STSJ Cataluña 4739/2007, 26 de Junio de 2007

PonenteJACOBO QUINTANS GARCIA
ECLIES:TSJCAT:2007:4150
Número de Recurso7356/2005
Número de Resolución4739/2007
Fecha de Resolución26 de Junio de 2007
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

CATALUNYA

SALA SOCIAL

NIG :

MO

ILMO. SR. JACOBO QUINTANS GARCIA

ILMO. SR. MIGUEL ANGEL FALGUERA BARÓ

ILMO. SR. EMILIO DE COSSIO BLANCO

En Barcelona a 26 de junio de 2007

La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as. Sres/as. citados al margen,

EN NOMBRE DEL REY

ha dictado la siguiente

S E N T E N C I A núm. 4739/2007

En el recurso de suplicación interpuesto por Triton Carmenara S.L frente a la Sentencia del Juzgado Social 1 Girona de fecha 4 de marzo de 2004 dictada en el procedimiento Demandas nº 472/2003 y siendo recurrido/a Pedro Francisco, Instituto Nacional de la Seguridad Social, Enderrocs Canigo S.L, SOLIUS RENT, SL., PROMAQUINES 2000, SL. y EXCAVACIONS MONT-RAS 2000, SL.. Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. JACOBO QUINTANS GARCIA.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 17 de septiembre de 2003 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 4 de marzo de 2004 que contenía el siguiente Fallo:

Decideixo estimar la demanda que ha motivat aquestes actuacions, declarar el dret de Pedro Francisco a percebre el recàrrec del 50% en les prestacions causades per l'accident de treball que va sofrir l'1-8-2001 i condemnar solidàriament al seu abonament a les empreses demandades TRITÓN CARMENARA, SL, ENDERROCS CANIGÓ, SL, SOLIUS RENT, SL, PROMAQUINES 2000, SL, EXCAVACIONS MONT-RAS 2000, SL, i condemnar I'INSTITUT NACIONAL DE LA SEGURETAT SOCIAL a sotmetre's als efectes de la declaració esmentada.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"PRIMER. Pedro Francisco ha prestat els seus serveis per compte de l'empresa ENDERROCS CANIGÓ, SL des del 2-7-2001, amb la categoria professional de xofer i percebent un salari diari de 36,66 euros.

SEGON

L'actor va sofrir un accident de treball l'1-8-2001 quan prestava els seus serveis per compte d'ENDERROCS CANIGÓ, SL a l'obra promoguda per la codemandada TRITÓN CARMENARA, SL, ubicada a Platja d'Aro, ctra. de Palamós, s/n, edifici Bernat Parc.

TERCER

L'accident sofert per l'actor va tenir l'actor quan, intervenint en les tasques de moviment de terres per a l'adequació del solar a la construcció, es trobava col.locant la lona que cobria la càrrega de terra realitzada al camió matrícula B-0848-IG conduït per ell, moment en el qual un altre dels camions que intervenien en aquesta tasca, amb matrícula Gl-1062-BZ, realitzava un maniobra de marxa enrere, de manera que amb la seva caixa va empresonar l'actor contra la caixa del seu propi vehicle en el qual estava operant.

QUART

A conseqüència de l'accident sofert pel demandant, l'empresa PROMAQUINAS 2000, SL, com a titular del camió B-0848-IG conduït per l'actor, i l'empresa EXCAVACIONS MONT-RAS 2000, SL, com a titular de l'altre vehicle implicat, van subscriure un informe amistós d'accident de circulació.

CINQUÈ

A conseqüència de l'accident de treball sofert, l'actor va iniciar un procés d'incapacitat temporal l'1-8-2001. L'INSS va dictar Resolució de 9-5-2003 que el va declarar en incapacitat permanent total amb efectes del 8-5-2003 i segons la base reguladora mensual de 1.049,99 euros, i partint de les lesions següents:

Lesió del plexe braquial esquerre amb paràlisi nervi supraescapular i nervi circumflex esquerre, clavícula esquerra, escàpula esquerra, costelles 2, i 3, apòfisi espinosa C7.

SISÈ

L'empresa TRITÓN CARMENARA, SL va promoure la construcció de l'obra en la qual l'actor va resultar accidentat l'1-8-2001, consistent en l'edificació d'un grup de dotze habitatges adossats amb piscina, i a aquest efecte va encomanar a PROMAQUINAS 2000, SL la demolició de dues cases ubicades a l'espai en el qual havia de portar-se a efecte la construcció esmentada. Al seu torn va contractar amb SOLIUS RENT, SL les tasques de neteja i estassada del terreny i excavació a cel obert per a la construcció.

SETÈ

La direcció facultativa de l'obra va realitzar l'Estudi de seguretat ¡ salut per al projecte de dotze habitatges adossats que s'havien de construir a la ctra. Palamós, s/n, de Platja d'Aro.

VUITÈ

Quan va ocórrer l'accident sofert per l'actor, les mercantils ENDERROCS CANIGÓ, SL i SOLIUS RENT, SL compartien el mateix domicili social, a Cassà de la Selva, al c/ Castell, s/n, i era administrador d'ambdues Luis. Per la seva part, la mercantil PROMAQUINES 2000, SL tenia com a domicili social el de c/ Molí de Reixach, s/n, de Solius, i d'administrador Luis, i EXCAVACIONS MONT-RAS 2000, SL tenia el domicili social al c/ Església, núm. 6, de Mont-ras i d'administrador Pedro.

NOVÈ

A causa de l'accident de treball sofert per l'actor, la lnspecció de Treball va aixecar l'acta d'infracció núm. 1278/2001 amb proposta de sanció a l'empresa TRITON CARMENARA, SL, el text de la qual es té aquí per reproduït, a causa de l'incompliment de comunicar a l'autoritat laboral l'avís previ al començament de les obres. Així mateix ha iniciat un expedient sancionador a l'empresa ENDERROCS CANIGÓ, SL per obstrucció a la tasca inspectora.

DESÈ

L'actor va formular davant de I'INSS la sol.licitud de recàrrec de prestacions per incompliment de mesures de seguretat i higiene en el treball i es va dictar Resolució de 27-5-2003 que denegava el recàrrec sol.licitat.

ONZÈ

Es va exhaurir la via administrativa prèvia."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada TRITON CARMENARA, S.A., que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado impugnó el actor D. Pedro Francisco, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR