STSJ Islas Baleares , 28 de Septiembre de 2001

JurisdicciónEspaña
Fecha28 Septiembre 2001

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE BALEARS SALA CIVIL I PENAL Rotlle 1/2001 Recurs de Cassació

SENTENCIA N°1/2001 Excm. Sr. President Angel Reigosa Reigosa Il.lms Srs. Magistrats Francisco Javier Muñoz Jiménez Antoni Frederic Capó Delgado Miquel Masot Miquel Antoni Monserrat Quintana A la ciutat de Palma de Mallorca a vint-i-vuit de setembre de l'any dos mil un. Vist per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Balears, integrada pels Senyors indicats al marge, el RECURS DE CASSACIÓ, interposat pel Procurador Senyor Gabriel Tomás Gill, en nom i representació de la part recurrent Senyora Valentina contra la Senténcia del día 31 de octubre de l'any dos mil, dictada en grau de apel.lació per la Secció Quarta de l'Audiéncia Provincial de Palma de Mallorca en el Rotlle n° 521/99, que confirmó íntegrament la senténcia del Jutjat de Primera Instáncia n° 2 d'Inca en el Judici declaratiu de Menor Quantía n°

161/98 que a la vegada va desestimar la demanda interposada contra els hereus dels Senyors

Carmela i Gustavo , i en particular contra la Senyora Sonia i els Senyors Clemente , Lázaro , María Rosa , Jose Pablo i Alexander , representats en el present recurs pel Procurador Senyor Lluis S. Pascual Antich.

ANTECEDENTS DE FET I.- Davant el Jutjat de Primera Instáncia n° 2 d'Inca es varen veure les actuacions del Judici Declaratiu de Menor Quantía n° 161/98 instat per la Procuradora dels Tribunals Senyora Samantha Meade-Newman Wintington, en nom i representació de la part actora Senyora Valentina , mitjançant demanda contra els hereus dels Senyors Carmela i Gustavo , i en particular contra la Senyora Sonia i els Senyors Clemente , Lázaro , María Rosa , Alexander i Jose Pablo , en la qual es sol licitava que es dictás senténcia en la que es declarassin i reconeixessin els següents extrems: 1r.- La condició de hereva de Donya Valentina en la heréncia del seu pare i de la seva mare. 2n.- La nul.litat de la renúncia a la heréncia del seu pare efectuada el 18 de setembre de 1955 per la Senyora Valentina , i en consequéncia, que es declari el dret de la mateixa a la porció hereditaria corresponent del cabdal relicte segons els béns que l'integraven en el moment de la seva defunció 3r.- El dret de la actora a la titularitat dominical (en propietat o co-propietat) dels inmobles que constituíen el munt hereditari de la seva mare, el primer situat en el carrer DIRECCION000 n° NUM000 de Binissalem, i el segón constituit per la finca añomenada " DIRECCION001 ", situada a Binissalem, en la proporció que se estimi, manant rectificar i/o modificar els assentaments corresponents del Registre de la Propietat i fins la total inscripció de la seva titularitat en el mateix. 4rt.- Com a darrer extrem, i com a subsidiari del anterior, es reconeixi a la actora el dret d'estatge damunt Fesmentat inmoble, amb carácter personalíssim, exclusiu i vitalici.

II: Dita demanda fou contestada i negada pels demandats que solicitaren es dictás senténcia per la qual se'ls absolgués de totes les pretenssions de la part actora, amb expressa imposició de costes a aquésta.

Després de la celebració de la compareixenga prevista a l' article 691 de la LEC , es practicaren les proves propostes i admeses i es formularen per les parts llitigants els seus respectius escrits de resumen de proves; seguidament el referit Jutjat va dictar senténcia el 11 de març de 1999 que en la part dispositiva diu:

"

FALLO

Que debo desestimar y desestimo íntegramente la demanda interpuesta por la representación procesal de Dª. Valentina contra los herederos de Doña Carmela y Don Gustavo , absolviendo a los demandados de todas las pretensiones contra ellos deducidas en el presente proceso, todo ello con expresa imposición de costas a la parte actora".

  1. Contra dita senténcia s'interposá per la demandant recurs de apel.lació que fou admés; i, sustanciada l'alçada, la Secció 4ª de l'Audiéncia Provincial de Palma de Mallorca, va dictar senténcia el 31 d'octubre de l'any 2000, la decisió del qual és com segueix: "1) fue debemos desestimar y desestimamos el recurso de apelación interpuesto por el Procurador Don Gabriel Tomás Gill, contra la sentencia de fecha 11 de marzo de 1999, dictada por el Ilmo. Sr. Magistrado de Primera Instancia n° 2 de Inca, en los autos de juicio de menor cuantía de los que trae causa el presente Rollo, y, en consecuencia, debemos confirmarla y la confirmamos en todos sus extremos. 2) Se imponen las costas de esta alzada a la parte apelante".

  2. Pel Procurador Senyor Gabriel Tomás Gill, en nom i repesentació de la part actora-apel lant Senyora Valentina , es prepará recurs de cassació davant aquesta Sala Civil i Penal conforme al previst en els articles 1694, 1691 i 1687-1° de la LEC i fonamentant-lo en els nombres 3r i 4rt de l' article 1692 de l'antiga LEC . V.- Després de haver-se interposat el recurs, es passaren les actuacions al Ministeri Fiscal, de conformitat amb el que estableix l' article 1709 de la LEC , que evacuá el trámit mitjangant escrit que diu el següent: "como asegura la sentencia recurrida, la acción de petición de la herencia paterna está prescrita, siendo su renuncia simple repudiación y no definición; y que la donación materna en la escritura de 18-9-55 no constituye una donación universal de bienes presentes y futuros con carácter de pacto de sucedendo, sino una donación ordinaria; y en tal sentido procede desestimar los motivos 2° al 5° del recurso de casación. Pero no debe correr la misma suerte a juicio de este Ministerio, el primero de los motivos articulados, en el sentido de que la sentencia recurrida debió pronunciarse sobre la sucesión hereditaria de su madre, ab intestato, de la actora, porque este procedimiento era adecuado, solicitándose en la demanda; y en tal sentido debe estimarse el recurso de casación interpuesto con los efectos prevenidos en el art. 1715 n° 2 de la anterior Ley de Enjuiciamiento Civil , de conformidad con lo dispuesto en la disposición transitoria cuarta de la actual".

  3. Per la seva parte el Procurador Senyor Lluis Salvador Pascual Antich, en nom i representació de la part demandada recorreguda, va impugnar el recurs mitjançant escrit de 18 de juny del present any, interessant que per aquesta Sala es dictás senténcia per la que es desestimi el recurs, amb imposició de costes a la part adversa.

  4. De conformitat amb el que disposa l' article 1711 de la LEC , s'assenyalá vista pública pel día 11 de setembre del present any, data en que va tenir lloc; havent informat davant aquesta Sala per defensar el recurs l'advocat Senyor Miguel Angel Ortuño Terrés i per impugnar-lo l'advocat Senyor Gabriel Campins Borrás. Ha estat Ponent el Magistrat Il.lm. Senyor Miquel Masot Miquel.

    FONAMENTS DE DRET 1.- PLANTEJAMENT DEL RECURS.

    El recurs s'estructura en cinq motius de cassació, que son els següents: infracció de l' article 24 de la Constitució i 359 de l'antiga Llei d'Enjudiciament Civil per no haver atés la Senténcia de l'Audiéncia Provincial la petició que es feia a la demanda de que se declari que la Senyora Valentina es hereva del seu pare i de la seva mare, a pesar de proclamar la Senténcia- en el Fonament de Dret quint- que la successió de la Senyora Leonor continua estant oberta (motiu primer); infracció del article 1965 del Codi Civil , per no haver prescrit l'acció de la recurrent per reclamar la herencia del seu pare, atés que aquest va morir intestat i no es va practicar en el seu moment la declaració judicial de hereus (motiu segon); infracció del articles 8 a 13 (sic) de la Compilació del Dret civil de Balears , per no considerar la Senténcia que l'escriptura pública atorgada el 18 de setembre de 1955 es constitutiva d'una vertadera donació universal, donat que comprén tots els bens de la donant Senyora Leonor i, per altre part, aquesta és reserva l'usdefruit dels béns donats, amb lo qual la donació no será efectiva fins a la seva mort (motiu tercer); infracció de l' article 50 de la Compilació del Dret civil de Balears , per no haver considerat la Senténcia que l'esmentada escriptura de 18 de setembre de 1955 íntegra també una definició, la qual sería nul.la per falta d'autorització de l'Ordinari o de la Superiora del Convent i per no haver-se rebut la suma de diners expressada a la donació (motiu quart); i, finalment, infracció dels articles 988, 6.1 i 1255 del Codi Civil , per haver atorgat la Senyora Valentina l'escriptura de 18 de setembre de 1955 sense consentiment contractual, donada la seva condició de novicia d'una Ordre Religiosa en la que era essencial el vot de pobresa.

    En realitat, els motius primer, tercer, cuart i quint del recurs están en conexió directa amb el document atorgat davant el Notari Senyor Torres el 18 de setembre de 1955 i, en particular, amb la questió debatuda en el plet de si constitulex l'esmentat negoci jurídic una vertadera donació universal i si es pot considerar que conté, igualment, un pacte de definició; a pesar de que, ja de entrada, es pot indicar que suposant la donació universal un pacte per succeir (pactum de succedendo) i la definició un conveni per no succeir (pactum de non succedendo), l'afirmació de que un mateix negoci jurídic suposi a la vegada una donació universal i una definició resulta una vertadera contradicció, a no ser que faci referéncia a heréncies distintes.

    Palesa, idó, l'importáncia de determinar la vertadera naturalesa de la tantes vegades esmentada escriptura, comengarem examinant aquesta i abordant aixl el motiu tercer del recurs. Bo será abans fer constar que en aquesta escriptura compareixen la mare de l'actora Senyora Leonor i els seus fills Gustavo , María Rosa , Carmela i Valentina , al objecte de renunciar les filles a la heréncia del seu pare- el Senyor Ricardo , que havia mort el 24 d'abrll de 1955- adjudicant-se la seva heréncia, que consistía en una pega de terra d'un quartó dita el Rasquell i el parament de la llar, el fill Gustavo com...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 temas prácticos
  • Donaciones en Baleares
    • España
    • Práctico Contratos Civiles Donaciones Especialidades de la donación por el territorio
    • 2 Enero 2024
    ... ... ajustarse a los principios sucesorios propios de las islas de Mallorca y Menorca recogidos, directa o indirectamente, ... ón de Baleares, en su Texto refundido de 6 de septiembre de 1990 dispuso, referido exclusivamente a Mallorca , que ... las Islas Baleares en Sentencia de 20 de diciembre de 2001, [j 2] recordando la sentencia del mismo Tribunal de 28 ... ↑ STSJ Islas Baleares , 20 de Diciembre de 2001 ... ↑ ... ...
  • Sucesión paccionada en Mallorca y Menorca
    • España
    • Práctico Sucesiones Derecho de sucesiones en las legislaciones especiales y forales Sucesión en Baleares
    • 1 Enero 2024
    ... ... sobre la sucesión paccionada en Baleares 4 Ver también 5 Recursos Adicionales ... a los principios sucesorios propios de las islas de Mallorca y Menorca recogidos, directa o ... , en su Texto refundido de 6 de septiembre de 1990 dispuso, referido exclusivamente a ... Baleares en Sentencia de 20 de diciembre de 2001, [j 2] recordando la sentencia del mismo nal de 28 de mayo de 1992, consideró así la institución ... ↑ STSJ Islas Baleares , 20 de Diciembre de 2001 ... ...
3 modelos
  • Escritura de donación de finca en Mallorca o Menorca: definición
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de Derecho Inmobiliario y Registral Español Contratos Donaciones
    • 2 Enero 2024
    ... ... la Compilación de Derecho Civil de Baleares y en consecuencia el donatario se da por pagado ... a los principios sucesorios propios de las islas de Mallorca y Menorca recogidos, directa o ... , en su Texto refundido de 6 de septiembre de 1990, dispuso, referido a Mallorca y ... Baleares en Sentencia de 20 de diciembre de 2001, [j 4] recordando la sentencia del mismo nal de 28 de mayo de 1992, consideró la institución de ... ↑ STSJ Islas Baleares , 20 de Diciembre de 2001 ... ...
  • Escritura de donación en Mallorca y Menorca. Definición
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de Derecho de Sucesiones Español Sucesión contractual Derecho de Baleares
    • 1 Diciembre 2023
    ... ... la Compilación de Derecho Civil de Baleares y, en consecuencia, el donatario se da por pagado ... a los principios sucesorios propios de las islas de Mallorca y Menorca recogidos, directa o ... , en su Texto refundido de 6 de septiembre de 1990, dispuso, referido a Mallorca y ... Baleares en Sentencia de 20 de diciembre de 2001, [j 3] recordando la sentencia del mismo nal de 28 de mayo de 1992, consideró la institución de ... ↑ STSJ Islas Baleares , 20 de Diciembre de 2001 ... ...
  • Escritura de donación universal en Mallorca o Menorca
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de Derecho de Sucesiones Español Sucesión contractual Derecho de Baleares
    • 2 Diciembre 2023
    ... ... sobre la sucesión contractual en Baleares en la Obra del mismo autor «Práctico ... Trata la irrevocabilidad e art. 28, que dice: La donación universal de bienes ... de Justicia de Baleares de 28 de septiembre" de 2001 [j 2] que la efectividad de la donaci\xC3" ... esta argumentación la Sentencia de TSJ Islas Baleares (Palma), de 28 de Septiembre de 2001 ... ↑ STSJ Islas Baleares , 28 de Septiembre de 2001 ... ...

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR