STSJ Cataluña 8104, 15 de Septiembre de 2005

PonenteMIGUEL ANGEL SANCHEZ BURRIEL
ECLIES:TSJCAT:2005:8104
Número de Recurso3878/2005
ProcedimientoSOCIAL
Número de Resolución8104
Fecha de Resolución15 de Septiembre de 2005
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA CATALUNYA SALA SOCIAL NIG : 17079 - 44 - 4 - 2004 - 0000288 GA ILMA. SRA. ÁNGELES VIVAS LARRUY ILMO. SR. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

En Barcelona a 15 de septiembre de 2005 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 6927/2005 En el recurso de suplicación interpuesto por Especialitats Costa S.L. y ESPECIALITATS COHI, S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 27 de enero de 2005 dictada en el procedimiento Demandas nº 637/2004 y siendo recurrido/a Valentín . Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. MIGUEL ÁNGEL SÁNCHEZ BURRIEL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 1 de octubre de 2004 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Despido disciplinari, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de enero de 2005 que contenía el siguiente Fallo:

Estimo la demanda que origina aquestes actuacions, declaro improcedent l'acomiadament PER MOTIUS DE MANERA/FONS de l'actor ocorregut el 20 d'agost de 2004, i condemno l'empresa ESPECIALITATS COHI S.L. a acatar aquesta declaració i a que en la seva opció, que haurà`d'exercitar en el terme dels cinc dies següents a la notificació d'aquesta resolució i per mediació de aquest Jutjat, readmeti Valentín en les mateixes condicions que regien amb anterioritat a l'acomiadament, o bé l'indemnitzi amb 6.635,74 euros. S'entén que de no efectuar aquesta opció és procedent la readmissió, i amb abonament en el dos casos dels salaris deixats de percebre de que l'acomiadament va tenir lloc fins a la notificació d'aquesta sentència, a raó d'un salari diari de 52,95 euros.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER.- L'actor Valentín ha prestat el seus serveis per a les empreses demandades Especialitats Costa S.L. i Especialitats Cohi S.L. de la forma que s'indica: en la categoria d'encarregat de compres, amb una antiguitat des de 20 de juny de 2000, percep un salari mensual de 1610,63 euros en còmput anual.

L'actor ha treballat des del 8/9/04 al 5/11/04 cobrant un salari de 38 euros/dia en còmput anual.

(incontrovertit).

SEGON

Entre les empreses ESPECIALITATS COSTAS S.L. i ESPECIALITATS COHI S.L., existeix unitat empresarial, aquest extrem és acceptat pel lletrat de les dues entitats a l'acte de la vista.

TERCER

El dia 20 d'agost de 2004 l'empresa li notifica el seu acomiadament disciplinari amb efectes d'aquest dia, al.lega una disminució en el seu rendiment de treball i s'empara en allò disposat a l'

article 54 de l'Estatut dels treballadors . La carta d'acomiadament tenia el contingut literal següent:

"Mitjançant el present escrit li comuniquem que la direcció d'aquesta empresa ha pres la decisió de procedir a acomiadar-lo de l'empresa a l'empara de l' art. 54 de l'E.T .-La causa és la baixada en el seu rendiment en el treball, disminució que no obeeix a cap circumstància objectiva i que, per tant, és motiu d'acomiadament.- Té a la seva disposició les oficines de l'empresa, la corresponent liquidació de parts proporcionals".

Documental- foli 39.

QUART

El mateix dia 20/8/04 el Sr. Valentín va firmar un document amb el següent tenor literal- "El sotasignant, Valentín , amb DNI núm. NUM000 , mitjançant el present document reconeix expressament cobrar de l'empresa Especialitats Costa S.L. la quantitat de TRES MIL (3000) euros import corresponent a la indemnització pactada i acordada entre ambdues parts com a conseqüència de l'acomiadament improcedent efectuat per l'empresa amb data d'efectes d'avui mateix,. Amb el cobrament d'aquesta quantitat, el sotasignat manifesta considerar- se totalment saldat i finiquitat per tota classe de conceptes, comprometent-se a no res mes demanar ni reclamar extingint-se la relació laboral amb data d'efectes d'avui mateix" Documental foli 40.

CINQUÈ

El mateix dia 20/8/04 el Sr. Valentín va firmar un document amb el següent literalment:

"El/la treballado/a Valentín , amb NIF NUM000 i amb número d'afiliació NUM001 declara que ha rebut la quantitat de 975,67 euros pels serveis prestats a l'empresa ESPECIALITATS COSTA S.L. amb la categoria de ENC. COMPRE. Declara que queda completament liquidat de totes les meritacions que li puguin correspondre per raò del seu treball en aquesta empresa, i que no te res a demanar ni a reclamar, fins a la data en què deixa el lloc vacant per baixa Voluntaria, de manera que queda completament rescindida i finiquitada la relació laboral que l'unia amb l'empresa. I perquè aixi consti, signa aquest document".Documental foli 41.

SISÈ

el mateix dia 20/8/04 el Sr. Valentín va firmar la nòmina corresponent al mes d'agost de 2004 Documental - foli 42.

SETÈ

El dia 23/8704 l'actor va cobrar de l'entitat BBVA l'import del taló en virtut del qual se li pagaven les quantitats anteriors. (Documental foli 43).

VUITÈ

L'actor no exerceix ni va exercir l'any anterior al seu acomiadament la condició de representant legal o sindical dels treballadors. (Incontrovertit).

NOVÈ

Es va intentar la conciliació administrativa prèvia amb el resultat sense efecte.

(Incontrovertit)."

TERCERO

Dicha sentencia se aclaró por auto de fecha 3 de marzo de 2004 , según se establece en el razonamiento segundo punto 4, con el siguiente tenor literal: "Donde dice condenando a la empresa Especilitats Cohi S.L. debe decir "condenando al grupo integrado por las empresas ESPECIALITATS COHI S.L. Y ESPECIALITATS COSTA S.L."

CUARTO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó, elevando los autos a este

Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

La Sentencia de instancia estimó la demanda del actor sobre despido improcedente, tras entender que en la firma del recibo de saldo y finiquito firmado por aquél hubo una renuncia al derecho reconocido en el art. 56.1 del Estatuto de los Trabajadores , la cual norma constituye una disposición legal de carácter necesario, prohibida por el art. 3.5 del Estatuto de los Trabajadores . Frente a dicha Sentencia se alzan las empresas demandadas y condenadas, Especialitats Costa S.L. y Especialitats COHI S.L., mediante Recurso de Suplicación que articulan en base a un solo motivo amparado en el apartado c) del artículo 191 de la Ley de Procedimiento Laboral al objeto de denunciar la infracción por interpretación errónea...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR