STSJ Cataluña , 3 de Octubre de 2002

PonenteSEBASTIAN MORALO GALLEGO
ECLIES:TSJCAT:2002:10942
Número de Recurso7433/2001
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución 3 de Octubre de 2002
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 7433/2001 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL mm ILMO. SR. D. JOSÉ DE QUINTANA PELLICER ILMO. SR. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO ILMA. SRA. Dª. Mª LOURDES ARASTEY SAHÚN En Barcelona a 3 de octubre de 2002 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 6265/2002 En el recurso de suplicación interpuesto por ESTAMPACIONES CUSAM S.A. frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº25 Barcelona de fecha 18 de mayo de 2001 dictada en el procedimiento nº

314/2000 y siendo recurrido/a Sebastián , SERRA SERRA SL, TGSS, INSS y ASEPEYO. Ha actuado como Ponente el/la Ilmo. Sr. D. SEBASTIÁN MORALO GALLEGO.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 7 de abril de 2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Accidente de trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 18 de mayo de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar la demanda presentada Estampaciones Cusam S.A. contra l'Institut Nacional de la Seguretat Social, Tresoreria General de la Seguretat Social, Sebastián , Serra Serra, SL i Mútua d'Accidents de Treball Asepeyo, sobre responsabilidat empresarial per falta de mesures de seguretat i absoldre als demandants de totes les peticions contingudes en la demanda.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"Primer.- El treballador demandat Sebastián , afiliat a la seguretat social amb el núm. NUM001 , nascut el 30.5.74, va patir un accident de treball, el dia 4.12.97, quan prestava serveis en les dependències de l'empresa actora Estampaciones Cusam S.A. a San Feliu de Llobregat, c/Mataró,s/n, si bé treballava per compte de la societat des del dia 11.5.99, amb la categoria professional d'Especialista i percebent un salari en el mes anterior a l'accident de 156.000.- ptes., inclosa prorrata de pagues extraordinàries.

Segon

L'empresa Serra Serra, SL, dedicada a l'activitat d'instal.lacions elèctriques, havia contractat amb Estampaciones Cusam S.A. la realització de una línia d'aparells de il.luminació en la nay de fundició, segons consta en la comanda 14.11 de 20 de novembre de 1997. Aquesta feina consistia en el cablejat de una línia elèctrica amb les seves caixes de registre i col.locació de focus de llum. En el pressupost pactat constava clarament que els moviments de materials, que dificultessin la realització dels treballadors, correrien ca càrrec de Estampaciones Cusam, S.A.

Tercer

Per a la realització del treball contractat, l'empresa Serra Serra, SL, va destinar als treballadors Sebastián i amb categoria d'Especialista i a Augusto , que era Oficial 2ª amb antiguitat a l'empresa des del dia 4.7.96. El treball que havien d'executar aquest dos operaris el realitzaven accedint a uns 5 m. d'alçada, mitjançant una escala de mà telescòpica d'alumini provista de sabates antilliscants que anaven desplaçant a mesura conforme avanáva la instal.lació. Disposaven també de cinturons de seguretat lliurats per DIRECCION001 de Estampaciones Cusam S.A., Sr. Aurelio . A mesura que avanven realitzant la instal.lació, els treballadors de foneria havien de retirar sense problemes el material de la nay que els feia nosa per treballar.

Quart

El segon dia de realitzar la feina, 5 de desembre de 1997, els treballadors de Serra Serra SL, es van trobar que havien de finalitzar la instal.lació a l'extrem de la nau, el qual estava totalment ocupat per ferralla metàl.lica, que no havia estat retirada així com unes caixes que feien de dic contenidor. Van sol.licitar a un treballador de l'empresa Arturo , - d'Estampaciones Cusam SA-, que se'ls retirés la ferralla per a poder continuar la feina, en comprovar que l'escala sobre el material no tenia estabilitat. Però, en comptes de retirar el material, que va dir aquest empleat que seria molt difícil algú dels presents va proposar que usessin un carretó automotor dotat de pala per la qual podien elevar-se fins a l'alçada convenient. No van posar el fet en coneixement de DIRECCION001 d'Estampaciones Cusam, S.L. que era el Sr. Aurelio , tal com estava previst, per no estar present en aquell moment.

Cinquè

El treballador de Estampaciones Cusam SA, Arturo , encarregat de la secció de fundició, va conduir el carretó fins al final de la nau i la va col.locar en la posició que permetia el seu ús, indicant al Sr. Augusto , con havia de fer servir els comandament de la pala. Van fer un assaig i Sebastián va pujar a la pala elevadora i va tornar a baixar. En tornar a pujar la pala, amb una bombeta a la ma per a col.locar-la, la pala va cedir -estant elevada- i el treballador indicat va caure sobre la muntanya de ferralla, produint-se un accident greu, amb fractura de la vèrtebra L1 de l'os calcari del peu dret.

Sisè

La màquina elevadora era de la marca Hyster, model H-50h, de sèrie D3A-8384, comprada per Estampaciones Cusam, S.A., abans de 1995. La darrera revisió era de 3.12.97, però no consta que s'incloquès cap inspecció de les fixacions anteriors de la pala. Aquest tipus de màquines estan destinades a manipular càrregues, però no són en absolut utilitzables per elevar persones. Després de l'accident, Estampaciones Cusam SA, va procedir a fixar la pala i a col.locar en l'arbre del carretó la indicació de prohibició de pujar persones.

Setè

La inspecció de Treball i Seguretat Social va realitzar informe, prèvia visita al centre de treball, efectuades els dies 15. i 17 de desembre de 1998, amb entrevista amb els representants de l'empresa i treballadors que consten, així com inspecció de la maquinaria utilitzada. L'informe consta en les actuacions i es té per reproduït. La conclusió va ser la constatació d'existència de infracció de normes de seguretat, qualificada de falta greu per incompliment de la normativa de prevenció de riscos laborals i proposant una sanció per valor de 2 milions de pessetes a Estampacions Cusam SA.

Vuitè

Per resolució de la Delegació Territorial de Treball de Barcelona, del Departament de Treball de la Generalitat de Catalunya, de data 4.9.98, es va imposar la sanció de 1.500.000.- ptes. Aquesta sanció va ser impugnada i confirmada en via de recurs administratiu. Actualment ha esdevingut ferma.

Novè

L'Institut Nacional de la Seguretat Social va resoldre amb data 5.10.99, la declaració d'existència de responsabilitat per falta de mesures de seguretat en l'accident i el recàrrec del 50% en totes les prestacions derivades de l'accident a càrrec exclusiu de Estampaciones Cusam SA.

Desè

Contra l'anterior resolució de l?INSS va presentar l'actora reclamació prèvia, que va ser desestimada per resolució definitiva de data de sortida 22.2.00.

Onzè

L'empresa Serra Serra, SL, havia realitzat la preceptiva avaluació de riscos laborals. No consta l'avaluació de riscos de Estampaciones Cusam SA, prèvia a l'accident.

Dotzè

Pel tècnic de seguretat del Departament de Treball de la Generalitat, Josep Mestres, es va realitzar informe sobre l'accident ocorregut, en data 28.1.98, que consta en les actuaciones.

Tretzè

A conseqüència de l'accident va passar a situació d'incapacitat temporal a càrrec de la Mútua codemandada. Per resolució de data de sortida 29.6.99 de l'INSS, es va reconèixer al treballador Sebastián , en situació de invalidesa permanent en grau de total i el dret a percebre la pensió corresponent, des de la data d'efectes de 11.5.99, per valor del 55% de la base reguladora anual de 1.879.464, més millores i revaloritzacions.

Catorzè

L'empresa demandada Serra Serra SL tenia cobert el risc d'accidents amb la Mútua Asepeyo, i estava al corrent de pagament de les quote."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandante Cusam, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dió traslado únicamente impugnó el codemandado Sr. Sebastián , elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Recurre en suplicación la empresa demandante, contra la sentencia de instancia que ha desestimado la demanda y confirmado en sus términos la resolución administrativa en la que se impone a la recurrente el recargo del 50% por falta de medidas des seguridad, en el pago de las prestaciones derivadas del accidente de trabajo en litigio.

Al amparo del párrafo b del art. 191 de la Ley de Procedimiento Laboral y en tres apartados diferentes, se formula el primero de los motivos del recurso que interesa la revisión del relato de hechos probados.

La primera de las pretensiones debe ser rechazada de plano, puesto que las pruebas testificales y de confesión son ineficaces en...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR