STSJ Cataluña , 22 de Enero de 2004

PonenteROSA MARIA VIROLES PIÑOL
ECLIES:TSJCAT:2004:630
Número de Recurso404/2004
ProcedimientoSOCIAL
Fecha de Resolución22 de Enero de 2004
EmisorSala de lo Social

TRIBUNAL SUPERIOR DE JUSTICIA CATALUNYA SALA SOCIAL MAC ILMO. SR. IGNACIO MARÍA PALOS PEÑARROYA ILMA. SRA. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL ILMO. SR. JOSÉ CÉSAR ÁLVAREZ MARTÍNEZ En Barcelona a 22 de enero de 2004 La Sala de lo Social del Tribunal Superior de Justicia de Cataluña, compuesta por los/as Ilmos/as.

Sres/as. citados al margen, EN NOMBRE DEL REY ha dictado la siguiente S E N T E N C I A núm. 434/2004 En el recurso de suplicación interpuesto por Servi-Sent.S.L. frente a la Sentencia del Juzgado Social 33 Barcelona de fecha 25 de septiembre de 2002 dictada en el procedimiento Demandas nº 404/2002 y siendo recurrido/a Mecalux,S.A. y Santiago y Otro. Ha actuado como Ponente el/la Ilma. Sra. ROSA MARÍA VIROLÉS PIÑOL.

ANTECEDENTES DE HECHO
PRIMERO

Con fecha 16-3-02 tuvo entrada en el citado Juzgado de lo Social demanda sobre Reclam. derechos contrato trabajo, en la que el actor alegando los hechos y fundamentos de derecho que estimó procedentes, terminaba suplicando se dictara sentencia en los términos de la misma. Admitida la demanda a trámite y celebrado el juicio se dictó sentencia con fecha 25 de septiembre de 2002 que contenía el siguiente Fallo:

"Desestimar l'excepció de manca de legitimació passiva oposada, estimar íntegrament la demanda i declarar els actors treballadors fixos de Mecalux, S.A., amb una antiguitat de 17-2-98 en el cas de Germán i de 23-2-99 en el de Santiago , amb els drets i obligacions que corresponguin en condicions ordinarias a un conserge a l'esmentada empresa i, en concret, a la retribució corresponent establerta al Conveni Col·lectiu de treball de la Industria Siderometal·lúrgica de la provincia de Barcelona per a l'esmentada categoria professional, condemnant a Servi-Sent S.L. i a Mecalux, S.A. a estar i passar per l'esmentada declaració".

SEGUNDO

En dicha sentencia, como hechos probados, se declaran los siguientes:

  1. - Ambdós actors foren contractats per Servi-Sent S.L. -en data 17-2-98 el Sr. Germán i en data 23-2-99 el Sr. Santiago - com a Porters-vigilants, per a prestar serveis de porteria al local de l'empresa Mecalux, S.A. ubicat al c/ Encuny núm. 10 de Barcelona. El contracte signat pel Sr. Germán era de tipus eventual, tot i que, vençut el termini de tres mesos, seguí prestant els seus serveis. El contracte del Sr. Santiago fou indefinit ja d'entrada (docs. 1 i 2 dels actors).

  2. - De llavors ençà han prestat el seus serveis ininterrompudament a Mecalux, S.A., per compte de Servi-Sent, S.L. La seva retribució actual, determinada per l'aplicació del Conveni d'Oficines, Despatxos i Serveis de Barcelona, és la de 735,75 euros mensuals, inclosa la prorrata de paguex estres (fet conforme).

  3. - Aquesta prestació de serveis, que perdura en l'actualitat, tot i que esdevé des de l'any 1994, ve regulada per un contracte mercantil d'arrendament d'obra o servei subscrit per les dues codemandades en data 18-12-00 (doc. 1 de Mecalux, S.A., que es dona aquí per íntegrament reproduït) en les següents condicions que son de veure en el mateix. L'objecte del contracte es defineix com els serveis de porteria, les 24 hores del dia, tots els dies de l'any. Les funcions a desenvolupar son: atenció e informació a les visites, atenció als empleats, supervisió i control en l'accés tant de peatons com de vehicles, supervisió de l'aparcament dels vehicles autoritzats, supervisió d'instal·lacions en general (llum, portes, màquines, equipaments, etc), emergències.

    Prèviament l'any 1994, Servi-Sent, S.L. ja havia prestat serveis de porteria a dues empreses que ocuparen el mateix local al c/ Encuny núm. 10.

  4. - L'objecte social de Servi-Sent, S.L., després de la reforma del seus estatus en data 11-3-96, queda definida en l'art. 2on dels mateixos (doc. núm. 2 de la seva prova), que inclou, com a epígraf f) "la realización de servicios de conserjería, portería, recepcionista, recepcionista-telefonista a prestar en:

    comunicades de propietarios, aparcamientos, establecimientos comerciales, industriales, hospitalarios, etc".

    Presta aquest tipus de servei a unes 20 empreses. A més, presta serveis de neteja, de manteniment i tota mena de serveis administratius. Té la seva seu al carrer Sardenya 259 de Barcelona i en el mes de juny d'enguany tenia donats d'alta 90 treballadors.

  5. - El actors, a més de les funcions especificades al contracte d'arrendament de serveis, desenvolupen les següents: custodia i control de les claus, rondes de vigilància, control del pes a l'entrada i sortida dels vehicles industrials (amb báscula automàtica), control del gasoil utilitzat pels vehicles de Mecalux, S.a., atenció de la centraleta telefònica, i control de l'hora d'entrada dels empleats de Mecalux, S.A., anotant en una llista els que arriben tard (declaracions testimonials del Sr. Federico i del Sr. Jose Enrique).

    Tant unes com altres funcions les desenvolupen segons instruccions dels responsables corresponents de Mecalux, S.A., a qui avisen també quant hi ha algún incident o tenen algún dubte.

    Diariament els tres porters que cobreixien el servei de porteria signen un "parte de novedades", on s'especifica el torn desenvolupat, el detall de les "novetats" produïdes i les observacions corresponents. Hi ha tres caselles per a les signatures -"empleado saliente", "empleado entrante" i "Vº Bº Supervisor"-que, en la práctica, signen, respectivament, el que ha cobert el torn de matí, el de la tarda i el de la nit, sense que en cap cas sigui signat pel supervisor. Aquests "partes" no s'entreguen ni a Mecalux, S.A. ni a Servisent, S.L. sinò que resten guardats a la garita on els porters presten els seus serveis (docs. 10 al 15 de la part actora).

  6. - El responsable del seu servei i superior immediat a Servi-Sent, S.L. és Sr. Federico , únic supervisor de l'empresa per tots els serveis que presta (porteria, neteja, manteniment, etc), el qual, a més, substitueix l'absència imprevista d'algún empleats. Normalment visita el servei dels actors un mínim d'un cop al mes, al portar-li's els fulls de salari, i, com a màxim, dos o tres cops més. Respecte al servei que presten els actors, no intervé en qüestions o incidents que es plantegin en la prestació del servei, sinó que es limita a garantir, mitjançant la confecció dels quadrants, que el servei estigui permanentment cobert. Està en contacte amb els actors mitjançant un telèfon mòbil, tot i que només el telefonen quan algun d'ells s'ha d'absentar per alguna causa imprevista i s'ha de coordinar la seva substitució, enviant-hi algun altre empleat, cosa que acorda ell (declaració testimonial Sr. Federico).

  7. - El cap de Magatzem de Mecalux, S.., Sr. Jose Enrique -el responsable de l'esmentada empresa que més contacte té amb els actors- ni coneix ni ha parlat mai amb el Sr. Federico , amb qui, per tant, mai ha tractat cap qüestió relacionada amb el servei dels actors. Controla que el servei de porteria es realitzi durant les 24 hores, sense intervenir en les substitucions que es puguin produir entre els empleats de Servi-Sent, S.L. que el presten (declaració testimonial Sr. Jose Enrique).

  8. - Els actors presten els seus serveis amb l'uniforme de Servi-Sent, S.L.; també és de Servi-Sent, S.L. l'aparell telefònic que utilitzen per comunicar amb el supervisor, Sr. Federico , tot i que la línia telefònica que utilitzen és de Mecalux, S.A., que ells no poden utilitzar per trucades personals.

  9. - Mecalux, S.A. aplica als seus empleats el Conveni Col·lectiu de la Ind. Sidermetal·lúrgica de la Prov. de Barcelona, el qual, per l'any 2001, fixava una retribució anyal de 2.123.450 ptes.

  10. - En data 14-5-02 s'intentà la conciliació prèvia, amb el resultat de sense avinença.

TERCERO

Contra dicha sentencia anunció recurso de suplicación la parte demandada, que formalizó dentro de plazo, y que la parte contraria, a la que se dio traslado no lo impugnó, elevando los autos a este Tribunal dando lugar al presente rollo.

FUNDAMENTOS DE DERECHO
PRIMERO

Contra la sentencia de instancia que desestimando la excepción de falta de legitimación pasiva opuesta, estima íntegramente la demanda y declara a los actores trabajadores fijos de Mecalux, S.A. con una antigüedad de 17.2.98 en el caso de Germán y de 23.2.99 en el de Santiago , con los derechos y obligaciones que correspondan en condiciones ordinarias a un conserje en dicha empresa, y, en concreto, a la retribución correspondiente establecida en el Convenio Colectivo de Trabajo de la Industria Siderometalúrgica de la provincia de Barcelona para dicha categoría profesional, condenando a SERVI-SENT, S.L. y a MECALUX, S.A. a estar y pasar por dicha declaración; interpone Recurso de Suplicación la empresa Servi-Sent, S.L., que tiene por objeto la revisión de los hechos declarados probados y el examen de las infracciones de normas sustantivas o de la jurisprudencia.

SEGUNDO

Al amparo del art. 191 b) de la ley de Procedimiento Laboral, interesa el recurrente la revisión de los hechos declarados probados, en el siguiente sentido:

  1. que el hecho probado 51 quede redactado del siguiente tenor: "Los actores además de las funciones especificadas en el contrato de arrendamiento de servicios, desarrollan los siguientes servicios:

    custodia y control de las llaves, rondas de vigilancia, además los vehículos que entran y salen de las instalaciones, realizan el pesaje (mediante báscula automática), trabajo que no es fundamental, ya que el pesaje también se realiza dentro del almacén, los vehículos industriales la gasolina en la empresa, todas estas funciones son de mero control, y son los mismos que quedan recogidos en el hecho probado 31 de la sentencia. Las funciones las realizan según instrucciones que les fueron indicados cuando iniciaron su contrato de trabajo con Servisent, S.L., por el responsable de dicha empresa, nunca recibieron órdenes del encargado de Mecalux S.A."; designando los documentos 10...

Para continuar leyendo

Solicita tu prueba

VLEX utiliza cookies de inicio de sesión para aportarte una mejor experiencia de navegación. Si haces click en 'Aceptar' o continúas navegando por esta web consideramos que aceptas nuestra política de cookies. ACEPTAR