, es va realitzar una ressonància magnètica nuclear del peu, i es va apreciar recidives del melanoma, i se li va recomanar l'amputació del peu, encara que se li va proposar un altre tractament alternatiu amb perfusió amb Melfan i TNF, per intentar preservar l'extremitat i evitar les seqüeles de l'amputació. (foli 9,34,35)

TERCER

Aquest tractament no s'imparteix als serveis públics, per la qual cosa l'actora va ser tramesa a l'hospital San Jaime de Alicante. Va tenir la primera visita el dia 25.07.03, i se la va considerar apta per sotmetre's a la perfusió amb Melfan i TNF. L'actora va ingressar en aquest centre privat el dia 17.08.2003, i va rebre tractament el dia 18.08.03, amb un resultat satisfactori. (fet no controvertit)

QUART

EI dia 11.08.03 va sol, licitar als serveis sanitaris públics que li abonin el tractament que encara no havia rebut. EI 14.08.2003, el Dr. Carlos Antonio , de l'hospital Universitari Clínic, va emetre un informe en què s'indica que dels tractaments possibles, el més adequat, és la perfusió, encara que recorda que l'esmentat tractament no es pot donar en aquest centre, per la qual' cosa s'ha d'acudir a un centre privat. (foli 62).

!

CINQUÈ

EI dia 20.08.03, i el 25.08.03 el Servei Català de la Salut, Regió Sanitària de Girona, va sol'licitar diversos informes, sobre el tractament sol'licitat. (folis 63 i 68). Amb data 28.08.03, l'ICO (Institut Català d'Oncologia) va emetre un informe en el qual s'indicava que el tractament sol' licitat és un tractament clarament experimental que hauria de realitzar-se únicament en el context d'un assaig clínic, no existint evidència científica per poder ser considerat un tractament estàndard. (foli 72). EI Dr. Carlos Antonio , amb data 1.09.03, va emetre un nou informe, en què indicava que la proposta de tractament va ser consensuada per un equip multidisciplinar (Comitè de melanomes), i que si no ho havien realitzat ells, era perquè no comptaven amb el TNF. EI Dr. Jesús , de l'Agencia de Evaluación de Tecnología e Investigación Medicas, afirma que el TNF està aprovat per l'European Medicine Evaluatión Agency, des de l'any 1999 en ús combinat amb el Melfalán amb sarcoma de parts toves de extremitats localment avançades o no resecables en grau 11 i III. Demostrant-se que el 70% del candidats tractats havien pogut evitar l'amputació de l'extremitat afectada. AI seu torn va indicar que és una opció vàlida ampliament acceptada en l'entorn sanitari occidental i el nord americà. (foli 78). A Espanya, el TNF està entre les especialitats farmacèutiques aprovades per l'Agencia Española del Medicamento d'ús hospitalari des del mes de setembre de 1999 i es'

comercialitzava per a la denominació comercial Beromun (foli 79).

SISÈ

La Comisión de Asistencia Sanitaria va decidir per resolució del dia 28.08.03, denegar el tractament sol'licitat sobre la base que el TNF s'inclou únicament per a tractaments de .sarcomes de teixits tous, i que considera que no hi ha suficient evidència científica sobre la utilitat terapèutica del tractament amb hipertèrmia d'extremitat aïllada en el melanoma -foli 70

SETÈ

EI dia 5.11.2003, l'actora va presentar sol'licitud al Servei Català de la Salut, pel qual reclamava el reintegrament de despeses mèdiques, amb la suma de 25.789,77 euros. Aquesta sol'licitud li va ser denegada per resolució del dia 17.12.2003, a l'entendre el Servei Català de Salut que la petició no complia amb els requisits que exigeixen els articles 2 i 3 a i b, i l'article 5.3 del Reial Decret 63/1995 , de 20 de gener. (fet no discutit)

VUITÈ

EI tractament amb perfusió amb Melfalán i TNF, segons la literatura mèdica més recent - folis 18 al(en) 29- té un índex de resposta positives superior al 90%, encara que no s'ha demostrat que augmenti la supervivència del pacient, però si evita l'amputació de l'extremitat afectada, i redueix les seqüeles que se'n deriven, el que sens dubte millora notablement la seva qualitat de vida (foli 9, 138 al(en) 145, i pericial de la Doctora Lorenza)

NOVÈ

EI tractament amb perfusió és cobert pel sistema públic de les Comunitats d'Andalusia, i

Extremadura. (pericial de Doña Lorenza)

DÈCIM.- Les despeses que fins a la data del judici ha hagut d'abonar l'actora ique reclama al Servei Català de la Salut ascendeix a la suma de 28.700,37 euros.(fet no discutit)

ONZÈ

S'ha exhaurit la via administrativa".

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la Sentencia de instancia que estimó la demanda formulada por Maite en reclamación de reintegro de gastos médicos interpone Recurso de Suplicación el Institut Català de la Salut que articula en base a dos motivos y que ha sido impugnado de contrario.

Concretamente, el primero de ellos, al amparo del apartado b) del artículo 191 del texto refundido de la Ley de Procedimiento Laboral postula la revisión de los hechos declarados probados segundo, tercero, cuarto, octavo, noveno y décimo de la sentencia, según se expone a continuación:

  1. en cuanto al hecho probado segundo se propone su sustitución por otro que diga: "El dia 15 de juny de 2002 va ser intervinguda mitjançant exèresi de dues pigues de la planta del peu dret (taló), i es va establir el diagnòstic anatomopatològic de melanoma lentiginós acral, Clarklll i Bresloww 1,9 mm. El 14.08.02 es va realitzar una ampliació dels marges i exéresi del gangli sentinella, que van ser normals. El dia 21.06.03 es va realitzar una ressonància magnètica nuclear del peu on es va apreciar recidives del melanoma. Donat que l'afecció profunda de la recidiva, el tractament quirúrgic comportava l'amputació, es va valorar la possibilitat de realitzar un tractament amb perfusiò amb Melfan i TNF amb la intenció de preservar l'extremitat i evitar seqüeles de l'amputació".

  2. Respecto del hecho tercero postula el siguiente redactado: "Aquest tractament no s'imparteix als serveis públics i per informació de caràcter privat, la part demandant va...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR