STSJ Cataluña 6/2003, 17 de Marzo de 2003

JurisdicciónEspaña
EmisorTribunal Superior de Justicia de Cataluña, sala civil y penal
Fecha17 Marzo 2003
Número de resolución6/2003

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA

DE CATALUNYA

Sala Civil i Penal

RECURS DE CASSACIÓ Núm. 86/2002

SENTENCIA NÚM.6

President:

Excm. Sr. Guillem Vidal i Andreu.

Magistrats:

Il.lma. Sra. Núria Bassols i Muntada.

Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

Barcelona, 17 de març de 2003.

La Sala Civil del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, integrada pels magistrats

que s'expressen més amunt, ha vist el recurs conjunt de cassació i extraordinari per infracció

processal núm. 86/2002 contra la sentència dictada en grau d'apel·lació per la Secció 1ª de

l'Audiència Provincial de Girona en el rotlle d'apel·lació núm. 275/2002, com a conseqüència de

les actuacions de judici de menor quantia núm. 284/1999 seguides davant el Jutjat de 1a

Instància núm. 4 de Figueres. Les Sres. Marcelina i Ángeles han interposat

aquest recurs representats pel procurador Sr. Francisco Javier Manjarín Albert i defensat pel

lletrat Sr. F. Lambea. És part contra la qual es recorre els Srs. Eloy , Elisa i María Esther

, representats per la procuradora Sra. Araceli García Gómez i defensats pel

lletrat Sr. José Mª Pou de Avilés.

ANTECEDENTS DE FET

PRIMER

La procuradora dels Tribunals Sra. Irene Gumà Torramilans, que va actuar en nom i representació de les Sres. Marcelina i Ángeles , va formular demanda de judici ordinari declaratiu de menor quantia núm. 284/1999 en el Jutjat de 1a Instància núm. 4 de Figueres. Seguida la tramitació legal, el jutjat indicat va dictar Sentència amb data 1 d'octubre de 2001, la part dispositiva de la qual diu el següent:

"Que, estimando parcialmente la demanda instada por la Procuradora de los Tribunales, Dª Irene Gumá, en nombre y representación de Dª Marcelina y Ángeles , asistidas por el Letrado D. Fernando Lambea, y dirigido contra D. Eloy , Dª María Esther , Dª Gloria y Dª Elisa , y D. Felipe , debo DECLARAR Y DECLARO el derecho de las demandantes a la herencia de su madre Dª María Cristina , y en consecuencia el reconocimiento de su condición de herederas, CONDENANDO a los demandados a otorgar escritura de manifestación y aceptación de herencia únicamente respecto de la mitad indivisa de la finca NUM000 , del registro de la Propiedad de Figueres, sita en la C/ DIRECCION000 de la localidad de Figueres, por mitades indivisas de los bienes señalados por partes iguales entre todos los herederos, librando los correspondientes mandamientos de inscripción de la herencia a los Registros de la Propiedad de Figueres y Roses, con cancelación de las posibles inscripciones contradictorias. Que debo DECRETAR Y DECRETO la extinción y restitución de la dote propiedad de Dª María Cristina condenando a los demandados a aportar a la herencia de su madre el valor actualizado de 500.000 ptas. desde el otorgamiento de la dote en el año 1.954 hasta la fecha del fallecimiento de la causante en 1.984, más los intereses legales desde aquella fecha, hasta su completo pago. DESESTIMAMOS la pretensión de retorno de los restos de la causante a su ubicación original en el Cementerio Municipal de Figueres. Todo ello, con abono, por cada una de las partes, de las costas procesales causadas a su instancia y las comunes por mitad. Contra esta Sentencia cabe interponer recurso de apelación que deberá prepararse ante este Juzgado, en el plazo de cinco días a contar desde el día siguiente a la notificación de la presente resolución y que será resuelto por la Ilma. Audiencia Provincial de Girona".

SEGON

Contra aquesta Sentència, la part demandant va interposar recurs d'apel·lació, que es va admetre i que es va substanciar a la Secció 1ª de l'Audiència Provincial de Girona la qual va dictar Sentència amb data 18 de setembre de 2002, amb la següent part dispositiva:

"Que debemos estimar el recurso de apelación formulado por las representaciones de DÑA. Marcelina Y DÑA. Ángeles y D. Eloy , DÑA. Elisa y DÑA. María Esther contra la sentencia dictada por el JUZGADO DE 1ª INSTANCIA E INSTRUCCIÓN Nº 4 FIGUERES, en los autos de JUICIO DE MENOR CUANTÍA Nº 284/1999, con fecha 1 de Octubre de 2001. Debemos REVOCAR PARCIALMENTE la misma en los términos siguientes: Deberá incluirse en el caudal relicto los derechos que pudieran corresponder a la causante, Dña. María Cristina sobre el negocio del "Camping Playa Port de la Vall", derechos que deberán ser ejercitados por los herederos contra quien corresponda, absolviendo a los demandados en la instancia respecto de esto. Sólo procede la devolución de la cantidad de 500.000 pesetas, sin actualización alguna, en concepto de la dote estimada constituida por los padres de la causante, a restituir por parte de D. Eloy , Dña. Elisa y Dña. María Esther . No procede pronunciamiento sobre las costas de esta alzada. Líbrese testimonios de la presente resolución para su unión al Rollo de su razón y remisión al Juzgado de procedencia, junto con las actuaciones originales. De acuerdo con lo dispuesto en la disposición final decimosexta y transitoria tercera de la LEC 1/2000, contra esta sentencia cabe recurso de casación ante el Tribunal Superior de Justicia si concurre la causa prevista en el apartado tercero del número 2 del artículo 477 y también podrá interponerse recurso extraordinario por infracción procesal previsto en los artículos 468 y siguientes ante el mismo Tribunal, si concurre alguno de los motivos previstos para esta clase de recurso y se interpone conjuntamente con el recurso de casación".

TERCER

Contra aquesta Sentència, el procurador Sr. Joan Ros Cornell en nom i representació de les Sres. Marcelina y Ángeles , va interposar aquest recurs conjunt de cassació i per infracció processal davant la Sala 1ª de la Audiència Provincial de Girona, que va fonamentar en els motius que consten a les actuacions.

QUART

Per mitjà de provisió d'aquesta Sala de data 31 d'octubre de 2002 i de conformitat amb la disposició final setzena, 4ª. i 5ª. de la Llei d'enjudiciament civil, es passaren les actuacions al magistrat ponent a fi de que proposés a la Sala la resolució escaient. Per provisió de data 31 d'octubre de 2002 es designà ponent i es formà el Tribunal. Per provisió de data 28 de novembre de 2002 es va admetre a tràmit el motiu quart del recurs de cassació, que comporta l'admissió a tràmit del recurs extraordinari per infracció processal. En relació amb els motius primer, segon i tercer del recurs de cassació, en concórrer possible causa d'inadmissió en base a l'interès cassacional per no concretar-se el nucli de l'objecte del litigi respecte al qual s'al·legava l'existència de jurisprudència contradictòria, es va donar trasllat a les parts personades perquè en el termini de deu dies formulessin les al· legacions escaients d'acord amb allò disposat a l'art. 483.3 de la Llei d'enjudiciament civil. En data 9 de gener de 2003 es va dictar per aquesta Sala Civil interlocutòria que admetia a tràmit els recursos de cassació i extraordinari per infracció processal interposat per la representació processal de les senyores Marcelina , i María Cristina contra la sentència dictada per la Secció Primera de L'Audiència Provincial de Girona en el rotlle 275/2002. En data 10 de febrer de 2003, la procuradora Sra. Araceli García Gómez, en nom i representació dels Srs. Eloy , María Cristina y Elisa , va interposar escrit d'oposició, davant de l'Oficina de Repartiment de l'Audiència Provincial de Barcelona. Per mitjà d'una provisió de data 13 de febrer de 2003 i de conformitat amb l'art. 475 i 486.1 de la Lec es va convocar a les parts per la celebració de la vista el dia 3 de març a les 10.30 hores del matí, la qual va tenir lloc.

Ha estat designat ponent l' Il.lm. Sr. Lluís Puig i Ferriol.

FONAMENTS DE DRET

Primer

Amb la finalitat de centrar les qüestions que han estat objecte del litigi i de les qüestions que es plantegen ara en el recurs de cassació, sembla oportú fer una referència breu als fets següents:

A/ El dia 13 de novembre de 1970 es va atorgar una escriptura pública anomenada de cessió a renda vitalícia, en la qual el senyor Jose Miguel transmetia als consorts senyors Fermín i Filomena una finca de la seva propietat coneguda per "Port de la Vall", que es troba al port de la Selva a canvi d'una pensió vitalícia de sis mil pessetes mensuals, amb el pacte que els consorts esmentats adquirien la finca objecte del contracte per meitats indivises i que el sobrevivent d'ells adquiriria la totalitat de la finca. B/ El dia 23 de juny de 1975 es va signar un document privat de transacció entre la senyora María Esther , Fermín i Eloy , en el qual es va convenir que la totalitat de la finca "Pla Petit", que forma part de la finca "Port de la Vall" que es troba a la part surt de la finca, i es troba separada de la resta de la finca per un camí, serà propietat exclusiva dels consorts senyors Fermín i Filomena ; i que la resta de la finca "Port de la Vall" es dividiria en dues parts d'igual superfície, una de les quals i més concretament la que és més propera al "Pla Petit" s'adjudicava als consorts esmentats i l'altra s'adjudicava a la Sra. María Esther ; es fa constar també en el conveni transaccional que la totalitat de la finca "Port de la Vall" estava inscrita en el Registre de la Propietat a nom dels consorts senyors Fermín i Filomena i que no obstant la decisió acordada es mentania aquesta titularitat registral, ja que els atorgants tenien intenció de vendre la finca. C/ La senyora Filomena va morir el dia 26 de desembre de 1984 i per acta notarial de 12 de febrer de 1993 van ésser declarats hereus intestats de la difunta els seus fills senyors Eloy , Marcelina , María Cristina , Filomena , Gloria i Elisa , i el seu net, fill de la filla premorta; senyora Luisa , senyor Lázaro . D/ El dia 11 de setembre de 1988 els fills i net de la testadora, excepte la senyora Marcelina , van signar un conveni privat, en el qual manifestaven tenir coneixement...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba
2 temas prácticos
  • Donación mortis causa en Cataluña
    • España
    • Práctico Sucesiones Derecho de sucesiones en las legislaciones especiales y forales Sucesión en Cataluña Otras atribuciones sucesorias en Cataluña
    • 6 décembre 2023
    ... ... citadas Principio general Como señala la STSJ Cataluña 2/2010, 7 de Enero de 2010 [j 1] no puede ... del donante; por esto pudo afirmar la Sentencia nº 6/2003 de Tribunal Superior de Justicia de Cataluña de 17 de ... ↑ STSJ Cataluña 6/2003, 17 de Marzo de 2003. ↑ RESOLUCIÓ JUS/1551/2008, de 30 ... ...
  • Declaración notarial de supervivencia en Cataluña
    • España
    • Práctico Sucesiones Derecho de sucesiones en las legislaciones especiales y forales Sucesión en Cataluña Expedientes notariales en derecho de sucesiones en Cataluña
    • 5 décembre 2023
    ... ... y Penal, 31 de Mayo de 2010 [j 2] o la Sentencia nº 6/2003 de TSJ Cataluña, (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 17 de Marzo de 2003. [j 3] El efecto del pacto post mortem es: El ... y Doctrina Administrativa citadas ↑ STSJ Cataluña 1070/2009, 29 de Octubre de 2009. ↑ ... ...
2 modelos
  • Escritura de Declaración de sobrevivencia en Cataluña
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de Derecho de Sucesiones Español Herencias Herencia en Derecho de Cataluña
    • 24 novembre 2023
    ...«Codi Civil de Catalunya», admitió el pacto de supervivencia convenido en una renta vitalicia la Sentencia nº 6/2003 de TSJ Cataluña (Barcelona), Sala de lo Civil y Penal, 17 de marzo de 2003. [j 1] Carácter: es una institución de Familia (aunque a efectos prácticos incluimos este texto en ......
  • Declaració de supervivència en dret català
    • España
    • Formularios de Derecho Civil, Mercantil y Registral Formularios de Derecho de Sucesiones Català Herències
    • 23 mars 2024
    ... ... 6.6 de la resolució de 28 d'abril de 2003 de la D.G. del Cadastre) i ha estat sol·licitada ... ón notarial de supervivencia en Cataluña Normes legals El Codi Civil de Catalunya ... (Barcelona), [j 1] Sala civil i penal, 17 de març de 2003. Les regles a tenir en compte ... Jurisprudencia citada ↑ STSJ" Cataluña 6/2003, 17 de Marzo de 2003 ... \xE2" ... ...

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR