STSJ Cataluña , 10 de Enero de 2003

PonenteANTONIO GARCIA RODRIGUEZ
ECLIES:TSJCAT:2003:140
Número de Recurso4906/2002
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución10 de Enero de 2003
EmisorSala de lo Social

Rollo núm. 4906/2002 Rollo núm. 4906/2002 TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA DE CATALUNYA SALA SOCIAL AD ILMO. SR. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ ILMO. SR. D. JORDI AGUSTÍ JULIÀ

ILMO. SR. D. LUÍS JOSÉ ESCUDERO ALONSO En Barcelona a 10 de enero de 2003 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los Ilmos. Sres.

citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A Nº 59/2003 En el recurso de suplicación interpuesto por Institut Municipal de Parcs i Jardins frente a la Sentencia del Juzgado de lo Social Nº 25 Barcelona de fecha 27 de noviembre de 2001 dictada en el procedimiento nº

408/2001 y siendo recurrido D. Mariano . Ha actuado como Ponente el Ilmo. Sr. D. ANTONIO GARCÍA RODRÍGUEZ.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 5 de octubre de 2000 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Conflicto colectivo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 27 de noviembre de 2001 que contenía el siguiente Fallo:

Desestimar l'excepció de prescripció del deute oposada per l'empresa demandada.

Estimar totalment la demanda presentada Mariano , en qualitat de Secretari General de la Secció

Sindical de la Confederació General del Treball (CGT) contra Institut Municipal de Parcs i Jardins, sobre conflicte col×lectiu i declarar el dret dels treballadors de la plantilla a que es considerin les hores prestades en prolongació de jornada durant l'exercici de 1.01.99 a 31.12.99, es considerin a efectes retributius, la qualificació de hores extraordinàries, fixant-se a aquests efectes les que disposa l'Acta de cotització de la Inspecció de Treball.

Condemnar a la demandada a estar y passar per aquesta declaració.

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

"1. El demandant per Mariano , actúa en qualitat de Secretari General de la Secció Sindical de la Confederació General del Treball (CGT), de l'empresa demandada Institut Municipal de Parcs i Jardins.

  1. Pel Comitè d'Empresa de la demandada es va presentar denúncia a la Inspecció de Treball posant en coneixement l'incompliment de l'empresa de la informació al Comitè relativa a les hores extres realitzades.

  2. En l'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat de data 26.07.00, es va constar el llistat de hores extres en prolongació de jornada, indicant en conclusió que:

    - Del total de la plantilla de l'empresa han sobrepassat la jornada nominal expressada en l'article 25 del conveni col×lectiu un total de 615 treballadors.

    - Dels 615 treballadors numèricament, 322 superen el límit màxim que per a les hores extres fixa l'ET.

    - En concret de prolongació de jornada la han realitzat durant l'any 1998 un total de 449 dels 615 indicats, superant les 80 hores anuals 124 treballadors.

    - Excés de jornada de l'article 25 del conveni col×lectiu: 27 treballadors, realitzant tots ells 270 hores l'any.

    - L'excés per l'article 25 ampliat és de 270 hores any i de 82 treballadors.

    - Jornada festiva: 260 treballadors superant les 80 hores, 42 treballadors.

  3. La conclusió de l'informe de la Inspecció de Treball i Seguretat Social, de 26.07.00, és que en no poder-se considerar com jornada enmarcable dins del plus per prolongació de jornada a més del 5% de la plantilla de l'empresa, existeix un il×licit administratiu, no obstant el perjudici que se li ha pogut causar a la part es relatiu a la cotització, que haurà de ser subsanat, y en funció de l'actitud manifestada en tot el tràmit, sense apreciar un especial "animus incumpliendi" i existint la possibilitat de reparació, s'opta pel requeriment i acta d'advertiment. Indica també la Inspecció que l'empresa haurà de donar trasllat en compliment del deure d'informació al Comité d'Empresa del compliment de les diferències de cotització requerides.

  4. Pel Comitè d'Empresa de la demandada es va presentar denúncia a la Inspecció de Treball en data 17.10.00, posant en coneixement l'incomplement de l'empresa del requeriment efectuat per la Inspecció de Treball en data 20.07.00, mitjançant diligència en el Libre de Visites, relatiu a que abans del 01.08.00 es proporcionés informació al Comitè d'Empresa en matèria de hores extres i prolongació de jornada laboral, dels anys 1999 i 2000.

    Prèvia compareixença del dia 27.10.00, de l'empresa i els treballadors, per la Inspecció de Treball es va comprovar que l'empresa no informava mensualment a la representació legal dels treballadors sobre les hores extres realitzades, durant els exercicis 1998, 1999 i els primers trimestres de 2000. Es va qualificar la conducta com a infracció greu i es va reiterar el requeriment en data 19.02.01. Consta informe de la Inspecció de Treball sobre aquest punt amb data de sortida de 19.02.01.

  5. L'empresa va cotitzar a la seguretat social en data 05.12.00, per les diferències de hores extres corresponents a l'any 1998 (liquidació complementària). No obstant, no va pagar els salaris corresponents a la qualificació de les hores cotitzades com a extraordinàries.

  6. En data 15.05.00, el Secretari General de la CGT de l'empresa, va presentar sol×licitud de acte preparatori, davant la jurisdicció social, consistent en que s'aportessin informació relativa a la jornada laboral realitzada pels treballadors de la plantilla (hores extres, prolongacions de jornada, festius treballats, etc.).

    Pel Jutjat Social 8 de Barcelona, es va requerir a la part demandada per tal que aportés els documents relacionats el dia 28.06.00. L'exhibició dels documents es va realitzar el dia 13.07.00 i el 21.07.00, en el procediment 449-00 del Jutjat Social 41. En nova compareixença del dia 21.07.00, es va requerir a l'empresa per a l'aportació dels llistats detallats de incidències relatives a treballadors en baixa o els que tenen pacte de prolongació de jornada, entre altres. El 21.11.00, es va realitzar la compareixença aportant l'empresa el llistat indicat, que va quedar dipositat i a la vista de la demandant.

  7. L'empresa va abonar liquidacions complementàries a la seguretat social, en data 9.03.01, corresponents al període 01/1999 fins el 12/1999, per un total de 4.191.800.- ptes., sense recàrrec, corresponents a 523 treballadors.

  8. L'empresa regeix les seves relacions laborals per conveni col×lectiu propi de seu àmbit, en el qual està previst el salari corresponent a la jornada ordinària, extraordinària i de prolongació de la jornada. La jornada ordinària és de 35 hores setmanals i de 36 1/4 d'adscripció personal. L'article 25 regula i dins de la jornada la possibilitat de prolongació de la mateixa, indicant que:

    "En el supuesto de que por razón de la naturaleza del Instituto o de la especial cualificación de las personas, tuvieran que ampliar la citada jornada con carácter voluntario, esta ampliación devengará un plus por mayor dedicación horaria por cada hora que exceda de las establecidas, en ningún caso el conjunto del personal afectado por esta medida, podrá superar el 5% del total de la plantilla, sin que se tenga en cuenta al personal docente de la Escuela de Jardinería. Dicha ampliación no tendrá la consideración de horas extraordinarias, siempre que se respete lo dispuesto en la Ley 4/83".

  9. Es va presentar la papereta de conciliació davant la SCI contra l'empresa i es va celebrar l'acte preceptiu amb el resultat de sense avinença, el dia 29.05.01."

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Tuvo éxito en la instancia la demanda de conflicto colectivo presentada en representación de la Sección Sindical en la empresa, de la Confederación General del Trabajo, en relación al concepto y en su caso, abono de determinadas horas en concepto de extraordinarias. La correspondiente sentencia declaró el derecho de los trabajadores que se encontrasen en tal caso, a que les fueran retribuidas determinadas horas en concepto de tales horas extraordinarias: ciñéndose al período comprendido entre el 1º de enero de 1999 y el 31 de diciembre de 1999. Su parte dispositiva, sobre referirse...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 sentencias
  • STSJ Cataluña , 19 de Marzo de 2004
    • España
    • 19 Marzo 2004
    ...la sentencia impugnada, que los mismos tuvieran una causa como la indicada o, y al menos, asimilable a la misma (en este sentido v. STSJCataluña 10/1/03, Rec. nº. 4906/02 y STSJPaís Vasco 14-05-2002 Rec. nº. No podemos por todo ello sino reiterar el criterio desenvuelto por la Magistrada de......
  • ATS, 17 de Febrero de 2004
    • España
    • 17 Febrero 2004
    ...estima íntegramente la demanda, resultando dicho pronunciamiento confirmado en suplicación por la sentencia del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 10 de enero de 2003. Recurre la empresa demandada en casación para la unificación de doctrina, planteando dos puntos o materias de con......

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR