STSJ Cataluña 20/2005, 2 de Mayo de 2005

PonentePONÇ FELIU I LLANSA
ECLIES:TSJCAT:2005:5544
Número de Recurso110/2004
ProcedimientoCIVIL
Número de Resolución20/2005
Fecha de Resolución 2 de Mayo de 2005
EmisorSala de lo Civil y Penal

D. MARIA EUGENIA ALEGRET BURGUESD. PONÇ FELIU I LLANSAD. ANTONIO BRUGUERA MANTE

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTÍCIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

R. de Cassació núm. 110/2004

SENTÈNCIA NÚM. 20

Presidenta

Excma. Sra. Mª Eugènia Alegret Burgués

Magistrats:

Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa

Il·lm. Sr. Antoni Bruguera i Manté

Barcelona, 2 de maig de 2005

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, formada pels magistrats que

s'esmenten més amunt, ha vist el recurs de cassació interposat per Consuelo ,

representada davant aquest Tribunal pel procurador Sr. Joaquín Sans Bascu i dirigida per l'advocat

Sr. Fernando Varela Castro, contra la Sentència dictada per la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Barcelona el 2 de juny de 2004 en entendre del recurs d'apel·lació interposat contra la Sentència dictada pel Jutjat de primera instància núm. 1 de Mataró el 23 de desembre de 2002 en el procediment de judici de menor quantia núm. 443/99. Evaristo , Juan Miguel i Serafin , aquí part recorreguda, han estat representats en aquest Tribunal pel procurador Sr. Jesús

Millán Lleopart i dirigits per l'advocat Sr. Félix Velasco Marseñach.

ANTECEDENTS DE FET

Primer

El procurador Sr. Juan Manuel Fabregas Agustí, en representació de Doña. Consuelo , va formular demanda de judici de menor quantia núm. 443/99 davant el Jutjat de 1a Instància núm. 1 de Mataró. Seguida la tramitació legal, el jutjat va dictar sentència amb data 23 de desembre de 2004, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que, con estimación de la demanda interpuesta por el Procurador de los Tribunales Don Juan Manuel Fabregas Agustí, en nombre y representación de Doña Consuelo , y dirigida contra Don Evaristo , Don Serafin y Don Juan Miguel , como demandados.

Debo declarar y declaro la nulidad de la escritura de manifestación de herencia efectuada por testamentarias, y partición, efectuadas por la causante.

Debo acordar y acuerdo que conforme ala partición efectuada por la causante, Doña Elsa , la actora Doña Consuelo , debe adjudicarse los derechos que su madre y causante tuviera sobre los pisos NUM000 NUM000 y NUM000 NUM001 de la casa sita en el número NUM002 de la CALLE000 de Badalona.

Debo imponer como impongo a cada una de las partes intervinientes, entendiendo como una parte a la demandante y como otra parte a los codemandados, estos últimos en forma solidaria, las costas causadas a su instancia, y las comunes por mitad".

Segon

Contra aquesta Sentència, es va interposar recurs d'apel·lació, el qual es va admetre i es va substanciar a la Secció 1a de l'Audiència Provincial de Barcelona la qual va dictar Sentència amb data 2 de juny de 2004, amb la següent part dispositiva:

"Estimamos el recurso de apelación interpuesto por la representación procesal de D. Evaristo , D. Juan Miguel y D. Serafin contra la sentencia de 23 de diciembre de 2002 dictada por el Sr. Juez del juzgado de primera instancia número 1 de Mataró que revocamos y en su lugar acordamos desestimar la demanda e imponer a la actora las costas de la instancia. No hacemos expresa condena en las costas de esta alzada".

Tercer

Contra la Sentència anterior, Doña. Consuelo va interposar aquest recurs de cassació. Per interlocutòria de 24 de gener de 2005, aquest Tribunal es va declarar competent i el va admetre a tràmit, i de conformitat amb l'art. 485 de la LEC se'n donà trasllat a la part recorreguda perquè en un termini de vint dies formalitzés escrit d'oposició. Un cop transcorregut el termini sense haver efectuat oposició, es va assenyalar per a la votació i decisió el dia 31 de març de 2005, en què es va celebrar.

Ha estat ponent l'Il·lm. Sr. Ponç Feliu i Llansa.

FONAMENTS JURÍDICS

PRIMER

Doña. Consuelo formula el present recurs de cassació contra la sentència de l'Audiència Provincial de Barcelona (Secció Primera) de 2 de Juny del 2004, la qual revoca la del Jutjat de Primera Instància nº 1 de Mataró i desestima la demanda interposada per la referida Sra. Consuelo contra els seus germans Juan Miguel , Evaristo i Serafin .

a).- En no haver-se interposat recurs d'infracció processal, la Sala ha d'estar al relat històric de la sentència combatuda, que, en síntesi, expressa (per remissió a la de primera instància o per haver esdevingut pacífic) que la mare dels litigants Sra. Elsa , subjecte al dret succesori català (aspecte tampoc controvertit), atorgà testament el 7-11-1990 pel que "instituye herederos de sus bienes, derechos y acciones a sus mencionados cuatro hijos, entre quienes se distribuirá la herencia de la siguiente forma:

Adjudica a su hijo Evaristo los derechos que le correspondan a la testadora, en un local comercial, de la planta baja, de la CALLE000 , nº NUM002 de Barcelona.

Adjudica a su hijo Juan Miguel los derechos que le correspondan a la testadora en la vivienda de la planta baja, de la CALLE000 , nº NUM002 de Badalona.

Adjudica a su hija Consuelo los derechos que le corresponden a la testadora en los pisos NUM000 , NUM000 y NUM000 . NUM001 de la misma casa de la CALLE000 , nº NUM002 , de Badalona.

Adjudica a su hijo Serafin los derechos que le correspondan a la testadora, los pisos NUM001 , NUM000 y NUM001 , NUM001 , de igual casa de la CALLE000 , nº NUM002 de Badalona.

Y adjudica el resto de sus propiedades a sus referidos cuatro hijos, a partes iguales."

b).- En morir tal causant i mare dels litigants, Sra. Elsa , els quatre germans esmentats atorgaren notarialment escriptura en la qual manifestaren per unanimitat que "aceptan la herencia causada por el fallecimiento de su madre, y haciendo uso de la facultad que les otorga los arts. 1058 del C. Civil, se adjudican las fincas descritas en la forma siguiente"

El departamento nº 1 ( que correspon al local comercial de la planta baixa de la referida casa del CALLE000 , nº NUM002 de Badalona), a Doña. Consuelo .

El departamento nº 2 ( o sigui el pis de la planta baixa de la casa esmentada) al Sr. Juan Miguel .

Los departamento nº 3 y 4º ( es a dir, els dos pisos de la primera planta) al Sr. Evaristo .

Los departamentos cinco y seis,( que es corresponen als altres dos pisos de la planta segona), al Sr. Serafin .

El referit testament afavorí, doncs, la germana ara recurrent en el sentit d'atorgar-li els dos habitatges de la primera planta, al igual que al seu germà Serafin , el qual fou també beneficiat pels altres dos pisos de la planta segona, mentre que es deixà al germà Evaristo només un local de la planta baixa i a l'altre fill Juan Miguel l'habitatge de tal planta.

En canvi, en la compareixença notarial esmentada, els quatre germans mantenen la distribució feta per la mare, si bé invertint la...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR